Crna Gora

Cijepa li se Crnogorska pravoslavna crkva?

Na današnjem Opštecrnogorskom zboru održanom na Dvorskom trgu na Cetinju za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve CPC izabran je episkop Ostroško- nikšićki Boris Bojović. Aktuelni mitropolit CPC Mihailo je ocijenio da je taj zbor propali politički miting, kao i da predstavlja gaženje Ustava CPC, te da su odluke koje su donijete pravno ništavne.

“Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorski – Njegovo Blaženstvo gospodin Boris”, saopšteno je danas nakon Opštecrnogorskog zbora na Cetinju.

Osim toga, na zboru su donijete odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje, te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Mitropolit CPC Mihailo kazao je danas da se “uličnim mitinzima” ne može se smjenjivati mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara.

“Propali politički miting, odnosno bezuspješni puč održan u organizaciji ‘Odbora za očuvanje CPC’ 3. septembra 2023. godine na Cetinju nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništav i ne proizvodi nikakve posljedice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su ‘odluke’ bez ikakve važnosti za CPC”, poručuje mitropolit Mihailo.

Mitropolit CPC poručio je da će Crnogorska pravoslavna crkva, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, protiv prekršilaca unutrašnjeg reda i poretka “preduzeti kanonske, crkveno-ustavne zakonske mjere”.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

TAMARA Klikovac: Cilj DARIA Vraneša, da stavi Pljevlja pod suverenitet Srbije… (foto)

Povezivanje Republike Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja- Nikšić- Boka i njegovim izuzimanjem, što jasno implicira…

1 sat ago

PRONAĐEN način da se produži pritvor Milivoju KATNIĆU i Zoranu LAZOVIĆU: Tužilaštvo proširilo istragu– zarade od prodaje rakije i placa Šoškić, vidi kao prihode od kriminala… (foto)

Specijalno državno tužilaštvo našlo je način da produži pritvor bivšem Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću…

2 sata ago

NEVENA Kovačević: Formalizacija državne sramote… (foto)

Odlučio je MILOJKO Spajić da umjesto iole perspektivnog političara Vladu svojevoljno potčini sanjarima nikada dosanjane…

2 sata ago

RANKO Krivokapić i SEAD Turčalo: Crna Gora i BiH preživjele i veće izazove od ruskog uticaja… (foto, video)

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BIH) uspješno će savladati izazove koje postavlja Rusija, jer…

3 sata ago

ANDREJ Nikolaidis: Andrija RAJO Mandić i Milan PIPUN Knežević, tvrde da će zbog Spajićeve Rezolucije UN- a, uraditi ovo i ono. Neće oni ništa… (foto)

Vučićevi tabloidi pljuju po MILOJKU Spajiću. Time mu čine uslugu. Prvo: koga oni nisu vrijeđali,…

4 sata ago

“MAJ KAKAV SE NE PAMTI”- IZ LOŠEG U GORE: Dani će biti “šareni”- sunce, kiša, pljuskovi, vrijeme koje se očekuje do petka je… (foto, video)

Danas se planira djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom…

5 sati ago

This website uses cookies.