IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović u Budimpešti: Nije logično da EU prepušta Zapadni Balkan trećim zemljama… (foto)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je danas u Budimpešti uz najviše vojne i državne počasti gdje na poziv predsjednika Mađarske Janoša Adera, boravi u zvaničnoj posjeti…

BUDIMPEŠTA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 12.05.2021…00.24… MILO Đukanović u Budimpešti: Nije logično da EU prepušta Zapadni Balkan trećim zemljama … (foto) 

U okviru ceremonije dočeka  Đukanović je položio vijenac na Trgu heroja.

U nastavku posjete, predsjednici Đukanović i Ader imali su tet- a- tet razgovor, koji će nastaviti na susretu delegacija Crne Gore i Mađarske.

Đukanović je izrazio veliko zadovoljstvo što je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

“Želim da ponovim izraze zahvalnosti predsjedniku Aderu zbog poziva i da izrazim zadovoljstvo što ova posjeta predstavlja povratak na stare i provjerene staze održavanja kvaliteta međudržavnih odnosa u postpandemijskom periodu. Ovo je bila izuzetna prilika da razmijenimo mišljenja oko nekoliko važnih pitanja, takođe, iskustva u borbi sa  pandemijom je bila jedna od tema. Iskoristio sam priliku da uvaženom predsjedniku Aderu saopštim riječi zahvalnosti u ime Crne Gore i njenih građana za pomoć koju je Mađarska pružila, i u zaštitnoj opremi i u PCR testovima, a i zbog spremnosti Mađarske da uskoro potpišemo Memorandum o priznavanju sertifikata o vakcinaciji kako bismo na taj način olakšali putovanje građanima iz jedne u drugu državu, i kako bismo olakšali turistički promet. Ovo je prije svega bila dobra prilika da razgovaramo o stanju u regionu Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović.

Čitaj još:   PORODICA DŽENANA MEMIĆA, POZIVA SVE VAS: "Prisustvujte ročištu, mnogo je bitno, detalji koji će šokirati javnost..."

Ne treba dodaje podsjećati, da je Mađarska kao članica EU i kao susjed ZB u kontinuitetu pokazivala visoku pažnju prema evropskim i euroatlanskim aspiracijama našeg regiona, pravilno razumijevajući važnost integracije, ne samo za naš region nego i za EU i NATO.

“Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u pitanju politika proširenja. To je na izvjestan način iznenađenje, imajući u vidu da je politika proširenja dugo vremena ocjenjivana kao najuspješnija politika EU, i sada na korak kada je trebalo završiti proces ujedinjenja Evrope, došlo je najprije do zamora u kojem se dugo pričalo u EU, nakon toga je došlo do jednog prećutnog usporavanja tog procesa, a on je logčno za posledicu imao i pad euroentuzijazma i evropskog entuzijazma u našem regionu. Za posledicu jednog i drugog smo dobili geopolitička interesovanja da ZB od strane trećih zemalja koje naravno, logično, koriste prazan prostor i piokušavaju da penetriraju svoje geopolitičke interese u tom dijelu Evrope. Kao što sam kazao, sve je to logično, i sve je to legitimno. Ono što nije logično, nije racionalno i nije odgovorno – to je da EU prepušta taj prostor na inicijativu drugim zemljama. To mora biti predmet primarne odgovornosti EU, i naš razgovor se kretao upravo u tom pravcu”, istakao je Đukanović.

Čitaj još:   PONOVO O “OVACIJAMA” sa Cetinja: “Uaaa Dritane Srbine…” (foto i video)

Đukanović će se sastati i sa predsjednikom vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Parlamenta Laslom Koverom.

izvor agencije

VRIJEME Danas oblačno, moguće glavobolje i nervoza kod osjetljivih osoba… (foto)

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, lokalno pljusak Read more