Crna Gora

ANDRIJA Mandić ,,okrečio“ poslovnu biografiju MILANA Lekića u RUP- u PLJEVLJA… (foto<)

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić grubo je obmanuo javnost kada je u emisiji ,,Argumenti“ na Javnom servisu ustvrdio da je Rudnik uglja Pljevlja za vrijeme Milana Lekića postizao, kako je naveo, ,,najbolje rezultate“.

Mandić je u tom intervjuu potvrdio saznanja Pobjede da je izlobirao izbor Lekića navodeći da je bio najuporniji da njegov stranački kolega bude izabran za predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja.

“To sam temeljio na najboljim rezultatima Rudnika, od kako postoje, u vrijeme kada ga je vodio Milan Lekić. Kada pogledate te rezultate, to je ono što ga je preporučilo. U pitanju je uspješni privrednik sa fantastičnim rezultatima”, ustvrdio je Mandić ne navodeći konkretno na koje rezultate misli.

ANALIZA

Međutim, analiza poslovnih rezultata RUP-a, koju je uradila Pobjeda, a koja se zasniva na zvaničnim podacima, analizi bivšeg ministarstva kapitalnih investicija kao i stavova ministra energetike Saše Mujovića u potpunosti demantuje tvrdnje Andrije Mandića.

Lekić je na funkciju izvršnog direktora Rudnika uglja izabran 21. aprila 2021. godine, a smijenjen je krajem avgusta 2023. godine zbog kršenja uslova konkursa.

Dvoipogodišnji mandat Lekića na čelu RUP-a obilježila su masovna partijska zapošljavanja sa gotovo dupliranim brojem radnika, loši poslovni ugovori o prodaji uglja i fabrici briketa sa bračni parom Petrošenko, koji je u međuvremenu pobjegao iz države, loši poslovni bilansi, uvećanje troškova za zarade od pet miliona eura, kao i sumnjivi ugovori o prodaji uglja sa EPS-om, ali i sa mrežom prijatelja, komšija i kumova o kojima je opširno izvještavala Pobjeda.

DUPLIRAN BROJ RADNIKA

Zvanični podatak jeste da je Rudnik uglja Pljevlja, od 2020. do kraja 2023. godine, zaposlio čak 584 nova radnika koji po stručnim kvalifikacijama nijesu odgovarali potrebama te elektroenergetske kompanije.

Taj alarmantan podatak saopštio je, u januaru ove godine, nakon sastanka sa tadašnjim rukovodstvom Rudnika uglja, ministar energetike i rudarstva u Saša Mujović – po prvi put objavljujući podatke o broju radnika u odnosu na 2020. Najveći broj radnika, njih 90 odsto, zabilježen je u mandatu Milana Lekića.

Takođe, analiza bivšeg MKI ukazuje da je od 2019. do kraja 2023. godine broj radnika u Rudniku uglja dupliran što je tada ministar Mujović izbjegao da kaže.

Prema zvaničnim podacima, na kraju 2019. godine Rudnik uglja je imao 670 radnika, sljedeće je taj broj povećan na 866 da bi na kraju 2021. kompanija zapošljavala 1.045 radnika. I to je samo dio projekta partijskog zapošljavanja: na kraju 2022. broj radnika Rudnika uglja se povećao na čak 1.170!

Na kraj Lekićevog mandata je u Rudniku, prema podacima posljednjeg revizorskog izvještaja bilo – 1.260 radnika, ne računajući novozapošljene kojih je, samo u maju prošle godine, bilo još 68.

To znači da je u odnosu na 31. decembar 2019. godine broj radnika povećan za više od 600 što je nezabilježeno u istoriji energetskog sektora. Istovremeno, prosječna plata je do kraja 2022. godine porasla sa 644 na 788, a fond za bruto plate je povećan čak pet miliona eura.

U analizi MKI iz 2023. godine potenciraju se loši poslovni bilansi naročito u posljednje dvije godine, upravo za vrijeme Lekića.

“Profitabilnost Rudnika uglja je u padu od 2020. godine, a naročito je smanjena 2022. godine. To potvrđuju i ključni indikatori profitabilnosti: povrat na imovinu (ROA) i povrat na kapital (ROE). Stopa povrata na imovinu (ROA) je smanjena sa 23,46 odsto u 2021. na 12,2 odsto u 2022. godini, dok stopa povrata na kapital (ROE) kontinuirano opada i iznosila je 7,61 odsto u 2022. godinu”, navodi se u analizi, što direktno demantuje Mandićeve tvrdnje o ,,fantastičnim rezultatima“.

LOŠI REZULTATI

Operativna i neto profitna marža su takođe smanjene u odnosu na 2020. godinu.

“Uzroci pogoršanja profitabilnosti kompanije su smanjenje dobiti, odnosno brži rast troškova poslovanja od prihoda. Naročito su povećani troškovi poslovanja – nabavna vrijednost prodate robe za 47,6 odsto ili za 4,5 miliona eura u 2022. kao i troškova zarada za 23 odsto ili za 3,7 miliona eura u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Pozitivan poslovni rezultat društva je smanjen na 9,4 miliona eura u 2022. godini sa 15,3 miliona eura u 2021. godini”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Mandić je priznao da je i politički faktor bio bitan prilikom imenovanja Lekića, iako se vlast klela u princip meritokratije.

“Sa druge strane, što je za mene politički važno, to je čovjek koji je predvodio pobjedničku listu u Pljevljima, to je čovjek koji je od svoje stranke imao mnogo bolje ponude, nego da bude predsjednik Odbora direktora RUP-a, ali on je lokal -patriota. On nije htio da napušta Pljevlja”, zaključio je Mandić.

Specijalno državno tužilaštvo još izviđa prodaju mrko-lignitnog uglja EPS- u…

SDT je još početkom prošle godine pokrenulo istragu i tražilo od tadašnjeg izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića da objasni ko je i prema kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj se prodavao mrki ugalj Elektroprivredi Srbije.

Istraga je pokrenuta nakon višemjesečnog pisanja Pobjede i krivične prijave DPS-a. Zanimljivo – nova cijena uglja od 42 eura po toni, iako znatno veća, i dalje je osjetno niža od one u državama regiona i na svjetskom tržištu. U međuvremenu je EPS, pod pritiskom Vlade Srbije, jednostrano raskinula ugovor o kupovini uglja, a kao razlog navela ,,probleme sa transportom“.

Zbog sumnjivih poslova sa ukrajinskim bračnim parom, DPS je podnio još jednu krivičnu prijavu, ali Mandić ne haje za to.

“Sa odlučnošću stojim iza tog kadrovskog rješenja i spreman sam da ga branim i svakome pogledam u oči. Ljudi u vlasti su se pozivali na činjenicu da je protiv njega podnešena krivična prijava, ali objašnjavao sam da protiv svakog može da se podnese krivična prijava. Da li je on osuđen, da li je njemu nešto dokazano? Ništa Lekiću nije dokazano da se on bavio bilo kakvim kriminalom”, rekao je, između ostalog, Mandić u odbrani Lekića.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

MILAN Knežević: Pitam Crkvu da li ona stoji iza riječi svoga mezimca Filipa Ivanovića i da li je vrijeme za litije u Crnoj Gori

"Pošto je ministar Filip Ivanović obožavano čedo crkve, a bio je i Srbin do prije…

6 minuta ago

Milorad Popović: Spava li to Crna Gora?

Nakon produžetka pritvora polumrtvom šezdeset sedmogodišnjem Milivoju Katniću poslije mjesec dana štrajka glađu, s obrazloženjem…

11 minuta ago

ALEKSANDAR Vučić o amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici: Pomoliću se bogu pred put u Njujork, žele da nam zapuše usta, to je igra… (foto, video)

Aleksandar Vučić, gostovao je na TV Pink u Jutarnjem programu kod Jovane Jeremić... BEOGRAD: Srbija,…

50 minuta ago

GRMI, PADA, A BIT ĆE I GRADA: Nestabilno vrijeme s kišom, u narednih nekoliko dana oblačno i nešto sunčanije… (foto)

VRIJEME Danas umjereno do pretežno oblačno i nešto sunčanije prijepodne... SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak,…

2 sata ago

This website uses cookies.