IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog predsjednika Turske s predsjedničkim sistemom upravljanja…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Politika, ponedeljak … 09.07. 2018, 22: 59…ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Svečanom sjednicom Velike narodne skupštine Republike Turske MECLLIS predsjedavao je privremeni predsjedatelj Durmus Yilmaz.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 24. juna.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

“Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu”, rekao je Erdogan.

Turska je tako i zvanično prešla sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Anitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Čitaj još:   Erdogan u Vašingtonu: Borba protiv teroristista FETO- a glavna tema razgovora s Trumpom...

Erdogan će biti inauguriran uz najviše državne počasti, a sama svečanost će po broju i reprezentativnosti prisutnih ući u red najznačajnijih manifestacija te vrste u svijetu. Očekuje se prisustvo blizu 10.000 službenika i zvanica, uključujući i predstavnike različitih grupa i zajednica.

Cjelodnevna manifestacija će završiti svečanom večerom na kojoj će prisustvovati i Erdoganovi bliski prijatelji poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrodera i lidera tuniškog pokreta Nahda Rashida Gannushija. Na inauguraciji će prisustvovati i zvaničnici i zvanice iz zemalja regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine. Na predsjedničkim izborima održanim 24. juna osvojio je 26,331 miliona glasova i izabran je za prvog predsjednika Turske koji će imati znatno veće nadležnosti jer ta zemlja prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja…

http://iBalkan.net

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši