IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JABLANICA: GSS spasio šest osoba na Čvrsnici, među kojima dvoje djece…

GSS Jablanica pokrenuo je hitnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spasilaca i vlasnikom pansiona…

JABLANICA: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 26. 07.2019… 17: 59…  JABLANICA: GSS spasio šest osoba na Čvrsnici, među kojima dvoje djece…

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica pronašli su i spasili u četvrtak ujutro na Čvrsnici skupinu od šest bh. državljana nastanjenih u Francuskoj među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina. Šest osoba krenulo je u srijedu na planinarenje iz pansiona na Risovcu, a nakon što se do večernjih sati nisu vratili vlasnik pansiona alarmirao je GSS.

Odmah po dojavi GSS Jablanica pokrenuo je hitnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spasilaca i vlasnikom pansiona. Nakon cjelonoćne potrage, porodica je pronađena u šest sati ujutro u četvrtak ispod vrha Mali vilinac. Osobe su bile promrzle i iscrpljene s obzirom da se tokom noći temperatura spustila do 7 stepeni, a puhao je i jak vjetar.

Čitaj još:   MANDATAR ŠOKIRA REDOM: "Ako imate vjeru, nećete se zaraziti pričešćem istom kašikom"(foto)

Prema riječima Bojana Šunjića iz GSS-a u BiH, ovaj događaj u isto vrijeme odlično ilustrira kako se treba i kako se ne treba ponašati u planini. Velika greška bila je što su kao neiskusni i neopremljeni izletnici krenuli u planinu, a još su sa sobom poveli dvoje maloljetne djece.

– Dobro su uradili to što su najavili svoje kretanje. Posebno je dobra stvar bila odgovorna reakcija vlasnika pansiona koji nije čekao da o nestanku svojih gostiju obavijestiti Gorsku službu spašavanja – rekao je Feni glasnogovornik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH Bojan Šunjić.

izvor Fena

JABLANICA: Horor scene, presreli i zapalili automobil sudije, traga se za vandalima… (foto)

Automobil u vlasništvu glavnog arbitra Topalovića presretnut je, a potom Read more

JAVLANICA: Obilježena 77. godišnjica Bitke za ranjenike … (foto)

Antifašisti su se danas okupili povodom 77. godišnjice Bitke za Read more

Komentariši