IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Anica BELJKAŠ je iz Pljevalja i njena ,,Ženska posla“ u ,,muškom svijetu“: Živi život koji je zamislila, radi u banci, igra košarku, na nagovor drugarice upisala je master studije… (foto)

Anica Beljkaš, članica muške košarkaške ekipe Ekonomskog fakulteta…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 16: IV- 2023, 09: 44… Anica BELJKAŠ je iz Pljevalja i njena ,,Ženska posla“ u ,,muškom svijetu“: Živi život koji je zamislila, radi u banci, igra košarku, na nagovor drugarice upisala je master studije… (foto)

Nagledali smo se žena (đevojaka) u muškom društvu, na betonskom terenu, na jednom košu, u basketu, đe čekaju red da ,,uskoče“ i pokažu ko je glavna faca i đe lagano razbijaju predrasude. Svaki kvart u Podgorici, a i šire, ima po ,,neku“ koja ,,ubija“ driblinzima i koju je najbolje u ,,jedan na jedan“ zaobići u širokom krugu.

Koliko puta smo još čuli na ,,muškom basketu“ glas savjesti- ne pada mi na pamet da je čuvam.

Sa druge strane usamljeni su primjeri da muškarci čekaju sa strane ili da priđu i pitaju ima li mjesta za njih u ,,ženskom basketu“.

U svakom slučaju, slike sa rekreativne košarke su zabavne, korisne, a nerijetko mnogi basketaši su sa betona došli i do reprezentativnog dresa. Upoznali smo ili čuli za takve primjere, a nedavno za još jedan, neobičan, i iznad svega simpatičan…

Priča je lokalna, stiže iz Meridian Studentske košarkaške lige, a u glavnoj ulozi je po struci ekonomistkinja, a po uvjerenju košarkašica Anica Beljkaš.

Ona je članica muške ekipe Ekonomskog fakulteta, koja je prije tri dana izborila plasman u polufinale ove masovne i zanimljive lige. Uspjela je u finišu, iz drugog pokušaja, da pogodi ,,trojku“ i zaokruži ubjedljivu pobjedu ,,ekonomista“ protiv ,,pravnika“.

Anica je iz Pljevalja, radi u banci, do 18. godine je igrala košarku, a na nagovor drugarice upisala je master studije.

– Na studijama nijesam učestvovala na takmičenjima, jer, iskreno, uvijek sam mislila da je samo za muškarce. Ali sam se raspitala i pravo da vam kažem, jedan od glavnih razloga što sam upisala master studije, je da bih igrala Studentsku ligu. I čast mi je što sam dio ovakvog tima koji će igrati polufinale – istakla je Beljkaš.

Čitaj još:   KOSOVO Pripadnici KFOR na brani Gazivode...

Trenira redovno, predala se košarci, ne pada joj na pamet da odustane od ideje da bi mogla da dođe do trona.

– Iskreno, mislim da me trener uvrstio u najboljih 10, 11 zbog zalaganja. Zbog čega sam ponosna. Uopšte nije bitno da li ću minut ili deset da provedem na terenu. Svaka minutaža za mene je plus. Kao što vidite, muškarci igraju, nijesam nigdje vidjela djevojku, sem, možda, u jednom timu, tako da sam zadovoljna kad god se otvori prostor da uđem na teren.

Anica dalje priča kako joj niko ne vjeruje da deset godina nije pipnula loptu do ove sezone kada se priključila timu budućih i sadašnjih ekonomista.

– Košarku sam na nagovor brata, a fudbal sam više voljela, počela da treniram i igrala do 18. A onda sam krenula na studije i stala. Sada mi niko ne vjeruje da sam napravila toliku pauzu, a da sam još uvijek u formi.

A kako je trenirati i igrati sa kolegama?

– Navikla sam, jer dok sam bila manja igrala sam basket vazda sa muškarcima. Snažniji su, jači i brži, to je jasno, ali, eto, snalazim se. Nije uvijek snaga za sve rješenje. Lijepo je, svakako, znati da vode računa i da me čuvaju, što se uz sjajnu komunikaciju, vidi na terenu.

Osnovne studije je upisla 2013, završila 2017, a masters je upisala četiri godine kasnije.

Čitaj još:   ANKARA Održan festival ljepote mačaka...

– Skapirala sam da je sad možda idealna prilika da nadoknadim neke stvari koje sam propustila na osnovnim studijama.

Aktivna je bukvalno 24 sata. Osim što radi, trenira i igra košarku, Anica obožava da se pentra po planinama i brdima. Posvećena je planinarenju.

– Uglavnom vikendom pokušavam da stignem na neku planinarsku turu. Nijesu to neke ekstremne ture, a najizazovniji je bio Kom Vasojevićki na malo više od 2.400 metara nadmorske visine…

Zahvaljujući planinarenju upoznala sam razne krajeve Crne Gore i oduševila se. Nijesmo ni sami svjesni koliko u Crnoj Gori ima prelijepih mjesta. Bukvalno je puna prirodnih ljepota- kazala je ANICA Beljkaš. 

IZVOR Pobjeda.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more