IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAT ZA GUSLE: Amfilohije guslao u Prizrenu…

Amfilohije guslajući u Prizrenu pokazao kome gusle pripadaju, a Darko Tanasković ističe da ni Turci nisu Srbima otimali gusle, a Crnogorci i Albanci sad zapeli “naše su, naše su”…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, Vijesti… črtvrtak, 20.12. 2018. 09: 59… RAT ZA GUSLE: Amfilohije guslao u Prizrenu…

I dok se u javnosti vodi borba za gusle, mitroplit crnogorsko- primorski Amfilohije guslao je u Prizrenu na ručku povodom proslave 1.000 godina Eparhije raško- prizrenske. Nije bio dostupan za komentar, ali je ranije na temu gusala izjavio:

– Gusle čuvaju lik i pamćenje ohristovljenog, osviještanog srpskog naroda. Gusle su nikle iz hramova, iz manastira, iz svjetog putira iz žezla crkvenoga, ispunjene tim pamćenjem pamte vijekove.

Iako je Unesko na svoju listu stavio gusle kao dio kulturne baštine, već deset dana se ne stišava bura i ludilo oko toga čije su!

Crnogorci ne prestaju da svojataju gusle, zajedno sa Albanijom, Hrvatskom i BiH podnijeli zahtjev Unesku da se utvrdi da li gusle pripadaju vizantijskoj ili arapskoj kulturi.

Čitaj još:   Prijetnje smrću Nikoli Koji, tužilaštvo ne reaguje...

Odluka Uneska teško je pala i Albancima, a to se najbolje moglo vidjeti u jednoj televizijskoj emisiji u kojoj je lautar Jonuz Delaj bukvalno zaplakao.

Darko Tanasković, koji je od 2014. do ljeta ove godine bio ambasador Srbije pri Unesku, podsjeća da ni Osmanlije nisu Srbima otimale gusle, kao i da je polemika koja se vodi u javnosti o tome čije su gusle rezultat negativnog upliva politike.

Osmanlije nisu bili zainteresovani za gusle jer nisu imali identitetske probleme sa Srbima – kaže Tanasković za medije…

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši