SKOPLJE: Od danas postoji samo Republika Sjeverna Makedonija…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Makedonsko Sobranje, koje čini 120 zastupnika, sa 81 glasom “za” usvojilo je ustavnu promjenu čime su prihvaćeni svi amandmani koji sada proizlaze iz Prespanskog sporazuma koji Makedonija potpisala s Grčkom prošle godine..

SKOPLJE: Makedonija,Vijesti, subota, 12.01.2018… 07:51… SKOPLJE: Od danas postoji samo Republika Sjeverna Makedonija…

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova odobrio ustavnu promjenu kojom se ime zemlje mijenja u Republika Sjeverna Makedonija…

Makedonija će se nakon ove izmjene odsad zvatisamo Republika Sjeverna Makedonija.

Zastupnici VMRO-DPMNE-a nisu prisustvovali glasanju, kako je u četvrtak i najavio čelnik ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata.

Čitaj još:   POSLIJE NIZA GODINA Uspostavljena DİREKTNA avio linija između Atine i Skoplja...

Sjednica je odlagana prethodna dva dana zbog amandmana dvije albanske opozicione partije BESA kojim je zahtijevano da se briše riječ “makedonsko” u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak, danas popodne je postignut sporazum između makedonske vlade i zastupnika iz redova BESA-e da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji “makedonsko”, na albanskom, u prevodu, “iz Makedonije”, a na engleskom “macedonian”.

Odluka o promjeni ustavnog imena Makedonije je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka članstvu u NATO-u i otpočinjanju pregovora s Europskom unijom.

Prespanski sporazum u potpunosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, također u parlamentu Grčke.

Ovom odlukom Sobranja okončan je 27-godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti…

Čitaj još:   TUGA U SJENICI: Nesreća u rudniku, smrtno stradao rudar Edin M... (foto)

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši