IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO KOJE POSLEDICE ĆE SNOSITI RODITELJI KOSTE KECMANOVIĆA: Ocu prijeti 12 godina kazne? Mladi ubica ima mogućnost tri vrste liječenja… (foto, video)

Maloljetni Kosta Kecmanović, 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubio je devet drugara i pripadnika obezbkeđenja…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 01. VI. 2022… 21: 38… EVO KOJE POSLEDICE ĆE SNOSITI RODITELJI KOSTE KECMANOVIĆA: Ocu prijeti 12 godina kazne? Mladi ubica ima mogućnost tri vrste liječenja… (foto, video)

Vladimir Kecmanović (47), otac dječaka (13) koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, koji je od 5. maja u pritvoru u Okružnom zatvoru tereti se za “teško djelo protiv opšte sigurnosti”.

Da bi roditelji mogli da snose ozbiljne posledice ukoliko se ispostavi da je malolentik grubo zanemarivan, potvrdio je advokat Nenad Cvijetićanin.

– Sada će sigurno biti posledica. Ovo je postupak koji je medijski praćen, Centar za socijalni rad ovde postupa sigurno pažljivo. Kada primi te neke izveštaje, ceniće da li je dete bilo zanemarivano odnosno koji su uzroci doveli do ovoga. Oni mogu da u postupku budu jedan ili oba roditelja, lišena dela ili svih roditeljskih prava. Ukoliko oba roditelja budu lišena, Centar za socijalni rad preuzima ulogu staratelja – navodi Cvijetićanin.

Ocu Koste Kecmanovića na teret se stavlja da nije na adekvatan način obezbedio oružje. Dr Gordana Ilić Petrović, kaže da je za to delo predviđena kazna i do 12 godina zatvora, ali napominje da i majka može krivično da odgovara zbog zanemarivanje deteta.

Kako smo u medijima mogli da pročitamo, ocu se na teret stavlja da je na lak način omogućeno detetu da dođe do oružja, odnosno da nije bilo obezbeđeno na pravi način. To krivično delo, može da dovede i do kazne i do 12 godina. Takođe, majci se na teret stavlja, zanemarivanje deteta. Ukoliko se bude dokazalo i ona bi mogla krivično da odgovara. Tužba se sastoji u tome, da dete nije na pravilan način vaspitano, odnosno da je znala da dete ide u streljanu, ali da nije reagovala. To delo je pokrenulo niz krivičnih dela– navela je Dr Gordana Ilić Petrović za K1.

Čitaj još:   SABRIJA Vulić: Muslimani su u startu degradirani nemogućnošću, da krenu u izbornu trku kao manje brojni narodi... (foto)

Kosta Kecmanović trenutno se nalazi na veštačenju i proceni u jednoj neuropsihijatrijskoj ustanovi, prof. dr Ilić Petrović kaže, da su moguća tri scenarija:

– Kada se završi posmatranje, Centru za socijalni rad mora da se dostavi izveštaj o kakvoj se situaciji radi kod deteta, da li on ima neko psihičko oboljenje, da li se radi o bolesti ili poremećaju ponašanja. Najvažnija je procena i da li njegovo ponašanje i u budućnosti može izazvati opasnost. Ima tri vrste lečenja:  zatvoreno, otvoreno i vraćanje u porodicu.

Zatvoreno liječenje

– Ukoliko se ispostavi da postoji psihičko oboljenje, onda se on leči u dečijoj bolnici do 21. godine. Nakon toga, prelazi u odgovarajuću instituciju, odnosno posebnu psihijatrijsku bolnicu, koja se kod nas nalazi u Centralnom zatvoru i tu nastavlja lečenje – navela je Dr Gordana Ilić Petrović.

Otvoreno liječenje

Kako dalje objašnjava ovaj stručnjak postoji mogućnost i “otvorenog” lečenja.

– Ako je u pitanju poremećaj ponašanja, onda se takvo lice smešta u odgovarajuću vaspitnu ustanovu otvorenog tipa i ima mogućnost da bude u dodiru sa spoljnim svetom.

Vraćanje u porodicu

Treća vid lečenja je vraćanje u porodicu.

– Treći, kao najlakši vid bi bio vraćanje u porodicu, gde se određuje tok lečenja i način, a Centar za socijalni rad vrši nadzor i slično – kaže prof. dr i dodaje da zakonski rok u posmatranju ne postoji.

Čitaj još:   HOROR, Najpijaniji Balkanac u najluđoj noći: Stigao do 4,9 promila, otkazuju mu organi ... (foto)

Lekari će ga držati na posmatranju sve dok ne utvrde da li se radi o nekom oboljenju ili poremećaju ličnosti, objašnjava sagovornica K1.

– Centar za socijalni rad je u stalnom kontaktu sa njima i dobijaju izveštaj koji će dati i koji će proveravati u određenim vremenskim periodima. Oni sada stupaju na mesto roditelja i mogu da pokrenu inicijativu za privremeno rešenje roditeljskog prava. Centar je sada veoma važan – zaključila je prof. dr Gordana Božilović Petrović u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1.

BONUS VIDEO: UŽIVO- OTAC KOSTE KECMANOVIĆA MOŽE NA SLOBODU! POSTOJI JEDAN USLOV!

izvor Republika.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more