IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Profesor dr. Srđa Pavlović, o amandmanima na Rezoluciju o genocidu Srebrenici: Vlada Crne Gore potvrđuje lojalnost ALEKSANDRU Vučiću… (foto)

Profesor kanadskog Univerziteta Alberta, dr Srđa Pavlović, podsjeća i kako je ovakva potvrda lojalnosti već viđena…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 06, 05. 2024… 00: 12… Profesor dr. Srđa Pavlović o amandmanima na Rezoluciju o genocidu Srebrenici: Vlada Crne Gore potvrđuje lojalnost ALEKSANDRU Vučiću… (foto)

Profesor kanadskog Univerziteta Alberta, dr Srđa Pavlović za Portal Analitika komentarisao je najavu da će Crna Gora uz posredovanje SAD predati dva amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Amandmani Vlade Crne Gore o stvarima koje se ne pominju u UN Rezoluciji i nijesu dovedene u pitanje tekstom UN Rezolucije?! Istini za volju, ovo je najava amandmana kojima Vlada Crna Gore potvrđuje političku lojalnost Aleksandru Vučiću i ideologiji koja je omogućila sadašnjoj garnituri da dođe na vlast u Crnoj Gori”, ocjenjuje Pavlović.

Podsjeća i kako je ovakva potvrda lojalnosti već viđena.

“Sjetimo se famoznog skupštinskog potpisivanja podrške Andriji Mandiću za funkciju predsjednika parlamenta… Ipak neophodno je obnoviti ranije položenu zakletvu i na međunarodnoj sceni”, poručuje Pavlović za Analitiku.

Čitaj još:   SKANDAL: Nenad Nešić, novi ministar sigurnosti BiH, digao tri prsta u Dnevniku FTV- a!? (foto, video)

Kako je nezvanično potvrđeno za Portal RTCG iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

1) ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini

I drugi:

2) potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama

Ovim amandmanima, kako su nam kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i politickih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv RS.

Beograd, 19. marta 2023.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic rekao je danas da je u Ohridu, kao i na svakom mestu govorio o crvenim linijama Srbije koje se ticu suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN.”I danas sam to izgovorio, da niko ne može da nametne pravnu ovbavezu Srbiji. Zato nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom kao ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija”, istakao je Vucic u obraccanju javnosti. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more