IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Prekić: DARIO Vraneš oblikuje narativ da Pljevlja nijesu u Crnoj Gori… (foto)

Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš na svaki način pokušava da uruši multietničko i multikulturno nasljeđe Pljevalja i da ih kroz otvoren proces istorijskog revizionizma veže isključivo za srpsko nasljeđe – poručio je u razgovoru za Pobjedu istoričar Adnan Prekić nakon što je prije tri dana u samom centru te multietničke i multivjerske sredine osvanuo mural sa stihovima koji slave „srpsku slobodu i jedinstvo dvije kraljevine srpske“.

Riječ je o pjesmi Dimitrija Jevtovića Polimca– „Pljevlja moja, vesel'te se“, koja je nastala 1912. povodom oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva.

-Za Vraneša su Pljevlja dio Crne Gore jedino ako, kao u pjesmi koja je osvanula u centru grada, spajaju „dvije srpske kraljevine“– ocijenio je Prekić.

Za predsjednicu Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima Maju Rondović ovo je još jedna u nizu opasnih poruka koje aktuelna odbornička većina od prvog dana svog konstituisanja šalje svima koji u nacionalnom smislu, po njihovoj ocjeni, nijesu „pravovjerni“.

To je poruka o njihovoj nepoželjnosti u Pljevljima ili makar jasno stavljanje do znanja da su oni za njih građani drugog reda – podvukla je Rondović.

JASAN PLAN UNIŠTENJA

Prekić smatra da sve što Vraneš radi u kontinuitetu već sada možemo okarakterisati kao otvoren i jasan plan uništenja interkulturne tradicije Pljevalja i uvod u etno-teritorijalizaciju Crne Gore.

– Cilj je kristalno jasan – sve ono što Vraneš radi od prvog dana ima za cilj oblikovanje narativa u kojem Pljevlja ne pripadaju Crnoj Gori i nemaju nikakve veze sa njom– izričit je istoričar.

Podsjetio je da se u Pljevljima zvanično proslavljao dan državnosti Srbije – a ne Crne Gore, da su planovi o razvoju grada podnošeni u srpskom parlamentu i da je predsjednika Skupštine Andriju Mandića Vraneš dočekao sa srpskom koreografijom i djecom u srpskim nošnjama.

-U otvorenom pokušaju istorijskog ravizionizma, Vraneš je izmislio da su Pljevlja 1912. i 1918. godine navodno oslobađali srpski vojnici, a posljednji pokušaj otvorenog revizionizma desio se nedavno, kada je jedna ulica dobila ime po vojniku JNA koji je poginuo u agresiji na dubrovačko-hercegovačko područje u Hrvatskoj u oktobru 1991. godine– ukazao je Prekić u razgovoru za Pobjedu.

Čitaj još:   PALE RAKETE NA JERUSALEM: Upaljene sirene za uzbunu, izraelski parlament evakuiran... (foto i video)

Rondović je podsjetila i na „direktivu“ da se na svim preduzećima koja su u vlasništvu Opštine obavezno istaknu zastave susjedne države, te da se u njihove upravljačke strukture imenuju samo oni koji su prošli partijsku i crkvenu trijažu da su „pravovjerni“.

Nakon toga se, kako je ukazala, nastavilo sa novim aktivnostima poput proslave dana državnosti druge – a ponižavanjem dana državnosti svoje države.

-U kontinuitetu se i po partijskoj selekciji većine vrši preimenovanje naziva ulica i trgova, a najsvjetliji datumi antifašističke istorije žele se izbrisati. Umjesto njih se žele nametnuti neki „značajniji“ poput novog dana opštine, koji se vezuje za crkveni praznik – istakla je Rondović u razgovoru za Pobjedu.

Ona je ocijenila da ni sami izvođači radova u liku Vraneša i odborničke većine, koja ga bezuslovno podržava, nijesu do kraja svjesni kakvu opasnost ovakvo njihovo činjenje donosi.

JASNA PODRŠKA VLASTI

Prekić je konstatovao da Vraneš u cijeloj ovoj priči nije sam.

– Svaki njegov potez podržali su predstavnici Pokreta Evropa sad i Demokrata. Oni mu u lokalnom parlamentu daju podršku za ovakve poteze – ustvrdio je istoričar.

Iz tog razloga, za Prekića je jasno da izostaje i reakcija izvršne vlasti i parlamentarne većine na poteze koje povlači sljedbenik velikosrpskih nacionalnih interesa.

-Već sada je očigledno i jasno da oni sa Vranešom dijele iste vrijednosti– dodao je on.

Sa njim je saglasna i Rondović.

Dariju Vranešu je očigledno dodatno stimulativno da nastavlja sa promocijom retrogradnih ideja zato što državni organi na sve to ćute. On to „čita“ kao njihovo odobravanje i podršku – ocijenila je predsjednica pljevaljskog DPS-a.

Dodala je da izvršna vlast i parlamentarna većina ne daju samo prećutnu, već vrlo jasnu i javnu podršku svemu što Vraneš radi.

Čitaj još:   PRIJEPOLJE: UMRO OD UJEDA STRŠLJENA, Brao jabuke, ujed bio fatalan...

-I to čine instrukcijama za glasanje svojim odbornicima. Svi njegovi prijedlozi u lokalnom parlamentu su usvojeni manje-više jednoglasno od strane konstituenata vlasti. Uostalom, da im ne prijaju njegove aktivnosti – makar bi se jednom u ovih prethodnih godinu dana javili sa nekom polurečenicom neslaganja – zaključila je Rondović.

Kadribašić: Pljevlja su ponajmanje srpski grad

Bivši imam Husein-pašine džamije u Pljevljima Samir Kadribašić je u objavi na Fejsbuku komentarisao prizor u centru grada poručujući da „Pljevlja nijesu ni srpski ni bošnjački grad“.

-Možeš ti crtati koliko hoćeš gluposti i mahnitati dokle hoćeš. Pljevlja su ponajmanje srpski grad. Pljevlja su grad Pljevljaka, poštenih ljudi i domaćina – napisao je Kadribašić.

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more