Crna Gora

Milo ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA IMA VLAST KOJA IGRNORIŠE EVROPU- “Vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje izlaska iz krize” (video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas da je nakon jučerašnjeg dana jasno da trenutna vlast u Crnoj Gori potpuno ignoriše Evropu. On je ponovio da su vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje izlaska iz krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

Poručio je da u 2023. godini Crnoj Gori želi povratak u stanje normalnosti. Đukanović je na konferenciji pod nazivom “Rat u Ukrajini: uticaj i refleksija na Zapadni Balkan”, koju je  organizovala njemačka fondacija Konrad Adenauer u saradnji sa Atlantskim savezom Crne Gore govorio i o ruskom uticaju u Crnoj Gori i kako se rat u Ukrajini odrazio na region Zapadnog Balkana.

Naglasio je da je početak rata u Ukrajini bio je iznenađenje, jer mu je kako kaže izgledalo da je ruski predsjednik Vladimir Putin ostvario svoje ciljeve i da ga neće vodilja voditi ka ratu.

“Uoči referenduma u Crnoj Gori imao sam sastanak sa Putinom. Startne pozicije su nam bile različite. Kazao sam da smo prošli teških decenjju i to zbog pogrešno odabranog cilja vlasti u Beogradu. A to je da se obezbijedi život svih Srba u jednoj državi. Kazao sam mu zamislite da ste vi promovisali ideju svi Rudi u jednoj državi. Imao je pomiriteljski stav na kraju da će prihvatiri odluku građana Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, izgleda da je Miloševićeva ideja vodilja bila ideja za današnju politiku Rusije, piše CdM.

“Ideja koja dovodi do velikog krvoprolića u Ukrajini”, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na Zapadni Balkan u ovom trenutku Đukanović je rekao da svijet nije isti nakon 25. februara (Rusija je napala Ukrajinu 24. februara).

“Neće nikada više biti isti. Imamo porađanje nekog novog globalnog poretka i imaćemo stavarnje nove geopolitičke arhitekture. Jasno da je ovo vrijeme iznjedrilo krupne nove igrače na geopolitičkoj sceni. Nama je najzanimljivie gdje će se naći Evropa. Evropa mora biti posvećena mnogo više geopoitickom aspektu svoje pokitike”, smatra on.

Đukanović ocjenjuje da postoji prostor da Evropa jasnije profiliše svoj identitet.

“Agresija na Ukrajinu izazvala jasne posljedice na prostoru Zapadnog Balkana. Svjedočimo o izvođenju radova Rusije na prostoru Zapadnog Balkana. Rusija je pokušala da spriječi da Crna Gora uđe u NATO i to smo vidjeli kroz pokušaj državnog udara. Od 2016. do danas Rusija hibridnom politikom devastira ozbiljno sistem Zapadnog Balkana. Gdje izostane vodeća uloga Evrope ubaci se u taj prostor neko drugi. U ovom slučaju to je Rusija. Nacionalizam je opet živnuo i plašim se da nije bezazlen, i da je u stanju ne da onda ugrozi evropsku budućnost već stabilnost i bezbjednost ovog regiona”, istakao je.

Nemojte, dodao je Đukanović, da pomislite da previđam odgovornost nas na Zapadnom Balkanu za usporavanje evropskog puta.

“Ali primarna odgovornost je na EU. Zapadni Balkan je specifičan region. Zato je jako važan podsticaj Evrope. Već nekoliko godina Evropa je usproavala i na kraju skoro i zaustsvila politiku proširenja. Odgovornost je obostrana”, istako je predsjednik Crne Gore.

“Nikada nisam čuo jednoglasniju poruku da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu članstva u EU. Druga poruka bila je da se trebaju ubrzati reforme. Treća da sada nakon 24.02. Evropa pokazuje kontinuitet jasne politike u odnosu na perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

Istakao je da su prethodne godine su učinile da neka društva zapadnu u ozbiljne političke probleme, kao što je naše.

“U međuvremenu je nastupila ozbiljna devastacija. Jedini način da ovu situaciju u Crnoj Gori prevaziđemo su vanredni parlamentarni izbori.

Kako izaći iz ove situacije u kojoj je Crna Gora? Slika ne izgleda lijepo. Ta slika se dominanstno formira nakon 30. avgusta 2020. Pogubni uticaj Beograda i Moskve nepolitičkih faktora, nepolitičkih faktora kao što je SPC. Da me neko pita iz Brisela sta je Crna Gora napravila za dvije godine na evropskom putu ne bih znao šta da mu kažem. Promjena vlasti u vremenu zaoštravanja odnosa Isto- Zapad”, naveo je Đukanović.

Okolnosti i uticaji, upozorio je Đukanović, doveli su do toga da dvije vlade koje su izgubile povjerenje ne budu posvećene reformama i evropskom putu Crne Gore.

Ruinirane su sve sektorske politike Ozbiljan je problem u javnim finansijama. Ako penzije dajete od kredita to vodi ka bankrotu i grčkom scenariju. Mogli bi pričati o nacionalnim kompanijama, Amanu… ako pogledate stanje u duštvu, zdravstvu školstvu, sve je to odraz neodgovorne politike. Izlaz iz svega toga mogu biti jedino izbori. Da se mandat vrati građanima i oni izaberu vlast. Ako stičete političke poene tako što građanima obećavate veće plate i penzije koje nijesu zarađene, nego iz kredita, onda vodite državu u bankrot”, kazao je Đukanović.

Na pitanje kako ubijediti aktere da se dođe do izbora Đukanović je odgovorio da je do juče Crna Gora smatrana uzornim modelom.

“Nije slučajno Crna Gora ušla u NATO i toliko odmakla ka EU. U Crnoj Gori ima potencijala za ostvarivanje reformskog cilja. Danas govorimo o Crnoj Gori kao NATO partneru. O malignim uticajima sam govorio od 2016. godine na svakoj važnoj adresi. Ne možemo na stanje u Crnoj Gori gledati sa tribina. Interesi NATO i EU su da Crna Gora nastvai sa reformama. Nakon jučerašnjeg dana moralo bi biti mnogo jasnije da imamo vlast koja nije samo neodgovorna prema nacionalnim interesima Crne Gore, ovdje je riječ o potpunom ignorisanju Evrope”, jasan je Đukanović.

On je rekao da nije ovo izum ni Demokrata ni GP URA već ruske politike kroz DF.

“Dobijamo jasnu poruku ne zanima nas. I mislim da je ta pruka manje više očekivana jer dolazi iz krila ruske politike iz Crne Gore. Ovo nije samo crnogorsko pitanje i moramo udružiti snage da riješimo taj problem. Svi registrujemo da nastaje snažnije partnerstvona relaciji Rusija-Kina”, poručio je on.

Đukanović je kazao da je Rusija agresijom pokušala da spriječi naš ulazak u NATO.

“Sa Kinom razgovaramo uz njihovo poštovanje naših ciljeva. Preslaganje karata produkuje novi politički raspored. Zainteresovan sam da se sačuva geopolitička stabilnost Evrope”, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje šta želi Crnoj Gori u 2023. godini Đukanović je poručio povratak u stanje normalnosti.

“Ako Crnu Goru vratimo na stabilan kolosjek smatram da smo uradili sve”, zaključio je Đukanović.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ŠEKI Radončić: Oni su od danas naši krvnici… (foto)

Ostvarila se višegodišnja želja Aleksandra Velikog i Dritana Malog, BIA i GRU- a, Vanje i…

30 minuta ago

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i vladika Grigorije smiruju tenzije: Mi smo sinovi zemlje Bosne… (foto)

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da…

56 minuta ago

DPS predao listu za lokalne izbore u Budvi… (foto)

Demokratska partija socijalista predala je listu `Budva može bolje!` Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste…

1 sat ago

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

4 sata ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

5 sati ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

5 sati ago

This website uses cookies.