IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Otvoreni Balkan obećani svijet za kriminalce, kleronacionaliste i autokrate koje ga zagovaraju…

Cetinjski forum, u organizaciji FCJK i Crnogorskog PEN centra koji će trajati dva dana, a koji okuplja brojne najznačajnije regionalne univerzitetske profesore, predstavnike civilnoga sektora i novinare počeo je jutros u prijestonici.

Tema ovogodišnjega Foruma je „Crna Gora: otvorena Evropa ili zatvoreni Balkan. 

Na otvaranju Cetinjskoga foruma pozdravnu riječ ispred FCJK uputio je dekan toga Fakulteta prof. dr Adnan Čirgić, a ispred Crnogorskoga PEN centra doc. dr Aleksandar Radoman. 

Čirgić je konstatovao da je Crna Gora zemlja kojom vladaju oni čiji je cilj ukidanje njezina suvereniteta i državne nezavisnosti.

„Zemlja čija vladajuća elita proslavlja jubilej njezine aneksije i vojne okupacije od prije nešto više od 100 godina, zemlja čija vlast brutalno gazi Ustav i negira osnovna ljudska prava i simbole državnoga identiteta, zemlja čije su institucije zarobljene od strane onih koji rade protiv interesa svoje države i svojih građana a u korist tuđe države i tuđe ideologije.

Društvena situacija u kojoj se nalazimo obavezala nas je da kao naučna i visokoškolska ustanova koja ne pristaje na gušenje sloboda, na autokratiju i nacional-šovinizam organizujemo ovaj forum kako bi se okupili i jasno iznijeli probleme koji pritiskaju naša društva i dogovorili zajedničku strategiju odbrane od ideologije za koju se dugo vjerovalo da je poražena u Drugome svjetskom ratu“, poručio je Čirgić. 

Podśetio je na borbu profesora s FCJK protiv klerikalizacije društva i na posljedice koje je Fakultet zbog otvorenog suprotstavljanja vlasti pretrpio. Podśetio je i da su prošle godine učesnici simpozijuma Cetinjski filološki dani svjedočili neviđenoj sceni kad su pod pratnjom policije morali napuštiti hotel u kome su bili smješteni.

Čirgić je upozorio na propagande mehanizme koji maskiraju opasnost srpskog nacionalizma fabrikovanjem tzv. crnogorskog pa svi oni koji se bore za to da i Crnogorci u državi Crnoj Gori sačuvaju pravo na svoj jezik, na svoju književnost, na svoju kulturu, na svoj nacionalni identitet bivaju prokazani kao crnogorski desničari, ekstremisti ili nacionalisti, o čemu svjedoči nečasni izvještaj BIRN-a o desničarskim organizacijama i pojedincima u Crnoj Gori. 

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: Masne laži doktora Dritana...

„Crna Gore koja je bila na pragu Evropske unije i regionalni predvodnik u pristupanju EU ovih dana zatvara vrata svoje evropske budućnosti ulaskom u Otvoreni Balkan. Evropske vrijednosti kojima je Crna Gora stremila prethodnih godina ustupaju mjesto ideologiji i politici Vučićeva Srpskoga sveta koju aktuelni premijer u tehničkome mandatu dosljedno sprovodi“, kazao je Čirgić. Otvoreni Balkan, prema prema njegovim riječima, predstavlja obećani svijet za kriminalce, kleronacionaliste i autokrate koje ga zagovaraju.

Čirgić je zaključio da je dužnost govoriti istinu o civilizacijskome sunovratu koji nas čeka i u kojem se dobrim dijelom već nalazimo. 

Radoman je učesnike upoznao s istorijatom Crnogorskoga PEN centra koji je od osnivanja pružao snažan otpor velikodržavnim projektima i politici rata i etničkoga čišćenja. 

Istakao je da podjela u Crnoj Gori nije etnička, niti motivisana različitim porijeklom, jezikom, običajima i kulturom, već je u osnovi riječ o podjeli u čijem su središtu određene vrijednosti, a da je ključni element te podjele zapravo odnos prema pitanju kojem bi civilizacijskome krugu Crna Gora trebala pripadati. 

„U akademskoj zajednici danas tako imamo dva pristupa interpretaciji prošlosti. Prvi pristup crnogorsku istoriju promatra kroz prekohiljadugodišnju prizmu borbe za opstanak Ta se podjela, danas reflektuje i na viziju crnogorske budućnosti pa jedni Crnu Goru vide u Evropskoj uniji, a drugi u Vučićevom Otvorenom Balkanu, odnosno Srpskom svetu“, kazao je Radoman.

Podśetio je na ponovno pokrenuti diskurs Srbije o promjeni granica te direktnom miješanju Vučićeve politike i Beogradske patrijaršije u izborne procese u Crnoj Gori, ali i na činjenicu da su svi elektronski mediji s nacionalnom frekvencijom u Crnoj Gori, izuzev jednoga, nakon avgusta 2020. godine došli pod kontrolu Vučićevih političkih saveznika ili su u vlasništvu tajkuna iz Srbije što svjedoči da je Crna Gora medijski okupirana teritorija.

„Na meti proruskih vlasti konstantno su pisci, novinari i intelektualci koji se kritički odnose prema velikosrpskim planovima i ruskim uticajima, a neki od njih, poput članova Crnogorskoga PEN centra pisaca Milorada Popovića i Andreja Nikolaidisa izloženi su prijetnjama i uvredama i od samog premijera i partija na vlasti, što dodatno raspiruje govor mržnje na društvenim mrežama i portalima.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: FAŠISTIČKO JEVANĐELJE

Na udaru su i ustanove koje promovišu kulturu dijaloga, slobodu govora i bave se proučavanjem crnogorskoga jezika i kulture, poput Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Otvorenoga kulturnog foruma“, istakao je Radoman.

U tom svijetlu organizovanje Cetinjskoga foruma, kao otvorene tribine koja je okupila neke od najznačajnijih regionalnih intelektualaca i građanskih aktivista, Radoman smatra izuzetno važnim doprinosom dijalogu o aktuelnim problemima regiona. 

„Crnogorski PEN centar je više puta javno upozoravao na to da projekat u koji se ovih dana od strane Vlade koja uživa podršku 2,8% građana, Otvoreni Balkan, nije ni zamišljen kao nova vrijednost povezivanja i saradnje država na Zapadnome Balkanu utemeljenim na evropskim standardima, već kao politički dogovor dvojice autokrata kako da, simulirajući inkluzivnost i ekonomsku saradnju, realizuju projekat prekrajanja granica na Balkanu“, poručio je Radoman.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more