Crna Gora

NOVAK Adžić: Ne prihvatamo vjersku diskriminaciju nacionalnih Crnogoraca, niti osporavanje vjerskih prava pripadnika drugih nacija u Crnoj Gori… (foto)

Crnogorska evropska partija je u svom programu jasno precizirala da će djelovati potpuno u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim dokumentima, kada se to tiče pune implementacije ljudskih prava, a nadasve i prava na slobodu vjeroispovijesti i njenog javnog ispovijedanja, kazao je za Portal Analitika predsjednik ove partije Novak Adžić.

“Ta kodifikovana prava, zajemčena međunarodnim konvencijama, koje je ratifikovala Crna Gora i garantovala svojim Ustavom i zakonodavstvom, su za nas neprikosnovena i mi smo čvrsto opredijeljeni da se ona poštuju, kada su u pitanju prava svih građana Crne Gore, bilo kojoj religiji, odnosno, vjeroispovijesti da pripadaju, kao što je neotuđivo ljudsko pravo na izbor i pravo da se ne vjeruje za one koji se tako izjašnjavaju i osjećaju”, navodi Adžić. 

Podsjeća da je CEP svom Programu, u poglavlju Identitet, zapisala, između ostalog da će se “zalagati da Crnogorska pravoslavna crkva dobije status domicilne autokefalne crkve kakva je bila do 1918. godine, sa svim formalnim i materijalnim konsekvencama koje to stanje podrazumijeva”. 

“Mi smo jasno rekli, odnosno, konstatovali istorijsku činjenicu da je vjekovima Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna crkva i da ona treba da ima i sada status autokefalne crkve, u skladu da crkvenim kanonima i starim pravilima Halkidonskog i Trulskog vaseljenskog sabora, u kojima je potencirano da se crkvene granice poklapaju sa državnim granicama, odnosno, da u nezavisnoj drzavi, unutar njenih granica treba da djeluje njena pomjesna autokefalna crkva.

Takva je praksa uglavnom i danas u svijetu, u Evropi naročito, u onim državama đe je pravoslavna vjeroispovijest brojčano dominantna, sem u pojedinim slučajevima, odnosno, državama, među kojim izuzecima spada, na žalost, spletom nepovoljnih okolnosti, i Crna Gora”, ističe Adžić. 

U Crnoj Gori, dodaje, imamo slučaj da monopolistički položaj ima crkva čije je sjedište u drugoj državi, crkva čije vodstvo ne priznaje ni crnogorsku naciju, ni državu Crnu Goru i koja je uzurpirala crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe sakralnog tipa i ogromnu imovinu. 

“Mi ne osporavamo, nikad nijesmo i nećemo, niti možemo, a to nam ni u snu ne pada na pamet, vjerska prava drugih, već smo za jednako poštovanje i primjenu vjerskih prava svih građana, jednakih prava svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Ali smo opozit bilo kakvoj diskriminaciji po vjerskoj i identitetskoj osnovi, a danas se (i to ne samo danas, nego mnogo vremena unazad), sistematski i konstantno diskriminišu vjerska prava i slobode nacionalnih Crnogoraca i osporava i oduzima se pravo Crnoj Gori na domicilnu autokefalnu crkvu, na način kao sto druge države imaju svoju matičnu autokefalnu crkvu”, kaže Adžić. 

Prema njegovim riječima, ne traže ništa novo i drugačije, već ono što je odavno standard u Evropi i našem regionu. 

“Navodimo primjere za taj standard: nezavisna država = autokefalna crkva: Grčke, Kipra, Bugarske, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, te Ukrajine (čija je autokefalna crkva peiznata od Carigradske patrijaršije)… Tražimo punu obnovu onoga što je vjekovima bilo, poštujući načelo sekularne države, kojoj smo privrženi.

Mi tražimo status autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i to onakav kakav je ona imala stoljećima, dok nije nasilno ukinuta 1920. godine. I to nije nikakva jeres, naprotiv, to je naše pravo, građansko, kulturno, vjersko, političko, riječju ljudsko pravo. Istorija i savremeni kontekst nam za to daju puno pravo”, zaključuje Adžić. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Brat tragično nastradale Alme OTKRIO DETALJE: “SUMNJALA JE NA JEDNU DJEVOJKU”- Šta se desili prije tragedije… (foto)

Škeljzen Bušat, brat Alme Arazi, iznio je detalje o tragediji u Skadru, gdje se 39-…

27 minuta ago

HOROR U BEOGRADU: Muškarac nađen mrtav u streljani… (foto)

U poznatoj streljani u Beogradu jučer je nađen mrtav muškarac. U poznatoj streljani u Beogradu…

45 minuta ago

MAJ NOSI NOVA IZNENAĐENJA: Prvo ide ljepše vrijeme u dane vikenda, šta nas očekuje do kraja mjeseca… (foto)

Mada će se povećati naoblaka i povremeni pljuskovi remetiti ugođaj i uzrokovati uglavnom lošije raspoloženje…

57 minuta ago

TRESLO SE TLO U SANDŽAKU: NOVI PAZAR, rano jutros pogodio ZEMLJOTRES… (foto)

Rano jutros u 7.38 sati po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 2.5 jedinica Rihterove…

58 minuta ago

Ivan VUKOVIĆ odgovorio četničkom VOJVODI Andriji MANDIĆU: “Fašista je svako za koga su Karadžić i Mladić heroji”… (foto, video)

U parlamentu je održan premijerski sat u okviru koga je premijer Milojko Spajić odgovarao na…

3 sata ago

JAKOV Milatović i DRITAN Abazović najviše u oblacima i na nebesima: Ko je, koliko i gdje putovao Vladinim avionom prošle godine… (foto, video)

Danijela Đurović letjela devet puta, Milo Đukanović četiri, Andrija Mandić tri... MANS pozdravio odluku Vlade…

13 sati ago

This website uses cookies.