Crna Hronika

DETALJI UŽASA: Čak 68- ero djece umrlo od sirupa za kašalj- Dokazano šta je bilo u njima, osuđene 23 osobe… (foto)

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazala je da dva sirupa protiv kašlja kompanije Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde…

TAŠKENT: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 28, 02. 2024… 18: 22… DETALJI UŽASA: Čak 68- ero djece umrlo od sirupa za kašalj- Dokazano šta je bilo u njima, osuđene 23 osobe… (foto)

Sud u Taškentu presudio je da su optuženici krivi za krivična djela u rasponu od utaje poreza, prodaje nekvalitetnih ili krivotvorenih lijekova, zloupotrebe položaja, nemara, krivotvorenja, do mita.

Optuženi su osuđeni na kaznu zatvora od dvije do dvadeset godina.

Prošle godine prijavljena je smrt 18-ero djece povezanih sa sirupima protiv kašlja koje proizvodi kompanija “Marion Biotech” u Indiji, a u Uzbekistanu distribuira “Quramax Medical”, javlja “Independent”.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazala je da dva sirupa protiv kašlja kompanije “Marion Biotech” ne zadovoljavaju standarde.

U izvještaju su utvrđene neprihvatljive količine dviju otrovnih tvari: dietilen-glikola i etilen-glikola. Oba su opasna za ljude i mogu biti smrtonosna ako se konzumiraju.

Kompanija nije priznala odgovornost, no Ministarstvo zdravstva Indije zabranilo joj je rad.

Od početka ovog užasnog slučaja utvrđeno je da je zbog otrovnih sirupa umrlo čak 68-ero djece, izvijestila je novinska agencija “Reuters”.

Uvoz lijekova

Singh Raghvendra Pratar, indijski izvršni direktor “Quramax Medicala”, bio je među 23 optužene osobe. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Ostali optuženi kojima su izrečene dugotrajne zatvorske kazne su bivši visoki zvaničnici koji su bili odgovorni za izdavanje dozvola za uvoz lijekova.

Sud je, također, najavio odštetu od 63.000 funti koja će biti isplaćena svakoj od porodica 68-ero djece koja su umrla od konzumacije sirupa, kao i četvero druge djece koja za posljedicu imaju invaliditet.

Sirupi protiv kašlja proizvedeni u Indiji doveli su do smrti čak 70- ero djece u Gambiji 2022. godine…

izvor Dnevnik.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

MAIDA Gorčević- Ministarka evropskih poslova: Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim… (foto, video)

Maida Gorčević danas je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanja poslanika, kazala  da će Crna Gora…

4 sata ago

SRĐA Pavlović: Šibicari ljudskih duša… (foto, video)

Crna Gora i rezolucija UN o Srebrenici– odnos prema civilizacijskim vrijednostima... PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti,…

4 sata ago

MILOJKO Spajić: Nijesmo raspravljali o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, nije bilo potrebe za tim… (foto)

Premijer Milojko Spajić kazao je kako se na sjednici Vlade nije raspravljalo o Rezoluciji o…

6 sati ago

MILAN Knežević- MOŽDA ZBOG FOTELJE U VLADI I PREĐE PREKO SREBRENICE: Milojko SPAJIĆ, do idućeg petka, da dostavi prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu… (foto)

Pošto je premijer Milojko Spajić juče pred čitavom crnogorskom javnošću saopštio da će podnijeti Rezoluciju…

6 sati ago

NEBOJŠA Medojević: MILOJKO Spajić bio kadar SPC, sad je njoj i Srbiji zabio nož u leđa… (foto)

Čelnik Pokreta za promjene Nebojša Medojević poručio je kako je premijer Milojko Spajć zabio nož…

6 sati ago

Skandal potresa Euroviziju: Prekršena pravila na EUROSONGU, otkrili glasove u polufinalu, iako je zabranjeno- Izrael se odjednom „popeo“ na drugo mjesto na kladionicama… (foto, video)

Naime, tokom prijenosa uživo druge polufinalne večeri Eurosonga 2024., nakon otkrivanja koje zemlje prolaze dalje…

7 sati ago

This website uses cookies.