IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBOMIR Filipović: Kokoška… (foto, video)

Prvo, odakle baš “kokoška” i što se sve automatski učitalo Mariji u njenu izjavu, uzimajući u obzir njeno porijeklo i pripadnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, utorak, 30, 01. 2024… 10: 22… LJUBOMIR Filipović: Kokoška… (foto, video)

U tom “kokoška” je perfektno kondenzovano sve ono što unižava Crne Gore i Crnogorce, a što svakodnevno slušamo sa srpskih režimskih medija i od strane srpskih nacionlista u Crnoj Gori.

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a

Dobro jutro! Nesuvisla opaska Marije Vuković o grbu je izazvala lavinu burnih komentara i osuda građana. Sa druge strane je podrška izostala. Neki su branili slobodu govora, a oni koji bi se sa njom inače složili, nisu mogli da pređu preko njene podrške DPS-u u Podgorici.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj dijelimo informacije u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji

Kokoška

BONUS VIDEO: Skandalozna izjava: Marija Vuković: Kokoš, ova naša kokoška sa zastave?

Prvo, odakle baš “kokoška” i što se sve automatski učitalo Mariji u njenu izjavu, uzimajući u obzir njeno porijeklo i pripadnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

“Kokoška” je odavno u srpskim nacionalističkim krugovima termin kojim se unižava crnogorski grb i crnogorska zastava. Da sam dobio euro za svaki put kada sam čuo to “kokoška” za vrijeme studiranja u Beogradu, pa pnda od srpskih crkvenih otaca i u komentarima četno botova na moje tekstove, vjerovatno bih bio milijarder. I to ne u dinarima.

U tom “kokoška” je perfektno kondenzovano sve ono što unižava Crne Gore i Crnogorce, a što svakodnevno slušamo sa srpskih režimskih medija i od strane srpskih nacionlista u Crnoj Gori.

Zato je “kokoška” bila triger.

Ježim se od fetišizacije simbola, i lično nemam problem da se neko sprda sa crnogorskim nacionalnim simbolima, kada to radi principijelno, na primjer sa lijevih i anarhističkih pozicija. Antietatističkih. Antinacionalističkih. Antiautoritarnih.

Da to neko uradi iz tih pobuda, odmah bih stao u odbranu slobode govora.

Čitaj još:   PORUKA PORFIRIJU: ''URAZUMITE VUČIĆA, BIT ĆETE ODGOVORNI ZA GRAĐANSKI RAT''

Međutim, kada se neko sprda sa crnogorskim simbolima dok u isto vrijeme javno pokazuje lojalnost i pokornost institucijama srpskog nacionalizma u Crnoj Gori, tada to više nije samo sloboda govora, onda je to učestvovanje u kampanji agresije na crnogorski identitet.

Kada se Marija pojavila u toku najvećeg previranja i identitetskih “ratova” u Crnoj Gori, želio sam da povjerujem da je tu da pomiri nepomirljivo. Neko ko može stati uz Amfilohija i u isto vrijeme se srčano boriti za crnogorsku zastavu, mogao je da bude lijek na ranu. I uspjela je u svojoj misiji.

U tom trenutku jeste. Niko joj to nije zamjerio. Njena borba za Crnu Goru i srčanost su uspjele da izbrišu sve one predrasude koje su se nagomilale nakon kampanje mržnje tokom protestnih litija. Svi oni koji su tih dana emotivno protestovali protiv velikosrpskog nacionalizma i SPC, stali su uz nju.

Đevojčica koja je pobjegla iz Knina, koja daje lekciju iz patriotizma, i to u trenutku dok se u Crnoj Gori u dijelu javnog mnjenja stvara anti-izbjeglički sentiment.

Marija nije birala svoje porijeklo, nije birala odakle je došla, ali je odabrala đe će da ide. Odabrala je Crnu Goru. Za razliku od mnogih koji su ovđe rođeni, i ovđe žive, a odabrali su da igraju pod drugim zastavama.

Možda zbog svog okruženja Marija sa sobom nosi neke predrasude. Nosimo ih svi. Možda je sa sobom ona iz svog okruženja ponijela to “kokoška” ne udubljujući se mnogo u to što to “kokoška” znači. Ali sada je vjerovatno naučila.

Ako je na Cetinju išla u SPC i prisustvovala besjedama nakon liturgije i ručkovima, tamo je morala dijeliti prostor sa ljudima poput Jovana Markuša i drugim kolumnistima IN4S-a. U takvom okruženju je “kokoška” kao “dobar dan”.

Upravo su ta druženja zamka za svakoga ko traži Boga i nalazi ga u pravoslavnoj vjeri. Što da bi zadovoljio svoju duhovnu potrebu, mora da dijeli prostor sa nekima koji na isto mjesto nisu došli zbog Boga, nego zbog svoje nakaradne antihrišćanske ideologije. Jer nacionalizam jeste ideologija antihrista.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Vlada pada i to je definitivno... (foto, video)

Mariji ne zamjeram. Želim da vjerujem da je ona sa sobom to “kokoška” ponijela podsvjesno. Više zamjeram onima koji su je poslali nazad u Knin. Onima koji su je mizogino napadali. I Vijestima koje su objavile najostrašćeniji tekst protiv nje. Istim onim Vijestima koje su zdušno duvale u jedra srpskom nacionalizmu u prethodne tri četiri godine, i napravile štetu Crnoj Gori, za koju je Marijino “kokoška” tek zrno prašine.

Mariji želim da nastavi da se bori za Crnu Goru. I želim joj da se u svojoj ljubavi prema Hristu sačuva od lažnih proroka, carinika i fariseja.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more