Crna Gora

Nadležni u CRNOJ GORI ćute na upozorenja o desetinama hiljada „duplih birača“, i ne haju ni partije… (foto)

Da Crna Gora ima ozbiljan problem sa takozvanim duplim biračima pokazali su i rezultati predsjedničkih izbora, primarno u svjetlu činjenice da je novoizabrani predsjednik naše zemlje Jakov Milatović, prema analizama, dobio novih, najmanje 21 hiljadu birača, mimo onih koji su u prvom krugu podržali ostale kandidate, osim Draginje Vuksanović-Stanković, a čiji su glasovi, u drugom krugu, otišli Milatoviću.

Osnovano se može posumnjati da većinu od tog ,,viška“ glasova, koji značajno premašuje ukupni zbir onih koji su podržali Andriju Mandića, Aleksu Bečića, Gorana Danilovića u prvom krugu, čine – ,,dupli birači“ iz Srbije i BiH.

Kamere Ministarstva unutrašnjih poslova, dostupne javnosti, prestale su da rade na svim graničnim prijelazima oko pet sati ujutro, 2. aprila, i proradile oko podne, nakon burnih reakcija građanki i građana na društvenim mrežama.

Iz MUP-a su saopštili da nije bio u funkciji „video nadzor koji je javno dostupan zbog opterećenja na infrastrukturi“, ne pojašnjavajući o kakvom se opterećenju radilo.

Rekli su da je, za razliku od javnog, „interni video nadzor graničnih prijelaza“ u potpunosti bio funkcionalan sve vrijeme, te da je „snimljeni materijal adekvatno zaštićen i dostupan u slučaju potrebe nadležnim organima“.

Jesu li nadležni organi, prije svih tužilaštvo, zatražili uvid u snimke – za sada nema informacija.

Član biračkog odbora na jednom biračkom mjestu u Nikšiću rekao je Pobjedi da je u tom gradu 2. aprila „glasao ogroman broj ljudi koji je stigao iz Bosne i Hercegovine, što nije bio slučaj u prvom krugu“.

Na dan lokalnih izbora u Crnoj Gori, 22. oktobra prošle godine, mediji su izvijestili o velikim gužvama na graničnom prijelazu sa Srbijom – Dobrakovo, đe su sveštenici Crkve Srbije dočekivali putnike, sa fasciklama u rukama, kako se pretpostavlja, kako bi ih uputili gdje treba da glasaju.

Analize izbornog dana u Podgorici pokazale su nagli priliv birača sa strane u periodu od 18 do 19 sati, 22. oktobra, što je, kako se vjeruje, posljedica organizovanog dovođenja upravo ,,duplih birača“.

Iz NVO CEMI, koja godinama prati izborne procese u Crnoj Gori i analizira ih, u februaru su upozorili na problem „duplih birača“.

Ova organizacija je, inače, prva i upozorila na ovaj problem, nakon što je „duple birače“ otkrila u biračkom spisku Herceg Novog i Nikšića uoči lokalnih izbora 2021. godine, na nivou 10 odsto. Međutim, MUP se tada pozvao na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i zaustavljena je identifikacija nezakonito upisanih birača.

Procjene CEMI-ja su da je duplo upisanih birača, koji osim u Crnoj Gori, biračko pravo ostvaruju i u Srbiji, potencijalno čak – između pedeset i osamdeset hiljada.

– Ne postoji spremnost država regiona da dostave podatke o upisanim biračima u njihovim državama, kako bi se upoređivanjem vidjelo koliko crnogorskih državljana istovremeno ostvaruje biračko pravo i u Crnoj Gori i državama regiona – rekla je u februaru izvršna direktorka ove organizacije Ana Nenezić za Radio Slobodna Evropa.

Objasnila je kako se „države regiona pozivaju na zaštitu tajnosti podataka o ličnosti, zbog čega ne dostavljaju Crnoj Gori potrebnu dokumentaciju, kako bi se riješio problem sa duplo upisanim biračima“.

Problem „duplih birača“ registrovala je i Evropska komisija u posljednjem izvještaju za 2022. godinu.

– Nema sveobuhvatne revizije za povećanje povjerenja javnosti u birački spisak, na primjer kroz sprovođenje terenskih testova. Potrebno je da nadležni organi temeljno istraže prethodne tvrdnje o dvostruko registrovanim glasačima u jednoj ili više zemalja regiona– piše u Izvještaju EK.

Pobjeda je u januaru objavila analizu u kojoj smo ukazali da ogromna nesrazmjera između broja birača i broja stanovnika, koji su se gotovo izjednačili, ukazuje da birački spisak nije tačan niti ažuran. Evropski standard je da taj odnos bude 70 odsto, a kod nas je broj birača u odnosu na broj stanovnika čak 88 odsto.

U čak pet opština u našoj zemlji, kako smo pisali, veći je broj birača nego stanovnika?!

MUP raspolaže konkretnim dokazima o postojanju najmanje 3.500 dvostruko upisanih birača, ali MUP Srbije nije pozitivno odgovorio na zahtjeve za provjeru tih osoba.

Do 30. avgusta 2020. godine, aktuelna parlamentarna većina, dok su bili opozicija, u kontinuitetu je imala primjedbe na birački spisak i zahtijevala kontrolu i ažuriranje.

U martu 2021. godine opoziciona Demokratska partija socijalista podnijela je 954 krivične prijave, protiv svake osobe pojedinačno za koju su imali dokaze da su duplo upisani birači u Nikšiću. Nijesu nam saopštili kakva je sudbina tih prijava.

Prijavu je tada inicirala i NVO Montenegro internešenel, kojom su obuhvatili i nadležne u MUP-u, kao i poslanike u Skupštini Crne Gore koji su upisani u birački spisak druge države. U dopuni krivične prijave ukazali su i na činjenicu da je u biračkom spisku u Nikšiću upisana čitava porodica Bogoljuba Šijakovića, nekadašnjeg ministra u Vladi Srbije.

Kako su nam rekli, nikada nijesu dobili odgovor na krivičnu prijavu.

A Crnoj Gori u junu slijede novi izbori – vanredni parlamentarni i opet sa nesređenim biračkim spiskom. 

Izvor: Pobjeda

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 10. maj 202. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan nervozan,…

10 sati ago

JESU LI NA BHRT- u UOPŠTE SVJESNI ŠTA SU NAPRAVILI: NAKON ODLUKE SUDA FTV ponovo počela emitovati program… (foto, video)

BELMIN Karamehmedović potpisao odluku, pušten program... SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08, 05. 2024… 20:…

11 sati ago

JOŠ JEDNO JEZIVO UBISTVO: Muž ubio suprugu u Gradačcu, zatim počinio samoubistvo u Srebreniku?! (foto)

Danas je u Gradačcu pronađeno beživotno tijelo jedne ženske osobe za koju se vjeruje da…

11 sati ago

UŽAS u Srbiji: UČENIK PRETUKAO PROFESORA- Izbacio ga sa časa, ovaj mu razbio nos… (foto)

Bivši učenik Tehničke škole "9.maj" iz Bačke Palanke (Srbija), B.M., fizički je danas napao profesora…

11 sati ago

This website uses cookies.