IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HISTORIJSKI DAN ZA BiH: Usvojena UN- ova Rezolucija o Srebrenici… (foto, video)

Brojne države izrazile su želju da budu kosponzori rezolucije, a prema posljednjim informacijama taj broj popeo se na 38…

NEW YORK: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 23, 05. 2024… 16: 42… HISTORIJSKI DAN ZA BiH: Usvojena UN- ova Rezolucija o Srebrenici… (foto, video)

Rezolucija o genocidu u Srebrenici danas će se naći na sjednici Generalne skupštine i to u okviru teme “Kultura mira”.

Brojne države izrazile su želju da budu kosponzori rezolucije, a prema posljednjim informacijama taj broj popeo se na 38.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine već nekoliko dana su u New Yorku gdje s ambasadorom BiH pri UN-u Zlatkom Lagumdžijom obavljaju niz razgovora s predstavnicima zemalja povodom rezolucije o Srebrenici.

Prijenos zasijedanja Generalne skupštine UN-a u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici možete pratiti na OVOM LINKU

GLASANJE

ZA – 84

PROTIV – 19

SUZDRŽANI – 68

Ujedinjeni Arapski Emirati suzdržani

Poslije predstavnika Egipta, govorio je predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se na početku osvrnuo na smrt bebe Fatime u Srebrenici.

“Genocid je dokumentovan i potvrđen. Mi neprestano stojimo u solidarnostima sa braćom i sestrama u Bosni, naše trupe su služile tamo, slali smo pomoć. Snažno podržavamo stavke rezolucije”

No, kazao je kako se o rezoluciji govori u krivo vrijeme, te kako regiji Balkana treba pomirenje. Na kraju je kazao kako će biti suzdržan na glasanju.

Azerbejdžan protiv rezolucije

Predstavnik Namibije je rekao kako će biti suzdržan na glasanju, iz Azerbejdžana je poslao sličnu poruku, dok su predstavnici Kube i Nikaragve kazali kako će biti protiv.

Sa druge strane, predstavnik Egipta u UN-u je najavio podršku rezoluciji. 

Ambasador Kine u UN-u: Kina će glasati protiv rezolucije

Predstavnik Kine u UN-u izjavio je danas da ta zemlja neće glasati za nacrt rezolucije o Srebrenici. On je na sjednici Opće skupštine UN-u, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, rekao da “ishitreno” glasanje o nacrtu rezolucije nije u skladu sa duhom pomirenja u BiH i regiji, niti sa željom da se očuvaju mir i stabilnost, zbog čega Kina nema alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije.

Čitaj još:   "Koalicija Zajedno"- Đukanović: Opozicija će reagovati tek nakon što Vlada bude formirana... (foto, video)

VUČIĆ: “Ne radi se ovdje o pomirenju, ne radi se o sjećanju..”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sjednici Generalne skupštine UN-a uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. Vučić je kazao da je Srbija bila prva po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika.

“Želim raskrinkati neistinito i lažno opravdanje za usvajanje Rezolucije. Ja sam se poklonio svim žrtvama sukoba u BiH, srpskim i bošnjačkim a i ranije sam se poklonio i položio cvijeće. Teško je govoriti nakon Njemačke koja je najjača zemlja u Evropi i vjeruje da ima moralno pravo da pridikuje svima koji se ne slažu”, kazao je Vučić na početku.

Ponovio je stav od ranije da je ovo “ispolitizirana rezolucija”.

“Ovo je ispolitizirana rezolucija. Zašto se usvaja? Njemačka je govorila o pojedinačnoj i pravnoj odgovornosti, ako je to tako, zašto se usvaja Rezolucija? Ako govorimo o pojedinačnoj odgovornosti, ona je već osigurana kroz optužnice i presude i svi oni koji su optuženi već su osuđeni na kazne zatvora. Nema pojedinačnih imena u Rezoluciji, ne spominju se”.

“Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primjer? Pitanje broj 2, pitali su da li ova rezolucija donosi pomirenje? Ne ovdje, nego u zemlji na koju se odnosi. NE, uopšte NE. U regiji? Ne, uopšte ne! Pitam Njemačku zašto su skrivali pripreme za ovu rezoluciju. Kada se pripremala za Ruandu, pripremala se na transparentan način”, kazao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija bombardovana 1999. godine, te kazao:

“24. marta na Vijeću sigurnosti kada smo htjeli da razgovaramo zašto je bombardovana Srbija 1999. godine su nam rekli da ne gledamo u prošlost. Dva dana poslije su nam rekli da pripremaju rezolcuiju za događaje pet godina prije toga. U tom slučaju činjenice nisu bitne. Kome je ovo potrebno i zašto u ovom trenutku? Zašto ti ljudi nisu progovorili o genocidu koji su počinile njihove zemlje? Zašto ne govorite o Holokaustu? To je jedini genocid koji su UN priznale”.

Čitaj još:   BERLIN: Broj muslimana povećan za 900 hiljada u posljednjih 6 godina u Njemačkoj... (foto i video)

“Genocid protiv srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu niko nije čuo. Srbija je bila prva zemlja na svijetu po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika. 28 posto stanovništva je izgubilo živote. Druga je bila Francuska”, kazao je Vučić.

Obrušio se na zemlje koje su inicirale rezoluciju.

“Zašto ste morali vršiti tako veliki pritisak na države članice UN-a samo protiv jedne male zemlje kao što je Srbija. Zašto ste prijetili državama članicama koje nisu htjele glasati za Rezoluciju? Zašto ste im govorili da neće dobiti ekonomsku pomoć”.

“Ja sam lično otišao u Srebrenicu da pognem glavu i položim cvijeće i gotovo sam bio linčovan. Ne radi se ovdje o pomirenju, ne radi se o sjećanju..”, kazao je, prenosi N1.

BONUS BIDEO: Egipat će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more