IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO, IZBORNA DRAMA : Hasan Čengić izgubio na izborima za Sabor!

Aktuelni predsjednik Sabora Islamske zajednice, Hasan Čengić, doživio je težak izborni poraz.. Očekivao je da će obnoviti mandat na čelu Sabora, no nije izabran za sabornika…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti… utorak, 25.12. 2018. 05: 49… SARAJEVO, IZBORNA DRAMA : Hasan Čengić izgubio na izborima za Sabor!

Za članove Sarajevskog izbornog okruga izabrano je trinaest članova među kojima je najviše glasova, 248, idobio Mirsad Mujić, kandidat Kiseljaka i Fojnice.

Osim Mujića u Sabor su ušli i Edhem Bičakčić (159 glasova), Senad Ćeman (222), Sadrudin Išerić (230), Fuad Ohranović (183), Nedim Matoruga (157), Esad Tanović (160), Belma Bešlić (229), Mina Pleh (149), Azem Mulalić (156). 

Na izborima kadidati su bili i Hilmo Neimarlija te aktuelni predsjednik Sab-ora IZ u BiH Hasan Čengić.

Međutim oni nisu dobili dovoljan broj glas-ova za ulazak u ovo tijelo, što u slučaju Čengića predstavlja svojeevrsni šok, budući da je imao ambiciju obnoviti mandat na čelu Sabora IS- a.

Čitaj još:   VIC DANA: Dva đetića se nacugala, a onda im krenu priča o maternjem jeziku… (foto)

Inače, Sabor je najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Islamske zajedn-ice i ima 87 sabornika koji se biraju u izbornim okruzima, a sabornici izm-eđu sebe biraju predsjednika Sabora. 

Kako Slobodna Bosna saznaje, Hasan Čengić je jutros više od dva sata razg-ovarao sa reisom Kavazovićem o ishodu jučerašnjih izbora, no tu se više ništa ne može promijeniti, izbori su konačni, a rezultati obvezujući.

Prema nezvaničnim informacijama, Čengić je imao ambiciju ne samo obn-oviti predsjednički mandat nego i početkom 2020. godine voditi proces izbora novog reisa, a njegov kandidat za tu funkciju je ljubljanski muftija Nedžad Grabus.

(iBalkan.net)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši