IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE, DOŠAO NA TOBE: „Erdogan je veliki državnik, a Turska velika zemlja…“

Povodom sastanaka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoğanom je objasnio da takav razgovor uvijek relaksira situaciju…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak 15. 07.2019…08: 59… MILE, DOŠAO NA TOBE: „Erdogan je veliki državnik, a Turska velika zemlja…“

Povodom sastanaka sa rimokatoličkim poglavarom papom Franjom, predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugima, Dodik je objasnio da takvi razgovori uvijek relaksiraju situaciju.

“Postoje pitanja koja se nametnu u javnom diskursu i o kojima onda možete da razgovarate na sastancima. Bilo mi je iznova zanimljivo razgovarati sa svim tim sagovornicima. Vidim da postoji veća doza realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju. Kod pape to možete naročito da vidite”, rekao je Dodik za beogradski list “Danas”.

Dodik je istakao da je Erdogan daleko pragmatičniji nego što izgleda u medijima.

“Naši razgovori nisu išli u smjeru političkih rješenja na Balkanu, tu se razlikujemo, ali smo razgovarali o praktičnim stvarima, poput izgradnje auto-puta. Mi se moramo orijentisati na ekonomiju. Naravno, ja i dalje ne mislim da je Turska izgubila simpatije prema muslimanima i da je odjednom postala kosmopolitska, ali Turska je važna država, naročito sa ekonomskog stanovišta i Erdogan je u tom smislu veliki lider”, rekao je Dodik.

Povodom nedavnih izjava bivšeg britanskog diplomate Timothy Lessa i bivšeg zamjenika šefa CIA za Balkan Stevena Mayera, koji ne isključuju mogućnost prekrajanja granica na Balkanu, uključujući ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, Dodik je ukazao da je dugo u politici i da sreće mnogo ljudi koji su strani namještenici u BiH, dodajući da mnogi pričaju gotovo identičnu priču kao Less i Mayer, “jedino što, za razliku od njih, neće to javno da kažu”.

Čitaj još:   VJEROVALI ILI NE-MILE UPUTIO PORUKU PODRŠKE JUSUFU: Tvoj sam fan, vrati se što prije"

Dodik je naveo da ga je skoro u zapadnoj Evropi jedan diplomata koji neće javno da se eksponira pitao: “Dokle će ovo moći ovako?”.

“Svi su oni svjesni situacije kad odu u penziju, a dok su namještenici pričaju o nečemu što su njihove vlade zamislile da tako treba da bude, bez obzira na realnost”, naglasio je Dodik…

izvor S.B

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more

Komentariši