BiH

SKANDAL NA SFF- u: PROMOVISANA ČETNIČKA DRAMA ‘HEROJI HILAJARDA’… (foto, video)

UŽAS Na SFF- u promoviran film o četnicima u Drugom svjetskom ratu…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 16. VIII. 2023… 00: 15… SKANDAL NA SFF- u: PROMOVISANA ČETNIČKA DRAMA ‘HEROJI HILAJARDA’… (foto, video)

Skandalozna odluka rukovodstva SFF-a da dopusti prezentaciju četničke serije i filma izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama.

U okviru programa Sarajevo Film Festivala danas je održan CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija. Jedan od predstavljenih projekata bio je film Radoša Bajića “Heroji Halijarda”, o kojem je prisutnima govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Constrast studios.

  • Za one koji ne znaju, ovo je četnička drama. Hoću da vjerujem kako ovo nije istina – napisao je Bursać

Reditelj i scenarista filma Radoš Bajić ističe da je želio da snimi “Heroje Halijarda” zato što je zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim historijskim događajem.

  • Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u ljeto 1944. godine na svojim plećima iznio srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv njemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma. Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije “Halijard”, ali mnogo više lična drama pojedinaca– poručuje Radoš Bajić, koji je na projektu predano radio pet godina, između ostalih i sa koscenaristima Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem.

U ovom filmu su četnici zajedno sa Dražom Mihajlovićem prikazani kao velikodušni heroji koji spašavaju 508 američkih vojnika. Činjenica da iza njega stoji režim Aleksandra Vučića, tj. sponzori su državne firme, kao i RTS, dovoljno govori o kakvom filmu je riječ.

BONUS VIDEO: Bitka na Neretvi – Cetnici se ne povlace

izvor Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Recent Posts

DAN IZNENAĐENJA: Prije podne kiša, narednih nekoliko dana umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme… (foto)

Donosimo vam današnju prognozu, u subotu će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost... SARAJEVO:…

1 sat ago

ODJEKUJU EKSPLOZIJE, IZBILI POŽARI: Masovni napadi na Krim, satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione… (foto, video)

Lučki grad Sevastopolj na okupiranom Krimu napadnut je treću noć zaredom. KIYEV: Svijet, Crna Hronika,…

2 sata ago

Tuga VELIKA: PJEVAČ koji je predstavljao BiH na Eurosongu, pokušao sebi oduzeti život, depresija se nije mogla primijetiti… (foto, video)

Bh. pjevač, dodao je da sada imamo gomilu popularnih bolesti na Instagramu i da to…

3 sata ago

Policija spriječila fizički kontakt i Tuču „varvara“ i „vojvoda“: Prekinut meč Sutjeska– Budućnost, neće biti nastavljen… (foto, video)

Policija  je saopštila da je danas spriječila sukob između dvije navijačke grupe – Varvara i…

12 sati ago

NAJAVLJENO VELIKO NEVRIJEME: U pojedinim dijelovima očekuje se jaka kiša sa grmljavinom… (foto, video)

Objavljena je i prognoza do kraja nedjelje... SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, četbrtak, 19, 05.…

14 sati ago

Dnevni horoskop za 18. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan radi…

14 sati ago

This website uses cookies.