Crna Gora

VELIMIR Rakočević: Nasilje se otrglo kontroli, zabraniti rijalitije koji promovišu kriminalce, školski policajci su potrebni… (foto)

Mediji svakodnevno izvještavaju o nasilju među mladima. Najsvježiji primjer je jučerašnja informacija da je učenik Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, pesnicom polomio nos vršnjaku.

Primjerima vršnjačkog i nasilja među mladima svjedočimo svakodnevno. Stanje je zabrinjavajuće. Koliko je problem značajan svjedoče i nedavna zastrašujuća dešavanja u susjednoj Srbiji.

Kriminolog i istaknuti profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević za CdM kaže da se nasilje otrglo kontroli.

“Javni diskurs je zatrovan i to je neorihvatljivo. Nerijetko se podstiču neprihvatljiva ponašanja. Rijaliti programi su razarajući po mmlade ljude. To je direktno inficiranje mladih ljudi. Ako kriminalcima u rijalitijima dajemo prostor, imamo veliki problem jer će mladi te negativne primjere uzeti kao uzore…

Mlade tako instrumentalizuju da krenu pogrešnim putem. Rijalitije koji ovo promovišu treba zaustaviti i to ne treba prikazivati. To je samo jedan od koraka ka rješavanju problema nasilja među mladima koje uzima maha”, kazao je u razgovoru za CdM Rakočević.

Škole da postanu oaze znanja i sugurnosti

Profesor Rakočević upozorva da država već duže vrijeme ne radi ništa na prevenciji zločina i nasilja. Napominje da se nasilje otrglo kontroli.

Kaže da se požari gase i djeluje ad hok, ali da sistemskig pristupa nema i da ne djeluje na uzrok.

Rakočević smatra da bi jedan od segmenata koji bi pomogao rješavanju probelma nasilja među mladima bilo i angažovanje školskih policajaca. Škola, kako dodaje, mora ponovo postati oaza znanja i sugurnosti za našu djecu.

Kako svjedočimo sve većem nasilju mađu mladima, posebno u školama, a uz podsjećanje na stravična nedavna dešavanja u Srbiji, Rakočević smatra da je reakcija države spora.

“Problem koji imamo u Crnoj Gori zahtijeva energičniji i efikasniji pristup. Promjene kroz koje prolazimo treba da doprineesu demokratizaciji društva, ali da je za to potrebno uraditi mnogo koraka. Neophodna je potpuna zakonska regulativa o preventivnoj djelatnosti u ključnim zakonima…

Jedan od kojučnih koraka bio bi donošenje posebnog zakona o preventvnoj djelatnosti, koji bi se odnosio, kako na državne inatitucije, tako i na ostale subjekte Uspješna prevencija nasilja moguća je uz plansko i naučno programiranje i planiranje, a to se zasniva na istraživanju nasilja i drugih oblika kriminaliteta”, jasan je kriminolog Rakočević.

Predmet istraživanja, kako kaže, moraju biti socijološko-patološke pojave i svi faktori koji na to utiču.

“Bitna je spremnost države da se obračuna sa korijenom zla. Da se djeluje na uzrok. Da se djeluje preventivno. Ali, nedostaje stručno osposobljavanje državnih organa u sistemu prevencije”, navodi on.

U rješavanju problema, potrebna je snažna medijska podrška, smatra on.

Govoreći o maloljetničkoj delikvenciju, kriminolog Rakočević kaže da postoji nerazumjevanje same prirode prestupništva.

“Moramo konačno da djelujemo sa proaktivno preventivne pozicije. Šta to zapravo znači? Ako na vrijeme maloljetnika zaustavimo na lošem putu onda smo uradili dosta. Niko se ne bavi sprječavanjem nastajanja poremećaja u ponašanju. Imamo neadekvatne uslove za pravilan razvoj djece i mladih”, upozorava sagovornik CdM-a.

Nasilje kao “prava zaraza”

On napominje da su brojne države EU, kako bi riješile ovaj problem, djelovale na sama izvorišta nasilja među mladima, i to u što ranijim fazama i što ranijim uzrastima potencijalnih nasilnika.

“Naša država će imati puno posla da sistem modernizuje, da ga učini djelotvnornim. Jer ovo što se dešava kod nas je, da se tako izrazim, prava zaraza”, naveo je Rakočević.

Djelovanje policije je, kako ističe, represivna mjera. No, mnogo je toga što treba učiniti prije, kako bi se problem riješio i sasjekao u korijenu.

“Važno je da se posebna pomoć pruži porodicama koje su u riziku. U školama gdje je bilo prisutno nasilje uvesti su socijalnog radnika jer to je važna podrška. Prevencija je ključna. Ako ne djelujemo na vrijeme. imamo potencijalno ‘kriminalca od karijere’”, kaže profesor.

Upozorava da u vremenu kojem svjedočimo Imamo problem domino efekta opšte prihvaćrnog ponašanja u kojem se nasilje legitimizuje.

“Odustvo kontrole i sankcija je problem”, podvlači Rakočević.

Ne gurati probleme pod tepih

Napominje da je ključni problem guranje problema pod tepih.

“Kada imamo prvu indiciju koja ukazuje na nasilje, mora da se reaguje i prijavi se. Da se problem rješava sa školom i porodicom. Školski policajac bi uz sve ostale djelove sistema značajno doprinio rješavanju problema. Doprinio bi uspostavljanju reda. To treba da pojača rad ostalih službi. Škola mora ponovo biti oaza sigurnosti i bezbjednosti za našu djecu”, navodi on.

Rakočević podvlači da je porodica primarna.

“Ona je najznačajnija karika u razvoju. Ako njeni članovi žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. U porodici su vazni ljubav, ali i disciplina. Jer tako čuvamo djecu od stranputice i potencijalne mogućnosti da nam dijete ode putem kriminala. Jaka porodica je štit za sve izazove sa kojima se suočavamo”, zaključuje Rakočević.

UP: Škole obilaze inspektori u civilu

Iz Uprave policije je CdM-u rečeno da su u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja preduzeli konkretne korake. Neka od njih su: Osim uniformisanih policijskih službenika, škole i školska dvorišta obilaze i inspektori u civilu. Pojačano je i prisustvo policije na raskrsnicama u blizini škola, a posebno u vrijeme početka nastave, trajanja velikog odmora i završetka nastave u više smjena…

autor: Miraš Dušević

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

GRMI, PUŠE, PADA…: Danas oblačno s kišom, vrijeme koje se očekuje u nekoliko narednih dana biće… (foto)

Danas, u regionu Jugoistoka Evrope i na Balkanu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim…

57 minuta ago

Dnevni horoskop za 10. maj 202. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan nervozan,…

11 sati ago

JESU LI NA BHRT- u UOPŠTE SVJESNI ŠTA SU NAPRAVILI: NAKON ODLUKE SUDA FTV ponovo počela emitovati program… (foto, video)

BELMIN Karamehmedović potpisao odluku, pušten program... SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08, 05. 2024… 20:…

12 sati ago

JOŠ JEDNO JEZIVO UBISTVO: Muž ubio suprugu u Gradačcu, zatim počinio samoubistvo u Srebreniku?! (foto)

Danas je u Gradačcu pronađeno beživotno tijelo jedne ženske osobe za koju se vjeruje da…

12 sati ago

This website uses cookies.