IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zukan HELEZ ministar odbrane BiH- ODLUČIO: Emela MUJANOVIĆ, koja zbog hidžaba mora napustiti OSBiH bit će prebačena u Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine… (foto, video)

“Emelu Mujanović sam primio kao svoju kćerku i sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje ruke su svezane. Znate da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vrh sudske vlasti je presudio kontra zahtjeva Elme Mujanović, ali smo se dogovorili da ne gubi radno mjesto. Biće zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH i tu će moći u potpunosti da praktikuje svoj vjerska uvjerenja”, rekao je ZUKAN Helez.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak 14, 06. 2024… 13: 52… Zukan HELEZ ministar odbrane BiH- ODLUČIO: Emela MUJANOVIĆ, koja zbog hidžaba mora napustiti OSBiH bit će prebačena u Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine… (foto, video)

“Emelu Mujanović sam primio kao svoju kćerku i sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje ruke su svezane. Znate da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vrh sudske vlasti je presudio kontra zahtjeva Elme Mujanović, ali smo se dogovorili da ne gubi radno mjesto. Biće zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH i tu će moći u potpunosti da praktikuje svoj vjerska uvjerenja”, rekao je Helez.

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović koja zbog nošenja hidžaba mora napustiti Oružane snage, ipak neće ostati bez zaposlenja.

Čitaj još:   ŠOK: Prilično ležerno puzala terenom- Zmija prekinula utakmicu... (foto, video)

Kako je rekao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, on je Mujanović ponudio zaposlenje u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

“Emelu Mujanović sam primio kao svoju kćerku i sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje ruke su svezane. Znate da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vrh sudske vlasti je presudio kontra zahtjeva Elme Mujanović, ali smo se dogovorili da ne gubi radno mjesto…

Biće zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH i tu će moći u potpunosti da praktikuje svoj vjerska uvjerenja”, rekao je Helez.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić podnijela je inicijativu kojom bi izmjenama postojećeg Pravilnika vojnikinjama u Oružanim snagama BiH omogućilo nošenje hidžaba. No, na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine ta inicijativa je odbijena.

U izjavi za N1 Ćudić je poručila kako “odluka o zabrani nošenja hidžaba u OS BiH diskriminiše samo žene jer je muškarcima dozvoljeno da imaju bradu”…

Čitaj još:   TUTIN- STRAVIČNA SCENA: U nedovršenoj zgradi opštine nađeno beživotno tijelo muškarca... (foto i video)

BONUS VIDEO: Emela Mujanović: Tražili su mi da prije ulaska u kasarnu odstranim višak, a to je bio moj hidžab

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more