IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BITKA ZA BiH: Da se pamti 2. maj 1992, kada je odbranjeno Sarajevo… (foto i video)

Presudna bitka za Sarajevo, ali i za Bosnu i Hercegovinu, odigrala se u blizini zgrade Predsjedništva BiH, 2. maja 1992. godine…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 02.05…10. 19… BITKA ZA BiH: Da se pamti 2. maj 1992, kada je odbranjeno Sarajevo… (foto i video)

Sprečavanjem da jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), 2. maja 1992. godine, zauzmu zgradu Predsjedništva BiH odbranjena je država Bosna i Hercegovina. Stoga je 2. maj 1992, jedan od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Tenkovi i oklopni transporteri tadašnje JNA zaustavljeni su nadljudskim naporima branilaca okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH, na Skenderiji, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva RBiH.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, ali je opsada naočigled cijelog svijeta trajala više od 1.400 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora.

Sasvim sigurno da je 2. maj bio prva i najjača bitka za državu Bosnu i Hercegovinu.

U okviru manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva obilježile su 29. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na mezarju Kovači.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 23. jul 2018. godine

Također, počast šehidima iz proteklog rata u BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odale su brojne delegacije svih nivoa vlasti, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je da je ovo jedan od najvažnijih datuma za odbranu grada Sarajeva, ali i odbranu BiH.

– Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu, naš grad, i ja mislim da je ovo najmanje što možemo uraditi kao bi zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas- rekla je Karić.

Dodalča je da ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, moramo voditi računa i brinuti o našoj historiji i moramo se uvijek boriti za istinu, jer samo tako možemo napraviti napredak na svim poljima.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države BiH.

U Kantonu imamo 111 važnih datuma, događaja ličnosti koje obilježavamo. Važno je za buduće generacije da ne izgube identitet sa ovom državom, sa našom borbom i sa svim što se dešavalo u proteklom periodu- kazao Omer Osmanović.

Čitaj još:   Za samo 14 sati, pet ubistava, ranjene 44 osobe u američkoj metropoli...

Izvor ibalkan.net / agencije AA

UZBUNA U BEOGRADU: Kosovska policija upala na posjed Srpske pravoslavne crkve u… (foto)

Nekoliko pripadnika policije viđeno je oko nedovršenog Hrama Hrista Spasa Read more

SARAJEVO: Kolaps u centru grada, na Marijin- Dvoru eksplodirale… (foto i video)

Iz operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su nam Read more