Crna Gora

LJUBOMIR Filipović: Da li je Bošnjačka “Airbag” za Ulazak DF- a? (foto)

Prije mjesec dana smo lomili glavu hoće li Milan Knežević ući u vladu. Pa smo lomili glavu ko će u vladu iz DNP- a i Nove srpske demokratije…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, četvrtak, 22. 02. 2024… 10: 32… LJUBOMIR Filipović: Da li je Bošnjačka “Airbag” za Ulazak DF- a? (foto)

Ako se DF deradikalizuje, a sve je moguće, otvara se prostor da neko drugi pokupi ono rasutih i razočaranih proruskih i prosrpskih birača, koji DF- u neće moći oprostiti “izdaju Kosova i majke Rusije”. Hoće li to biti Demokrate?

Dobro jutro! Sve češće se govori o rekonstrukciji vlade. Fokus sa ulaska DF-a se prenio na ulazak Bošnjačke u izvršnu vlast. Demokrate su za sada jedine glasno protiv. Ali ne iz principa, nego iz straha da se njihova moć i ucjenjivački potencijal ulaskom BS-a ne neutralizuje.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Da li je Bošnjačka airbag za ulazak DF-a?

Prije mjesec dana smo lomili glavu hoće li Milan Knežević ući u vladu. Pa smo lomili glavu ko će u vladu iz DNP-a i Nove srpske demokratije. Njihov ulazak je, u međuvremenu, postao normalizovan. Ispunili su neke od uslova: odrekli su se Mila Božovića, krenuli u prekomponovanje vlasti u Budvi, obećali da Milan Knežević neće biti ministar.

Vlada, a samim tim i vladajuća većina, bilježe uspjehe na unutrašnjem i međunarodnom planu. Spajića hvale EU, Francuska, Njemačka… Bezbjednosni sektor nastavlja Dritanovim putem. Samo da ekonomija podrži. A zašto i ne bi ušli u vlast?

Oni su, da se ne lažemo, u njoj od 2020. godine. Drže važne resurse u svojim rukama. Imaju važne gradove u svojim rukama. Još su se i ribrendirali i izbačili Nebojšu Medojevića iz mejnstrim politike.

Ako se DF deradikalizuje, a sve je moguće, otvara se prostor da neko drugi pokupi ono rasutih i razočaranih proruskih i prosrpskih birača, koji DF-u neće moći oprostiti “izdaju Kosova i majke Rusije”. Hoće li to biti Demokrate?

Dragan Krapović je odličan kandidat za to. Ako mu se može oprostiti komunistički bekgraund i strijeljanje četnika u Baru? Da, ako vjerujete, o tim stvarima se priča u dubinama DF-ovske biračke baze. Ko je kome bio u četnicima, a ko u partizanima. Šalu na stranu, Krapović nas sa mjesta ministra odbrane svako malo podsjeća da mu je važnija Srbija nego NATO saveznici.

Dodajte vijest o tome da su iz njegove partije tražili da se ulica u Podgorici nazove po Miloševićevom ministru odbrane, onda se vidi tendencija skretanja Demokrata u desno. Srpsko desno. Protivljenje ulasku BS-a u vlast dokaz je tome.

Đe je u svemu tome Bošnjačka stranka. Refleks učešća u vlasti ih ćera da budu pragmatični. Pitanje je do koje mjere mogu biti pragmatični. Bolje je da Bošnjačka stranka bude u vlasti nego da ne bude.

Iako smatram da je izjednačavanje etničkog i političkog problematično i da snaženje Bošnjačke stranke, kao i bilo koje druge partije zasnovane na etničkom ekskluzivitetu (NSD, albanske parije, CEP…), šteti građanskoj Crnoj Gori. Ali to je druga tema.

Uglavnom, ulazak BS bi bio blagotvoran za demokratiju. Ukoliko ne bude vodio daljoj etno-kratelizaciji Crne Gore, nego učvršćivanju građanskog karaktera i zaštiti nacionalnih interesa Crne Gore. BS je imao mnogo prilika da pokaže kompropmise pa nije. Ostaje nada da će ostati na tom kursu i da neće samo poslužiti kao safety net DF- u da uđe u vlast. Čaša meda da lakše progutamo gorku pilulu.

Politička stabilnost je dobra. Kad ima kvalitetne opozicije. DPS drži svojih 24 posto. Ali tu nedostaje još toliko glasova da se ozbiljnije ugrozi i sjutra promijeni vlast. DPS nema kapaciteta da svoju podršku duplira. A recepti za nove partije na kratkom povocu smijenjenih državnih elita su se pokazali kao nedjelotvorni i neefikasni.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

DANAS JE “INTERKONTINENTALNI DERBI”– BITKA ZA PREVLAST NA BOSFORU! (foto, video)

Jedno od najvećih rivalstava sveta nalazi se na Bosforu! Među tri ekipe Istanbula vlada ogromno…

2 sata ago

U Turskoj se danas obilježava 19. maj, Dan omladine i sporta… (foto, video)

Sjećanje na, 19. maja 1919. godine kada je Mustafa Kemal paša Ataturk započeo borbu za…

2 sata ago

OBLACI DANAS VUKU KIŠU SVE DO PROZORA: Pljuskovi praćeni grmljavinom, na snazi upozorenja, svakako neka su vam kišobrani u… (foto)

Danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Sunčanije…

3 sata ago

VIC DANA: Đuro upitao svoju voljenu Natu, čoče kakav sam u krevetu, onda– ide pravi urnebes… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana!!! BUDVA: Regija, Zanimljivosti, nedelja, 19, 05. 2024… 01:…

11 sati ago

DPS Nikšić: MARKO Šubara Kovačević, ni sebe ne može da ubijedi, u to da lokalna vlast u Nikšiću radi, kamoli građane… (foto, video)

.Da ne prepoznasmo lik, po odgovorima ne bismo znali da je to Marko Kovačević, predsjednik…

13 sati ago

ANDRIJA Nikolić: Rezolucija Aleksandra VUČIĆA za zaustavljanje Crne Gore na evropskom putu… (foto)

Vjerujemo da je ovaj scenario i osmišljen da bi se izvjesno onemogućio evropski konsenzus oko…

13 sati ago

This website uses cookies.