IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DPS najavio krivičnu prijavu: Hoće li tužilaštvo i ovoga puta, da zažmuri na vrijeđanje Crne Gore? (foto, video)

Ministarstvo prosvjete osudilo istup direktora OŠ „Bajo Pivljanin“ Milutina Mirjačića kojim je na protestu 22. maja negirao državu Crnu Goru, DPS najavio krivičnu prijavu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 24, 05. 2024… 09: 42… DPS najavio krivičnu prijavu: Hoće li tužilaštvo i ovoga puta da zažmuri na vrijeđanje Crne Gore? (foto, video)

Milutin Mirjačić je u srijedu, dan nakon proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, u majici sa amblemom Rusije poručio da je referendum bio ,,najveća pljačka u Crnoj Gori“…

Hoće li tužilaštvo i ovoga puta da zažmuri na vrijeđanje Crne Gore?

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je najoštrije osudilo javni nastup Milutina Mirjačića, direktora JU OŠ „Bajo Pivljanin“ u Plužinama, na prekjučerašnjem skupu u Podgorici.

Iz MPNI su istakli da podržavaju slobodu izražavanja, ali ne i zloupotrebu tog prava.

– Ovakav neprimjereni javni nastup je suprotan zakonskim normama i nespojiv je sa nosiocima javnih funkcija u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Za

očekivati je da neko ko je izabran po zakonima Crne Gore, poštuje državu i njen ustavni poredak – saopšteno je iz tog resora.

Mirjačić je u srijedu, dan nakon proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, u majici sa amblemom Rusije poručio da je referendum bio ,,najveća pljačka u Crnoj Gori“.

On je okupljenima na prvom neprijavljenom protestu protiv Rezolucije o Srebrenici kazao i da ne priznaje crnogorsku državu.

– Za mene je Crna Gora republika i nikad je neću priznati kao državu. Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više – kazao je on na prvom protestu protiv usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

On je na skupu najavljen kao direktor OŠ ,,Bajo Pivljanin“.

KRIVIČNA PRIJAVA

Demokratska partija socijalista podnijeće krivičnu prijavu protiv Mirjačića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore, saopštila je juče Zoja Bojanić-Lalović, poslanica u Skupštini Crne Gore.

Osim javne osude, iz Ministarstva kojim rukovodi Anđela Jakšić-Stojanović je rečeno i da će inicirati da Školski odbor JU OŠ „Bajo Pivljanin“ ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, utvrdi njegovu odgovornost.

Čitaj još:   ODLOŽENO SUĐENJE SANJINU SEFIĆU: Bahato, prošao na crveno i usmrtio Selmu i Editu...

Ministarstvo nije u mogućnosti da smjenjuje direktore već to čine školski odbori. Pobjeda je nedavno pisala da je Prosvjetna inspekcija donijela 18 rješenja o razrješenju direktora, ali da nijedan nije smijenjen, jer školski odbori smatraju da direktori nijesu prekršili procedure ili zakone, na što su ukazivali prosvjetni inspektori.

Zbog takve situacije u kojoj je Prosvjetna inspekcija postala „višak“, jer se rješenja inspektora ne moraju uvažavati – najavljuje se izmjena Zakona.

Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević

Poslanica DPS-a Bojanić Lalović, bivša dugogodišnja direktorica podgoričke gimnazije, kazala je da je Mirjačićev govor odraz situacije i najbolji opis stanja u sistemu prosvjete od 2020. godine.

Ona je istakla da Mirjačić nije izuzetak, već je „tipičan izdanak školske reforme „oslobodilaca“ i „Vesne Bratić kao njihovog izvođača radova na terenu“.

– Nadamo se da će tužilaštvo ovoga puta uspjeti da prepozna biće krivičnog djela koje je počinio Mirjačić, i da neće žmuriti na bjelodani pokušaj da se povrijedi ugled države, kao što je to učinjeno u slučaju Marka Kovačevića. Jasno je da su u tom, i mnogim drugim slučajevima, svojim nečinjenjem, ohrabrili mnoge da se rugaju Crnoj Gori, u vjeri da neće snositi nikakve zakonske posljedice – kazala je ona.

BEZ ODGOVORA VDT- A

Iz Višeg državnog tužilaštva juče nijesu odgovorili na Pobjedina pitanja da li je u prekjučerašnjim obraćanjima bilo govora mržnje, te da li su izgovorene riječi neustavne i nezakonite.

BONUS VIDEO: Mirjačić je u srijedu, dan nakon proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, u majici sa amblemom Rusije poručio… 

Ni iz kancelarije ombudsmana redakcija nije dobila odgovor na pitanje da li je zaštitnik ljudskih prava formirao predmet.

Ministarstvo prosvjete je juče apelovalo na sve zaposlene u prosvjeti da se uzdrže od aktivnosti i radnji koje za posljedicu mogu imati stvaranje podjela u društvu, narušavanje ugleda države i funkcionisanje njenog pravnog sistema.

Čitaj još:   SLIKA ZLOČINA, POSTAJE SVE UŽASNIJA: Ranjenu je vozli po gradu, čekali da umre, pa je izbacili na ulicu!

Istakli su da ostaju posvećeni cilju, a to je unapređenje kvaliteta obrazovanja i stvaranju kvalitetnijeg obrazovnog sistema koji mora ostati imun na političke i sve druge uticaje u kojem će prosvjetni radnici svojim djelovanjem biti primjer učenicima i van učionica.

Pojedini iz nove garniture direktora, koji nerijetko imaju istupe protiv državnosti Crne Gore, te ispoljavaju nacionalističke stavove ili se označavaju kao svetosavci, što je u suprotnosti sa zakonom, postavljeni su za mandata Vesne Bratić.

Ona je kao ministarka vlade Zdravka Krivokapića u jednom danu smijenila sve direktore vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

Zbog toga je više od 160 direktora i tužilo, a svi su dobili presude da su nezakonito smijenjeni, uniformnim razrješenjima. Šteta koju će građani morati da plate zbog odluka Bratić je procijenjena na oko 300.000 eura…

BONUS VIDEO: Protest u Podgorici protiv Vladine podrške rezoluciji o genocidu u Srebrenici

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more