IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SREBRENIČKE MAJKE UPUTILE PORUKU ZA 19 DRŽAVA, ČLANICA UN- a: “Dok smo živi nećemo dozvoliti da dođu u Potočare…” (foto, video)

“Dok smo živi nećemo dozvoliti da dođu i pokore se jer se nisu pokorili žrtvama, nisu bili na strani pravde”, dodala je Subašić…

SREBRENICA: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak, 24, 05. 2024… 19: 42… SREBRENIČKE MAJKE UPUTILE PORUKU ZA 19 DRŽAVA, ČLANICA UN- a: “Dok smo živi nećemo dozvoliti da dođu u Potočare…” (foto, video)

Predsjedavajući Predjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se javnosti nakon povratka iz New Yorka gdje je jučer Generalna skupština UN-a izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 

Predstavnici udruženja žrtava na press konferenciji…

Onih 19 država koje nisu glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ne pripada čovječanstvu, to je stav majki, i ne želimo da ih vidimo, ni njih ni njihove ambasadore u Potočarima, poručila je danas Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

“Dok smo živi nećemo dozvoliti da dođu i pokore se jer se nisu pokorili žrtvama, nisu bili na strani pravde”, dodala je Subašić, prenosi Faktor.ba.

Predstavnici udruženja žrtava bili su prisutni danas na press konferenciji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića. Obraćanje javnosti je upriličeno po povratku iz New Yorka, gdje je jučer na Generalnoj skupštini UN-a izglasana Rezolucija o Srebrenici, sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih.

Subašić je na ovoj press konferenciji kazala da želi čestitati jer je pobijedila pravda, a ne zlo.

Čitaj još:   VRIJEME Prije podne umjereno oblačno, pred večer pljuskovi i grmljavina...

Istakla je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici važna za njih, ali da je više potrebna “srpskom narodu koji još živi u lažima”.

“Mislim na običan narod i na djecu, a djecu su naša budućnost. Sve što se dešavalo i uradilo, uradilo se jer na to imamo pravo. Ako Jevreji imaju pravo da obilježavaju 27. januar, ako u Africi ljudi koji su preživjeli genocid imaju 7. april kao svoj dan, zašto mi majke, koje smo doživjele genocid pod zaštitom UN-a nemamo pravo da obilježavamo 11. juli, koji se desio 1995.“, kazala je Subašić.

Potpredsjednica Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa” Kada Hotić ponovila da je usvojena Rezolucija samo pečat na istinu.- Mi sve godine iznosimo istinu u svijet na razne načine, kroz intervjue, komunikaciju, pred  Haškim tribunalom smo glasne, da svijet prihvati istinu, da osudi zlo.

Samo u tom smislu da bude pouka, putikaz, opomena da se nikada ne desi, da se prevenira, da se omladina uči i kaže ‘nikad to neću biti’ i da nijedna majka ne ostane sama, da samuje, provodi stare godine sama, i razmišlja ‘Bože, što je to moralo biti’.

Ničemu drugom ovo ne mora služiti – kazala je Hotić na rubu suza.  Naglasila je da oni koji se boje i lažu svom narodu su neprijatelji svom narodu. “Nijedan narod nije zločinac. I sav naš narod bivše Jugoslavije je dobar narod, nažalost imali smo bezumne vođe“. dodala je Hotić…

Čitaj još:   MINHEN: Nastavak Eurolige do kraja jula, nije isključeno otkazivanje sezone... (foto)

Bonus video: Bećirović: Hvala prijateljskim zemljama koje su glasale za Rezoluciju

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more