IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Evropa o ”KRVAVOJ VOTKI”: Ovako će Rusi nastaviti da se bogate preko Balkana… (foto)

Hrvatski veoma popularni i relevantni Tportal.hr objavio je tekst pod naslovom “Europa bruji o ‘krvavoj votki’: Ovako će se Rusi nastaviti bogatiti preko Balkana” koji se odnosi na nedavno otvaranje fabrike votke Beluga u Nikšiću.

Tekst prenosimo u cjelosti

U jeku sankcija Rusiji, Crna Gora počela je proizvoditi čuvenu rusku votku Beluga za izvoz na svjetska tržišta. Za šefa crnogorske vlade Dritana Abazovića u tome nema ništa sporno, no Zapad ne gleda blagonaklono na prošlotjedno otvaranje tvornice Beluga Montenegro u Nikšiću, gdje će se proizvoditi jedna od najprestižnijih i najskupljih votkiCrna Gora, članica NATO- a, slovi za najizgledniju balkansku kandidatkinju za ulazak u EU, pa je logično da se pridružila europskim sankcijama Rusiji još u veljači prošle godine. Ipak, Abazović na vidi problem s ruskim poslovanjem u Nikšiću.

‘To što je Rusija pod sankcijama ne znači da su sve njihove kompanije i stanovnici pod sankcijama. Postoji lista kompanija i pojedinaca koji su pod sankcijama. Imamo i ruske turiste u Crnoj Gori. Ne možemo onima koji nisu pod sankcijama zabraniti da uđu ili posluju u Crnoj Gori’, rekao je Abazović.

I ne samo to. ‘Mislim da je ovo velik dan za Crnu Goru zato što dolaze svjetski brendovi, što se ekonomija konačno izvozno orijentira’, kazao je Abazović na svečanom presijecanju vrpce u nikšićkoj tvornici, u društvu ruskog biznismena s malteškim državljanstvom Aleksandra Mačetina.

Crnogorska vlada objavila je na svojim službenim stranicama slavodobitno – iako prilično kratko – priopćenje o ovom važnom događaju.

‘Renomirani brend votke Beluga od sada će se proizvoditi u Nikšiću, a flaše sa oznakom #MadeInMontenegro bit će u prodaji u više od 100 zemalja svijeta i na preko 300 aerodroma širom svijeta. Velika stvar za Nikšić i Crnu Goru, nova radna mjesta, nova energija i šansa za promociju naše države. Crna Gora NA PRAVOM PUTU!’ poručila je službena Podgorica, ilustrirajući vijest fotografijom na kojoj se Abazović jedva nazire.

Čitaj još:   Oćemo li uskoro gledati: MILO opet preśednik, DRITAN opet ništa?

Taj događaj, međutim, privukao je pažnju mnogih medija, pa i onih iz inozemstva.

EUobserver u tekstu naslovljenom ‘Krvava votka? Ruska tvrtka otvorila destileriju na pragu EU-a’ podsjeća da je Unija zabranila uvoz ruskog alkohola prije godinu dana, nakon masakra u Buči.

Zabrana je toliko stroga da se putnicima iz Rusije zabranjuje unošenje i jedne boce votke za osobnu potrošnju. Nezakonitim je proglašen i rođendanski paket s 20 boca votke koji je svom prijatelju, bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, lani poslao ruski poglavar Vladimir Putin. Crna Gora sad riskira da razinu ‘ruganja’ sankcijama EU-a podigne na višu razinu, piše EUobserver.

Podsjetimo, ljetos je odjeknula vijest da je nikšićka destilerija, dio kompanije Neksan, prodana Aleksandru Mačetinu, donedavnom izvršnom direktoru i suvlasniku Beluge. Uz 50 milijuna ulaganja u objekte i infrastrukturu, Nikšić će uz novi pogon žestokih pića generirati 300 novih radnih mjesta, a očekuje se da će izvoz kompanije doseći 500 milijuna eura i nadmašiti cjelokupan crnogorski izvoz.U ime Neksana kupoprodajni ugovor potpisao je vlasnik poduzeća Miodrag Daka Davidović, nekadašnji načelnik nikšićke policijske postaje, a kasnije i vlasnik Željezare Nikšić.

Tvrtku Neksan osnovao je 1992. godine. Kako je izvijestio Poslovni dnevnik, tog kontroverznog poduzetnika crnogorski mediji dovodili su u vezu s pokušajem svrgavanja predsjednika Mila Đukanovića 2016., prilikom pokušaja državnog udara uz pomoć Rusije i Srbije.

Davidović je ustvrdio da je proizvodnja Beluge ‘povijesni početak stvaranja globalnog biznisa’, a od tako velike kompanije korist će imati i druge grane gospodarstva, transport, špedicija, carina, lučko poslovanje…

Pojedini crnogorski mediji izvijestili su da je Mačetin u prosincu formalno napustio Beluga grupu, pogođenu sankcijama, te je mjesto direktora na pet godina prepustio Konstantinu Prohorovu.

Čitaj još:   DRITAN Abazović danas pred poslanicima: Predstavnika naroda zanima TEMELJNI UGOVOR, OTVOREN BALKAN...

U Tivtu je pak osnovana tvrtka Noblewood Group, osnivač Noblewooda Adriatica, čiji je pak osnivač Mačetin– barem je tako predstavljen na sastanku s premijerom Abazovićem u veljači, dodajući da je u registru privrednih subjekata Crne Gore kao izvršni direktor te tvrtke naveden izvjesni Vitalij Enin, o kojem nije bilo moguće naći dodatne podatke.

Kako se konstatira ‘300 novih radnih mjesta zvuči dobro i odzvanja daleko, taman koliko treba da se građanima pokaže da i u teškim vremenima Crna Gora ne gubi, već dobiva nove investitore, makar oni dolazili iz agresorske zemlje i sa sumnjivim kapitalom’.

Čaša votke od 440 eura

Jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu, Regent Porto Montenegro u Tivtu, još 2021. godine otvorio je Onyx Bar & Garden by Beluga – mjesto u kojem se uživa u čistom luksuzu i gdje klijentela dubljega džepa može isprobati Beluga Epicure by Lalique, najluksuzniju verziju votke Beluga po cijeni od ‘samo’ 440 eura za čašu ili pak skoro 10 tisuća za bocu.

Reakcija Bruxellesa

Iz Bruxellesa poručuju da je zabranjeno prikrivati stvarno porijeklo ruskih žestokih pića, no nisu konkretno problematizirali poslovanje Beluge u Nikšiću. Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero napomenula je da pomno prate situaciju na zapadnom Balkanu, ‘uključujući bilo koji razvoj događaja koji se može shvatiti kao zaobilaženje sankcija usmjerenih na Rusiju’.

izvor: Tportal.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more