IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRĐAN Vukadinović: Problem PES- a je i to što NEMA VIŠE GLASANJA PROTIV MILA ĐUKANOVIĆA; Na izborima i do 15 odsto rasutih glasova… (foto)

Politički analitičar Srđan Vukadinović je za Standard ocijenio da nikada veći broj izbornih lista garantuje veliko rasipanje glasova na junskim izborima, čak više od onog iz 2009. godine kada ih je bilo i 13 odsto. On smatra da je 15 potvrđenih izbornih lista rezultat političkog zemljotresa koji se desio u Crnoj Gori odlaskom Mila Đukanovića i slabljenjem DPS- a

“Budući da je većina političkih grupacija svoj program i djelatnost isključivo zasnivala na ostrašćenosti, i revanšizmu prema DPS- u i Đukanoviću, sasvim je razumljivo da u nedostatku programa druge vrste ne mogu privući građane. Odlaskom Đukanovića i slabljenjem DPS- a te grupacije su izgubile osnovni smisao postojanja To se desilo sa DF- om, dešava se sa Demokratama i GP URA”, kaže Vukadinović.

On, takođe, ocjenjuje da je nova ljubav Demokrata i GP URA njihov posljednji politički voz, jer su te stranke konstantno u padu.

“Pitanje je da li bi se GP URA prešla cenzus, jer se nikada nije sama izmjerila na izborima u odnosu na sve ostale političke grupacije, koje su se izmjerile makar na predsjedničkim izborima. Ove dvije grupacije, Demokrate i GP URA spašavaju jedni druge, jer očito da idu prema marginalizaciji. Tako nešto je radio DF spašavajući godinama Pokret za promjene koji odavno ne bi bio u parlamentu”, ocjenjuje Vukadinović.

Čitaj još:   U Crnoj Gori registrovano je osam slučajeva oboljelih od koronavirusa... (foto)

Govoreći o koaliciji okupljenoj oko DPS-a te odustajenjem SDP- a da bude dio te grupacije, Vukadinović kaže da to neće biti velika šteta za suverenistički blok.

“Jasno je bilo još od početka da će sa SDP- om teško ići, jer po svoj prilici, onaj koji pravi kombinacije sa SDP- om taj kasnije ima veće probleme. SDP će sam teško preći cenzus jer se kreću negdje između 2,8 do 3,1 odsto i još od Cetinja nijesu suverenističkog bloka”, kaže Vukadinović.

Sagovornik Standarda, takođe kaže da će Pokret Evropa sad imati dva velika problema.

“Jedan su unutrašnje stvari i mimoilaženja i vjerovatno će doći do cijepanja te partije na način kako su i nastali. Drugo, nijesu svi glasovi koje su imali bili za njih. To su biili glasovi protiv Đukanovića i protiv DPS-a. Sada nastupa neko drugo vrijeme kada se neće više glasati protiv drugoga, već za nekoga i to je nešto što bitno mijenja situaciju”, zaključuje Vukadinović.

izvor: standard.me

Čitaj još:   POOŠTRAVANJE MJERA: Očekuje se novo uvođenje PCR testa prilikom ulaska u Srbiju... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more