IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN, UZALUD IŠAO KOD VUČKA:Beograd suzdržan o srpsko- hrvatskom savezu u BiH…

Prisustvo Dragana Čovića, ali i hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija, proslavi dana Republike Srpske, u Srbiji se bilježi samo kao još jedna protokolarna aktivnost u jednoj od zemalja regije…

BEOGRAD: Srbija,Vijesti, subota, 12.01.2018…08:09… DRAGAN, UZALUD IŠAO KOD VUČKA:Beograd suzdržan o srpsko- hrvatskom savezu u BiH…

Pojedini mediji su ipak prenijeli izjave negodovanja koja su tim povodom stigle iz Sarajeva i Zagreba, ali se istodobno u komentarima ističe ironično da je najglasniji u brizi za očuvanje BiH bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. 

Podsjeća se na njegovu čuvenu izjavu kako je „obavio svoj zadatak, SFRJ više nema”. Reagirao je i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji u Skupštini Srbije Miodrag Linta, koji smatra „da je krajnji cilj ratno-huškačke politike Bošnjaka ukidanje Republike Srpske”.

Političari u Zagrebu, kao i bošnjački političari u Sarajevu, prisustvo Dragana Čovića na proslavi Dana RS vide u konačni dokaz nekakvog novog savezni-štva Srba i Hrvata u BiH. Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, primjećuje da bi se tu prije moglo govoriti o savezništvu Čovića i Dodika. Ali, iza čitave te visoke politike i geopolitičkih predstava po logici: koja velika sila koga podržava u Bosni, kriju se po njegovim riječima proza-ični motivi:

Čitaj još:   Građanski NIKŠIĆ: Proslavićemo 13. jul i NEĆEMO USTUKNUTI PRED SVETOSAVSKIM PRIJETNJAMA...

„Obojici je prije svega cilj da Bosna bude što manje funkcionalna država. Samo u takvoj državi oni mogu braniti takozvane nacionalne interese iza kojih se zaklanjaju, ali i svoje osobne interese. Ne bi trebalo zaboraviti da su Dodik i Čović poznatiji ne po svom političkom nego po svom gospodarsko – kriminalnom radu. Oni stoga moraju učiniti sve kako bi zaštitili ono što su stekli”, ocjenjuje Popović.

A gdje je u svemu tome Srbija? Zanimljivo je da su gotovo sve vijesti na temu Dodik- Čović- Del Vechio zaobišle Srbiju i utjecaj službenog Beograda na događaje u BiH. Utjecaj Srbije se, kako smatra Dragan Popović, prije svega ogleda u tome da drži leđa Miloradu Dodiku,.  „Nikada se vjerojatno ne bi usudio radi to što radi da nema podršku izvana. Naravno da mu stoga Vučić i njegova vlast sve vrijeme daju vjetar u leđa, zaključuje Popović.

izvor agencije

DRAGAN ČOVIĆ: “Razgovarao sam s FAHROM Radončićem, scenarij postoji”!

Uusreo sam se sa Radončićem. Scenarij postoji, ko može biti Read more

DRAGAN ČOVIĆ NAJAVIO POVLAČENJE, nudi dva kandidata za novog predsjednika HDZ-a BiH…

Nagovijestio je tu mogućnost prije dva dana, kazavši medijima kako Read more

Komentariši