IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje, temperature daleko više nego inače… (foto)

Astronomski počelo je proljeće, a AccuWeatherov stručni tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 21: 03-2023, 08: 14… AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje, temperature daleko više nego inače… (foto)

U velikoj prognozi AccuWeathera za proljeće stoji da će se u pojedinim zemljama Evrope nastaviti dugotrajni zimski obrazac, dok će neki dijelovi našeg kontinenta suočiti s potencijalno opasnim nepogodama nešto kasnije.

PREDHODNE Večeri astronomski počinje proljeće, a AccuWeatherov tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi.

Prema Meteo France, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih oborina (manje od 1 mm kiše dnevno) opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz od dana bez mjerljivih oborina od 1959. godine.

Čitaj još:   BEOGRAD, VUČKO NAJAVIO: Erdogan uskoro u Srbiji...

I dok se zbog ovakvih pojava strahuje od moguće suše, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izaziva zabrinutost među meteorolozima zbog mogućih poplava u Italiji i Balkanu.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, istakao je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera.

Veći dio jugoistočne Evrope, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavat će se sa nadprosječnim temperaturama.

Sve od Rima do Bukurešta temperature sredinom marta su bile na nivou onih tipičnih za kasni April, a ovaj trend zagrijavanja nastavit će se i tokom sljedećih mjeseci praćen povremenim kišama. U periodu kasnog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more