IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala Vučića i Brnabić na skup za žrtve genocida u Srebrenici

BEOGRAD– Inicijativa mladih za ljudska prava održat će komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu, 11. jula u parku kod Predsjedništva Srbije sa početkom od 20 časova.

Iz Inicijative su javno pozvali predsjednicu Vlade Anu Brnabić, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i sve poslanike Narodne Skupštine da svojim prisustvom i paljenjem svijeća izraze pijetet prema žrtvama srebreničkog genocida.

Inicijativa izražava negodovanje zbog kontinuteta šutnje političke elite o odgovornosti države Srbije za ratne zločine, pogotovu o genocidu u Srebrenici, za šta je presudom Međunarodnog suda pravde 2007. proglašena odgovornom zbog propusta da spriječi genocid, kao i da kazni ili izruči Tribunalu počinioce tog zločina, a u prvom redu generala VRS Ratka Mladića.

– Ove godine nema ni riječi o posjeti državnih zvaničnika Srbije Memorijalnom centru u Potočarima, dok u posljednje dvije godine svjedočimo podršci političkih elita osuđenim ratnim zločincima u Srbiji o čemu je Inicijativa ranije reagovala i informisala javnost – od tribina Momčila Krajišnika, Nikole Šainovića i Veselina Šljivančanina, predavanja Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji,  preko učešća Vinka Pandurevića na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu do nezakonitog ostanka osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Narodnoj skupštini Srbije.

Čitaj još:   NOVI ŠAMAR IZ EVROPE: Europarlamentarci OSUDILI VUČIĆA zbog čuvanja MURALA zločincu Mladiću

Također, na suđenju osmorici pripadnika MUP-a Republike Srpske za ubistvo 1.300 civila u Kravici jula 1995. godine pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i poslije godinu dana nije održan glavni pretres, a cijeli slučaj pokazuje lošu praksu rada Tužilaštva, koje kao i u drugim slučajevima (slučaj Skočić) iznosi nedovoljno potkrepljene optužnice, koje najčešće rezultiraju oslobađajućim presudama pred Sudom – navode iz Inicijative.

izvor: Patria

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

Komentariši