IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAKON INCIDENTA na promociji predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, više CETINJANA pozvano na informativni razgovor… (foto, video)

Cetinjanin Neno Kaluđerović reagovao je juče zbog, kako je naveo, manipulisanja njegovim imenom i crtanjem mete od strane funkcionera Pokreta ,,Evrope sad“ Andreja Milovića, koji je prethodno saopštio da je pregovarao sa Kaluđerovićem, kao vođom protesta, i s njim se rukovao- nakon čega su se demonstranti u petak razišli. Kaluđerović negira da je vođa i ističe da Cetinjanima predvodnik nikad nije trebao!

Policijsko Odjeljenje bezbjednosti – Cetinje uputilo je juče tokom dana više poziva radi prikupljanja obavještenja od građana Cetinja koji su učestvovali u protestu u petak uoči promocije predsjedničkog kandidata Pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića u tom gradu.

Više desetina građana prijestonice u petak se okupilo ispred zgrade Sportskog centra, kako bi izrazili protest zbog njegove uloge tokom nasilnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija na Cetinju 5. septembra 2021. godine.

Prilikom dolaska Milatovića na izbornu konvenciju u zgradu Sportskog centra došlo je do incidenta, tokom kojeg je, dok je Milatović sa svojim obezbjeđenjem prolazio kroz policijski špalir, došlo do guranja i koškanja okupljenih građana sa pripadnicima policije.

Milatović je dočekan uz zvižduke i negodovanje više desetina Cetinjana. Kao što se moglo vidjeti na video-snimku Pobjede tokom prolaska kroz policijski špalir, pripadnik Milatovićevog obezbjeđenja se sapleo i umalo oborio predsjedničkog kandidata kojeg je neposredno prije toga zagrlio. To je bio Milatovićev jedini fizički kontakt sa bilo kim, tokom ulaska u zgradu Sportskog centra na Cetinju.

Na potezu tužilaštvo

Nekoliko građana Cetinja kojima je policija uputila poziv već su u svojstvu građana dali izjave u Odjeljenju bezbjednosti, dok su ostali pozvani da daju izjave danas.

Policija se poziva na član 259 stav 1 Zakona o krivičnom postupku u kojem piše da „policija može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja o krivičnom djelu i učiniocu“, te da građanin ima pravo da u prostorije policije dođe zajedno sa advokatom.

Nakon prikupljanja obavještenja od građana o tome da li postoje elementi nekog krivičnog djela izjasniće se tužilaštvo na Cetinju.

Kako je Pobjeda izvijestila u petak, okupljeni ispred zgrade Sportskog centra, gdje se kasnije održala predizborna konvencija pred oko 40-ak Milatovićevih pristalica, među kojima je bilo svega desetak Cetinjana, nosili su transparente sa porukama: „Za tebe je prezir, a ne mjesto predsjednika. Svetosavska slugo!“, „Pa što ako na Cetinju pogine 10 Crnogoraca. 5. 9. 2021 – Jadov Milatović“ i „Jadov i Dodik sad sa Cetinja mrš!“.

I pored činjenice da su događaju prisustvovali predstavnici samo dva crnogorska medija, Pobjede i RTV Cetinje – od kojih nijedan nije izvijestio da je došlo do „napada“ i „nasilja“ – političari i neke nevladine organizacije, potpomognute medijskim „izvještajima“ novinara koji su bili kilometrima daleko od mjesta dešavanja, nakon događaja utrkivali su se u tome da izvijeste i osude upravo „napade“ i „nasilje“ nad Milatovićem.

Grupa građana Cetinja negirala je da je iko od okupljenih demonstranata osvario kontakt sa Milatovićem, što se navodi i u izvještajima policije, kao i na osnovu snimaka i fotografija svega dvije prisutne novinarske ekipe, ali su nakon brojnih domaćih reakcija uslijedile i osude napada i nasilja sa međunarodnih adresa.

Kaluđerović: Manipulacije

Cetinjanin Neno Kaluđerović reagovao je juče zbog, kako je naveo manipulisanja njegovim imenom od strane funkcionera Pokreta ,,Evrope sad“ Andreja Milovića, koji je prethodno saopštio da je pregovarao sa Kaluđerovićem, kao vođom protesta, i s njim se rukovao – nakon čega su se demonstranti u petak razišli.

Milović je juče, govoreći u prilog njegovog zalaganja da „bratska krv ne padne radi lopova koji su nas 30 godina svađali“, kao dokaz naveo i razgovor pred svjedocima koji je, prema njegovim riječima, vodio sa grupom protestanata i jednim od njihovih vođa – Kaluđerovićem.

Čitaj još:   MILO Đukanović: VELIČANSTVENA POBJEDA, NAŠI RUKOMETAŠI ZA PONOS SPORTU I DRŽAVI

– Više od sat vremena uoči protesta zvao me telefonom prijatelj (u prisustvu Andreja Milovića) da mi kaže kako će Jakov Milatović odustati od konvencije na Cetinju, jer ne želi da provocira Cetinjane i unosi zlu krv nakon javne poruke grupe cetinjskih građana, ali da zauzvrat želi da se sastane sa mnom i objasni da on u ,,VAR sobi“ prije godinu i po nije rekao ono što mu se pripisuje- da nije šteta žrtvovati deset Crnogoraca da bi se silom ustoličio Jovan Mićović – naveo je Kaluđerović.

On je kazao da ono što je uslijedilo – kad se Jakov Milatović s pratnjom svojih funkcionera, sumnjivih osoba i obezbjeđenja pojavio ispred Sportskog centra „kazuje koliko vrijedi riječ Andreja Milovića i njegovih partijskih kolega“.

– Naglašavam da, koliko sam vidio, niko od građana nije ni prstom takao Jakova Milatovića! Metež su stvorili ljudi iz njegove pratnje, među

kojima i Milović, koji su ga sapleli u lokvu ispred Sportskog centra (što se vidi iz snimaka koji kruže po društvenim mrežama).

Reakcija demonstranata bila je, koliko znam, isključivo verbalna a osobito se skandiralo nakon spoticanja Jakova Milatovića. Metež koji se tada stvorio nastao je reakcijom policije koja je gurala demonstrante desno i lijevo od prolaza kako bi Milatović ušao u Sportski centar– naveo je Kaluđerović.

Prema njegovim navodima, demonstranti su jasno viđeli da među ljudima iz Milatovićeve pratnje ima i naoružanja.

– Nakon ulaska u zgradu dobio sam telefonski poziv od Andreja Milovića koji me pozvao da pričamo preko prozora. Umjesto što insinuira da sam se maltene prijateljski rukovao s njim, Milović bi trebao reći istinu o onome što sam mu tada kazao – da su lažovi i izrodi koji su, kao i 4. i 5. septembra, došli silom i pod oružjem na Cetinje da demonstriraju moć i pokušaju poniziti Cetinjane koji ne pristaju na njihovu sramotnu izdajničku ulogu u društvu – naveo je Kaluđerović.

Data riječ

Kazao je da bi Milović trebao reći da ga je upitao drži li se tako data riječ da neće dolaziti na konvenciju i izazivati otpor i bijes građana koji im još nijesu zaboravili Milatovićeve riječi uoči Belvedera.

– Pitao sam ga: ,,Je li ovo sprečavanje krvoprolića?“ Ovako je i Dritan spašavao Crnu Goru 4. i 5. septembra kad je doveo kriminalce s dugim cijevima i svu crnogorsku i srbijansku policiju da vrše teror po Cetinju.

Rekao sam da su i tada, kao i danas, Crnogorci spasili da ne dođe do krvoprolića. Nakon toga su se u razgovor između mene i Milovića počeli ubacivati i drugi pa sam, da bi se izbjeglo stvaranje meteža ili provokacija, rukujući se s Milovićem, završio razgovor, uz poruku da ćemo ga drugom prilikom nastaviti – saopštio je Kaluđerović.

On je crtanjem mete nazvao Milovićeve navode da je jedan od vođa protesta.

– Zna to dobro pravnik i član Abazovićevoga Tužilačkog savjeta Andrej Milović. Niti sam ja bio vođa, niti je jučerašnjem protestu vođa trebao. Za dočekat takve izrode, Cetinjanima predvodnik nikad nije trebao! – zaključio je Kaluđerović. 

Osuda ambasada

Diplomatska predstavništva Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije kao i Ujedinjenog Kraljevstva ocijenili su juče da nasilju nema mjesta u izbornom procesu i pozvali nadležne da osiguraju bezbjedno i slobodno izborno okruženje.

– SAD najoštrije osuđuju nasilje na Cetinju. Crnogorske vlasti moraju da preduzmu hitne mjere kako bi napadače pozvale na odgovornost i osigurale bezbjedne, slobodne i poštene izbore za sve – navodi se u tvitu Ambasade SAD.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, reagujući na događaje od prije dva dana u prijestonici, navela je da EU osuđuje nasilje protiv predsjedničkog kandidata na Cetinju, kao i bilo koji vid prijetnji ili nasilja, uključujući verbalno, fizičko ili onlajn, protiv bilo kojeg predsjedničkog kandidata.

Čitaj još:   DPS: JAKOV Milatović, pokazao svoje ljudske i političke “kvalitete”, jasno je zašto mu čak ni članovi PES ne vjeruju... (foto)

Popa je pozvala nadležne organe da pokrenu postupke protiv odgovornih i osiguraju bezbjedno i slobodno izborno okruženje.

Napad na bilo kojeg od kandidata tokom predsjedničke izborne kampanje je, osim toga, napad na demokratski proces, poručila je ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks.

Navela je da je saglasna sa ocjenama koleginica iz EU i SAD.

U osnovi, prema njenim riječima, nasilje ili prijetnje nasiljem protiv bilo koga nijesu prihvatljivi.

– Napad na bilo kojeg od kandidata tokom predsjedničke izborne kampanje je, osim toga, napad na demokratski proces. Nadam se da će vlasti preduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih i osigurati sigurnost svih kandidata tokom kampanje – navela je Medoks.

Otkud osoba sa debelim dosjeom sa Milatovićem

Nemile scene na Cetinju uoči promocije predsjedničkog kandidata Pokreta ,,Evropa sad“, osim brojnih kontradiktornih reakcija i tumačenja, pokrenule su brdo materijala za istražne organe: uključujući i to da li je u bliskom okruženju Milatovića bilo osoba kojima tu ne bi smjelo biti mjesto.

Tome u prilog ide iznošenje podataka u medijima o višestruko kažnjavanim licima u pratnji Milatovića.

Riječ je, prema pisanju Antene M, o Zoranu Ljiljaniću (47), iz Podgorice, osuđivanom za više krivičnih djela, koji se nalazio u društvu s Milatovićem na Cetinju.

Prema podacima s kojima Antena M raspolaže— a temelje se na registru kaznenih evidencija Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava— još od 1995. Ljiljanić je u sukobu s zakonom, počev od izricanja mjera pojačanog roditeljskog nadzora, preko osude za nanošenje teške tjelesne povrede i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Prema pisanju tog medija, aktom br. 01-1110 od 6. septembra 2012. godine Filipa Vujanovića, tadašnjega predśednika Crne Gore, kazna zatvora Ljiljaniću je zamijenjena uslovnom osudom i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ako osuđeni u roku od pet godina ne učini novo krivično djelo.

– Međutim, službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Podgorica, 14. juna 2017. uhapsili su Ljiljanića u podgoričkome naselju Tološi zbog nedozvoljenoga držanja oružja.

Po operativnoj dojavi da Ljiljanić s pištoljem prijeti jednoj osobi, patrola policije ga je lišila slobode i pronašla odbačeni pištolj marke „CZ“, cal. 7,65 mm.

U cijevi pištolja se nalazio metak, dok je u okviru pištolja bilo još šest metaka.

Supruga Zorana Ljiljanića Nađa Ljiljanić bila je na odborničkoj listi Jakova Milatovića – Evropa sad u kampanji za nedavne lokalne izbore u Podgorici.

BONUS VIDEO: RTV Cetinje- Cetinje – Milatović protest

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more