IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Više stotina vjernika na bajram- namazu u Zagrebačkoj džamiji… (foto)

Više stotina vjernika jutros je klanjalo bajram- namaz u Zagrebačkoj džamiji uz pridržavanje epidemioloških mjera propisanih zbog pandemije koronavirusa…

ZAGREB: Hrvatska, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja… 24. 05. 2020… 11: 51… Više stotina vjernika na bajram- namazu u Zagrebačkoj džamiji… (foto) 

Pored velike kiše i epidemiološkim mjerama zbog kojih su vjernici dužni držati fizički razmak tijekom klanjanja bajram-namaza, u Zagrebačkoj džamiji okupilo se više stotina vjernika iz Zagreba i okolice. Osim u glavnoj dvorani, namaz je klanjan u ostalim džamijskim prostorijama, u hodnika, kao i na dijelu dvorišta džamije.

Nakon što je pročitana hutba Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, hutbu je nazočnim vjernicima kazivao muftija Aziz ef. Kavazović koji se posebno osvrnuo na aktualno stanje s koronavirusom, pozvavši vjernike da i dalje budu na oprezu, da izbjegavaju rukovanje i zagrljaje pri čestitanju Ramazanskog bajrama te da nastave slijediti upute i propise Stožera za civilnu zaštite Hrvatske.

Muftija se u hutbi zahvalio svima koji su pomogli u borbi protiv epidemije i koji su žrtvovali svoju sigurnost za dobrobit zajednice, kao i svima koji su pomogli u sanaciji negativnih posljedica razornog potresa koji je pogodio Zagreb te, između ostalog, oštetio zgradu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Pozvao je vjernike da jačaju Islamsku zajednicu u Hrvatskoj kao važan okvir za jačanje vlastitog identiteta, a protiv svih oblika asimilacije koji su, kako je ocijenio, vidljivi i prisutni. Poručio je kako ne treba dozvoliti pojedincima da u svrhu vlastite političke promidžbe koriste Islamsku zajednicu i na taj način ruše njen ugled. Pozvao je sve pojedince koji su u političkoj areni, uoči skorih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, da ne štete zajednici i da se suzdrže od toga.

Čitaj još:   ZAGREB Odgovorio Komšiću na "hladan tuš" iz SARAJEVA...

“Učinimo sve da se naša vjera osjeti, a ne da se samo čuje”, pozvao je muftija te dodao kako je s riječi potrebno prijeći na djelo.

Ramazanski bajram i ove je godine uživo prenosila Hrvatska radiotelevizija, državni medijski servis…

izvor iBalkan.net / agencije

ZAGREB: Sedam radnika iz BiH se otrovalo, ima mrtvih… (video i foto)

Sedam radnika, državljana BiH, otrovalo se ugljen monoksidom u kući Read more

ZAGREB: Vrhovni sud potvrdio zatvor braći Mamić… (foto)

Zatvorska kazna Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću je Read more

KAKO JE OVO MOGUĆE: U centru parkirao auto na krov kuće… (foto i video)

Da automobil završi na krovu tokom prometne nesreće više i Read more