IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ASIM NIKŠIĆ- PAZARSKA CRKVA SVETOG NIKOLE

Pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Pazaru je jedno od opštih dobara i kulturna je baština našeg grada.

Podignuta je u vremenu izmedju 1868/71. godine. Turske vlasti su istog dana položile kamen temeljac, kako za izgradnju crkve, tako i za izgradnju kasarne na Vojničkim livadama (Kršla).

Crkva je podignita u Varoš mahali, naselju koje je u to vreme bilo nastanjeno isključivo srpskim stanovništvom pravoslavne vere. U neposrednoj blizini podignuta je i Crkvena porta, i zgrada Srpske osnovne škole.

Graditelji crkve su bili Makedonci, iz okoline Debra. Crkva je gradjena po konceptu romantičarskog istoizma, i koncipirana je kao monumentalna podužna bazilika. Trodobno je rešen unutrašni prostor, sa kupolom i galerijom na zapadnoj, i trostrukom aspidom na istočnoj strani. Lako jednostavne strukture, dimenzije crkve i celokupna arhitektura, ostavljaju utisak monumentalnosti. Crkva ima raskošni ikonostas, koji dominira prostorom hrama. Izrada ikonostasa je bila poverena porodičnoj tajfi Djinoski, iz debarskog kraja.


Još za vreme turske uprave, u dvorištu crkve su održavani uobičajeni sabori, na kojima su učestvovali Srbi iz grada i sela Deževskog sreza. Sabori su održavani za vreme Božića i Uskrsa, kao i većih praznika. Za vreme održavanja sabora, na kapijama i u dvorištu crkve, bile su prisutne turske žandarmerijske patrole, radi održavanja reda na saboru.

Čitaj još:   STAMBOL u vaktu i zamanu u vrijeme COVID- 19... (foto galery)

Kako sam se školovao a i skoro ceo radni vek proveo u blizini crkve, sećam se da se na saborima a naročito na Uskrs, pored srpskog okupljalo i stanovništvo drugih konfesija i veroispovesti. Toga dana se održavala i ceremonija tucanja uskršnjih jaja.

Promenom vlasti, ulaskom Prve Srbije, 1912. godine, prva službena lica su bila, Tomo Protić protojerej i Kosta Kulagić sveštenik. Obojica su poginuli istog dana, u Kosovskoj Mitrovici, od strane austro~ugarske vojske, prvih dana rata.

U dugom vremenskom periodu u crkvi su delovali sveštenici Dušan Krsmanović i Veljo( prezimena se ne sećam), i crkvenjak Drago Dukić. Ovo su bili vrlo dobri ljudi i u Pazaru su bili izuzetno poštovani.

Većina verskih velikodostojnika, koji su služili pri ovoj crkvi, učinili su mnogo na očuvanju dobrih odnosa, izmedju Srba i Muslimana, u našem kraju i gradu.

Do pre rata devedesetih godina, prilikom sahrana Srba, u pratnji od crkve do groblja na Šestovu, moglo se u nekim prilikama videti više Muslimana nego Srba.

Crkva danas pripada Eparhiji Raško~ prizrenskoj.

Čuvamo uspomenu na bogatu istoriju Novog Pazara.

Čitaj još:   ZNA SE: Kako je Dodik, pristao na ANP, ko je izvršio presudni PRITISAK...
Autor: Asim Nikšić

Prilog pripremio: Senad Senko Župljanin

http://www.ibalkan.net

ANKARA I KAPADOKIJA, AVANTURA I NEOPISIVI DOŽIVLJAJ… (foto)

Ankara je prestonica i administrativni centar Turske. Jedan je od Read more

BRAVO: Senad SENKO Župljanin iz Novog Pazara, HEROJ HUMANOSTI u 2021. godini…

NOVI PAZAR– Po rezultatima konkursa “Oni su heroji”, Senad Senko Read more

Sportski novinari BiH POBJEDNICI internacionalnog nogometnog turnira ULCINJ 2021. godine

Sportski novinari BiH pobjednici su internacionalnog nogometnog turnira Ulcinj 2021. Read more

Komentariši