IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Milana MIJA Lekića, supruga GORDANA radila i u firmi Petrošenka za 1.000 eura mjesečno… (foto)

Supruga predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića, Gordana Lekić potpisala je u avgustu 2022. godine sa firmom ukrajinskog državljanina Oleksandra Petrošenka Energy Industrial Holding ugovor o dopunskom radnom odnosu kojim bi ona u toj kompaniji preuzela poslove referenta za ekonomske i pravne poslove, pokazuje dokument koji objavljuje Pobjeda.

Gordana Lekić je trenutno direktorica DOO “Čistoća” iz Pljevalja, a u momentu potpisivanja ugovora sa Petrošenkom je bila na čelu Odbora direktora državne kompanije Castello Montenegro odlukom Vlade Crne Gore.

Ugovor je potpisan 9. avgusta 2022. godine i zanimljivo je da je u tom momentu na snazi bio više desetina miliona eura vrijedan ugovor o prodaji uglja koji je potpisao njen suprug i tada izvršni direktor RUP-a Milan Lekić takođe sa Oleksandrom Petrošenkom.

Ugovori

Lekić i Petrošenko su 13. decembra 2021. godine pompezno potpisali ugovor kojim se RUP obavezao da prodaje čak do 150 hiljada tona uglja godišnje fabrici briketa i peleta koju je tada navodno Ukrajinac planirao da gradi.

S obzirom na to da je taj ugovor potpisan na pet godina, računica Pobjede govori da je vrijednost tog ugovora više od 30 miliona eura, zavisno od cijene i kvaliteta uglja.

U dokumentu koji je DPS proslijedila Pobjedi vidi se da je Gordana Lekić lično sa Petrošenkom potpisala ugovor o ,,dopunskom radu“, koji se potpisuje na tri mjeseca sa opcijom produženja.

Ugovorom o dopunskom radu Gordana Lekić zasniva dopunski radni odnos sa radnim vremenom od 20 sati nedjeljno, sa tim da to može biti i duže radno vrijeme. U ugovoru je navedeno da će Petrošenko Gordani Lekić za poslove referenta isplaćivati mjesečno neto iznos od 1.000 eura plus pripadajući porez.

Očigledno je da Lekić nije imao povjerenja u Petrošenka, pa je njegovu suprugu poslao u firmu Petrošenka koji je već tada namjeravao da pobjegne iz zemlje – tvrde izvori Pobjede.

Čitaj još:   Vic dana Umrli Srbin i Hrvat, pa se nađu iznad nebeskih visina ispred ih je dočekao...

U momentu potpisivanja ugovora Gordane Lekić sa Oleksandrom Petrošenkom, firma kontroverznog ukrajinskog biznismena je već imala aktivni ugovor o kupovini uglja sa Rudnikom uglja koji je potpisao Milan Lekić, što je očigledni konflikt interesa, a ukazuje i na dublje poslovne relacije sa porodicom Lekić.

Sumnjivi poslovi

Tu nije kraj svim sumnjama koje su pratile ovaj kontroverzni poslovni trougao.

Po dokumentaciji u koju je Pobjeda imala uvid, Oleksander Petrošenko je 1. decembra 2021. godine osnovao firmu Energy Industrial Holding u Pljevljima za proizvodnju briketa i peleta, a za ovlašćenog zastupnika postavio je suprugu Tatjanu, što je skandalozno imajući u vidu da je samo dvije sedmice kasnije potpisao ugovor o kupovini uglja sa Lekićem.

Firma nema zvaničnu internet stranicu, ali su podaci o njoj dostupni na sajtu Međunarodne bonitetne kuće Company Wall Business.

Lekić je tada osnivanje nove kompanije u Pljevljima predstavio kao milionsku investiciju, a Petrošenka kao čovjeka koji duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i rudarskog inženjera sa uspješnim biznisom u Češkoj i Engleskoj, a ranije u Ukrajini.

Za potrebe nove firme ustupljena je hala u vlasništvu pljevaljske kompanije Castello Montenegro, čiji Odbor direktora u tom trenutku predvodi– Lekićeva supruga Gordana.

Nakon pompezno najavljenog uspješnog biznisa, uslijedila je tišina iz Rudnika jer su se stvari počele kretati u kontra smjeru.

Prema informacijama Pobjede, kompanija je u blokadi na iznos od 35.000 eura, Rudniku uglja duguje 15.000 eura, dok se Petrošenku gubi svaki trag.

To su prošle godine u izjavi za Pljevaljske novine potvrdili bivši radnici Petrošenkove firme koji su bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt sa njim kako bi se izborili za zarađene plate.

Svjedočili su da je od starta sve ličilo na prevaru, ali da su se nadali da će se situacija popraviti početkom proizvodnje. Sve što su proizvodili, kako je rekao jedan od radnika, skladišteno je u firmi, odnosno nigdje nije izvezeno.

Čitaj još:   VIC DANA Kako plavuša rešava ukrštene riječi...

Petrošenko je, prema informacijama iz prošle godine, ostao dužan i blizu 30.000 eura firmi Castello Montenegro, u čijem prostoru se nalazila fabrika.

Bračni par Petrošenko je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrošenkovoj kompaniji već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura.

Petrošenko je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP- u i Castello Montenegru kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim. Zbog posla sa bračnim parom Petrošenko, DPS je protiv Lekića podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

izvor: pobjeda.me, antenaM.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more