IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Sa skupa ispred Vlade, se čulo- Crna Gora nije država, nikad je neću priznati… (foto, video)

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić kazao je da će sjutra ukoliko se rezolucija bude izglasala biti organizovan veći protest.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 23, 05. 2024… 00: 12… PODGORICA: Sa skupa ispred Vlade se čulo- Crna Gora nije država, nikad je neću priznati… (foto, video)

Uz trobojke, zastave Srbije, Rusije, majcama sa slovom Z koje predstavlja simbom ruske agresije na Ukrajinu, ispred zgrade Vlade protestovali su prosrpske organizacije zbog rezolucije o Srebrenici.

Bonus video: Ispred Vlade, 22.05.2024.

Direktor škole “Bajo Pivljanin” iz Nikšića Milutin Mirjačić navodi da je referendum bio pljačka, te da Crna Gora nije država i da je nikada neće priznati. I za sjutra u 16 časova zakazali su protest na istom mjestu. Današnji skup nije bio prijavljen.

Okupljeni na skupu ispred zgrade Vlade koji su protestovali zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici, poručili su da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin. Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere. Direktor škole “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić naveo je da Crna Gora nije država i da je nikada neće priznati. 

Najavili su okupljanje sjutra u 16 sati.

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić kazao je da će sjutra ukoliko se rezolucija bude izglasala biti organizovan veći protest.

„Mi nismo genocidan narod, mi nismo narod koji bi nekom učinio nešto nažao“, kazao je Nišavić.

On je poručio da će usvajanje rezolucije dobrinijeti sukobima na Balkanu. 

„Nama nije jasno da li to ljudi koje smo doveli na vlast to ne vide. Doprinijeće sukobima. Okupili smo se da im pomognemo da to shvate“, kazao je on. 

Glasanje Crne Gore za usvajanje rezolucije je, prema njegovim riječima, opasan čin. 

„Imamo potpunu svijest kroz šta su prošli naši sugrađani Bošnjaci i Muslimani i najdublje poštovanje za srebreničke žrtve. Sve žrtve zaslužuju pravdu. Kao pripadnici srpskog naroda nećemo dozvoliti da se zločin u Srebrenici označava genocidom jer genocid predstavlja sistematski plan da se istrijebi cijeli narod“, kazao je on. 

Istakao je da, ukoliko se zločin Srebrenici proglasi genocidom, onda se svako masovno ubistvo ili masakr može tako nazvati. 

foto: Pobjeda

Okupljenima se obratila Lidija Maraš.

Maraš
foto: Aljoša Turović

„Okupili smo se povodom sramne rezolucije koja želi da nas označi genocidnim. Budimo dostojni potomci da bi bili dostojni preci“, kazala je ona.

Sara Raičević je izvela pjesmu „Vila sa Košara“ i izrecitovala „Krvavu bajku“ Desanke Maksimović.

https://www.youtube.com/watch?v=XQWdYkuvuKo

Novica Đurović je premijeru Milojku Spajiću poručio da je „došao niotkuda“ na talasu borbe protiv Mila Đukanovića, a sada „ušao u njegove čizme“.

„Đukanoviću je za Crnu Goru bilo dobro ono što je za njega dobro“, kazao je on i dodao da je sa Spajićem „ista situacija“.

Đurović je istakao da su kreatori ovoga zapadne zemlje, a da je Spajića „srpski narod doveo na vlast“.

Čitaj još:   Rada Manojlović, bi sa Harisom Berkovićem da rodi djete, ima jedan problem...

„Iznevjeri njih, kao što si i nas. Mi smo navikli da danas pričaš jedno, a sjutra drugo. Navikni i njih“, rekao je Đurović.

On je Spajiću poručio da „rezolucija može proći i bez glasa Crne Gore“, ali da ako Crna Gora glasa za nju „očekuje narod na svakom koraku države“.

foto: RTCG

Direktor škole „Bajo Pivljanin“ u Plužinama Milutin Mirjačić rekao je da neće nazvati Crnu Goru državom jer je nikada nije priznao.

„Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više“, kazao je Mirjačić.

Mirjačić
foto: Aljoša Turović/Vijesti

On je istakao da su im „mnogi Srbi dali glasove da ne bi došlo do krvoprolića u Crnoj Gori“.

„Ja ne prihvatam ni individualnu krivicu. Niko nije odgovarao za ubistva Srba“, rekao je on i dodao da vlast u Crnoj Gori ne sluša glas „crkve, mitropolita, naroda“.

Mirjačić je podsjetio na litije koje je predvodio pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i istakao da „samo treba da slijede njegov put“.

„Nije rješenje rušenje, nisu rješenje blokade, ali možda ćemo biti primorani na to“, istakao je Mirjačić i kazao da poziva sve one koji su učestvovali na litijama da im se pridruže.

On je istakao da je naklonjen Rusiji i istoku.

Okupljeni su skandirali „Rusija, Rusija“.

Jakov Milatović je došao iz inostranstva i rekao da je došao da pomogne srpskom narodu. Vidim kako mu pomaže. Svako ko radi za strane službe, treba da odgovara pred svojim narodom“, istakao je Mirjačić.

Na spominjanje predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, okupljeni su skandirali „izdaja, izdaja“.

Petar Vuković izrecitovao je pjesmu „Srpski narod nije genocidan“.

Vuković
foto: Aljoša Turović

„Neka živi Republika Srpska, neka živi vaskoliki, mnogo stradali rod srpski“, kazao je Vuković.

Organizatori su pozvali okupljene da se sjutra okupe na istom mestu u 16 časova gdje će se čekati izglasavanje rezolucije.

Okupljeni su nosili zastave Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke – bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

foto: RTCG

foto: Aljoša Turović/Vijesti

foto: Antena M

foto: Aljoša Turović/Vijesti

Okupljeni su skandirali „izdaja, izdaja“

Skupu su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović, poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

foto: Aljoša Turović/Vijesti

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazio se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Uniformisana policija ispred zgrade Vlade
foto: Mihailo Jovović/Vijesti

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđivala je uniformisana policija.

okupljanje zbog Rezolucije o Srebrenici
foto: Mihailo Jovović/Vijesti

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

okupljanje zbog Rezolucije o Srebrenici
foto: Mihailo Jovović/Vijesti

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

Čitaj još:   VELIKI DAN ODLUKE: U Kolnu- BiH i Litvanija direktni obračun o putniku za osminu finala EUROBASKET... (foto, video)

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

Naslovna foto: Vijesti

BONUS VIDEO: Građani Crne Gore: Da li je država punoljetna?

Video: RTCG/ DAN/ Vijesti

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more