IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUTIN U KOJEM SE RODI SEDAM PUTA VIŠE DJECE OD…Ministar objašnjava kakve veze VJERA ima sa tim

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović za Objektiv otkrio ključne probleme u vezi sa prirodnim priraštajem Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do avgusta ove godine Srbija je zabilježila negativan prirodni priraštaj, a broj umrlih lica veći je za preko 32 hiljade od broja rođenih beba. Još alarmnatniji podatak ovog Zavoda kaže da se u poslednjoj deceniji, od 2010-2019. godine broj stanovnika Srbije smanjio za čak dva grada veličine Niša, odnosno da nas je manje za preko 364 hiljade žitelja.

Dok većina sprskih opština muku muči sa natalitetom, Tutin, Novi Pazar i Preševo mogu da se pohvale činjenicom da se godinama unazad u njihovim bolnicama rađa najviše beba u Srbiji, te da nemaju nikakvu bojazan da će zbog manjka stanovnika – nestati. Sa druge strane, opštine poput Crne Trave, Babušnice, Gadžinog Hana već godinama se nalaze na listama sa najstarijim stanovništvom u Srbiji.

Kako komentariše ove brojke i zbog čega neka mjesta u Srbiji imaju problem nataliteta, a druga ne, za Objektiv je objasnio ministar za brigu o porodici i demografiju, Ratko Dmitrović istakavši več na početku da smo mi decenijama u negativnoj stopi priraštaja.

Čitaj još:   OSUĐEN NASTAVNIK MONSTRUM IZ TUTINA! Poslao učenicu (13) po dnevnik,a onda nastao UŽAS

“Prosta reprodukcija jedne nacije, održanje na nuli, ostvaruje se kad je stopa fertiliteta (prosječan broj djece koju u reproduktivnom dobu rodi jedna žena) 2,1. Prije tri godine ta stopa u Srbiji bila je 1,48 a početkom 2020. godine 1,52. Znači, imamo mali pomak, ali još smo uvjek daleko od 2,1. Mnogo faktora ima utjecaj na polju demografije, problem je dubok i veoma složen, mjere koje se primjenjuju često ne daju željene rezultate, ali…to nije razlog da odustanemo. Naprotiv”, objasnio nam je Dmitrović.

Ključne probleme koji se uočavaju u neproporcionalnim odnosima u stopi natalitetu u Srbiji, kao i njihovu povezanost sa vjerskim i religijskim razlozima, ministar objašnjava na sledeći način:

“Apsolutno najstarije stanovništvo u Srbiji imaju opštine Svrljig, Ražanj, Crna Trava, Babušnica, Gadžin Han i Rekovac. Suprotnost njima je opština Preševo, gdje je stanovništvo prosječne starosti 32 godine. Inače, na nivou Srbije prosečna starost je 43,3 godine. Uz Preševo, po prosjeku starosti stanovništva, su Bujanovac, Tutin i Novi Pazar. U nastojanju da se objasne ovi podaci mnogi će reći da u obzir treba uzeti i vjerski, religijski element i sve što on sa sobom nosi i znači. Naravno, ima i toga, možda i više nego što mislimo, ali sagledavanje je nužno sa više strana”.

Izvor: Objektiv.rs

Čitaj još:   Ispred crkve veličaju zločine – “U PAZARU BULA STREKNE, HAJRUDINE MOŽEŠ LI SLANINE” (Video)
TUTIN: UHAPŠEN 16-GODIŠNJAK ZBOG POKUŠAJA UBISTVA! Mladić teško povrijeđen…

Tutinska policija uhapsila je šestnaestogodišnjaka iz te opštine zbog sumnje Read more

TUTINFEST 2020

Vikend koji je pred nama obeležiće treći, sada već tradicionalni, Read more

TUTIN: SDA napravila koaliciju- Sačuvala vlast uz pomoć VUČIĆA… (foto)

Stranka demokratske akcije Sandžaka, koja ima 18 odbornika u skupštini Read more