IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRVO ZABRANILI VREĆICE, ŠTAPIĆE ZA UŠI, ŠTA LI JE SLJEDEĆE: Starbucks, McDonald's, traže rešenja…

Rat protiv onečišćenja… Ekološki osviješteni svijet ima novog neprijatelja, Starbucks i McDonald's traže rješenja…

Montreal: Svijet, Ekonomija, vijesti, ponedeljak…29.04.2019… 17: 45 PRVO ZABRANILI VREĆICE, ŠTAPIĆE ZA UŠI, ŠTA LI JE SLJEDEĆE: Starbucks, McDonald's, traže rešenja…

Dok su na Balkanu od 1. januara 2019. svi trgovci obvezni naplaćivati sve vrste laganeih plastičnih vrećica, ostatak ekološki osviještenog svijeta već je našao novog neprijatelja– jednokratne plastične čaše.

Godišnje se baci više od 120 milijardi papirnatih i jednokratnih plastičnih čaša za kafu samo u SAD-u.

To je otprilike petina od ukupnog globalnog broja. Gotovo svaka od tih čaša, točnije 99,75 posto, završi kao smeće. Iako se može činiti da je papirnate čaše lakše reciklirati od plastičnih, to zapravo nije tako.

Problem je u tome što, primjerice, papirnate čaše za kafu dolaze a prvo i sa plastičnim poklopcima. Ne sluteći da je to problem prilikom razdvajanja otpada, većina kavopija takvu čašu jednostavno ubaci u koš za smeće.

Čitaj još:   ŠOK SLUČAJ U GARAŽI ŠOPING CENTRA: Majka ostavila dijete zaključano u autu– "Viče da je žedna, čekamo u nevjerici šta će se desiti dalje…“ (foto)

Budući da situacija s čašama s plastičnim poklopcem izmiče kontroli, vlasti američke savezne države Kalifornije odlučile su u januaru da će kafići i svi restorani koji nude coffee- to- go (kafu za vani) kao što je Starbucks, Dunkin’ i McDonald's, morati te čaše naplaćivati svojim mušterijama dodatnih 25 centi…

McDonald's je nedavno pokrenuo akciju NextGen Cup Challenge, u koju su uložili 10 milijuna dolara u razvoju najbolje i ekološki najprihvatljivije one jednokratne čaše.

U februaru su predstavili 12 pobjednika koji su, među ostalim, ponudili sva rješenja od kompostiranog i recikliranog kartona, razvili unutrašnje obloge na biljnoj bazi koji bi držali tekućinu, kao i kampanje usmjerene na poticanje uporabe čaša za višekratno korištenje…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši