IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ONI KOJI ZNAJU: Kućni ljubimci, liječe anksioznost, depresiju, stres… (foto)

Terapija uz asistenciju životinja daje sjajne rezultate u liječenju depresije, stresa i anksioznosti. Kontakt s krznenim i čupavim “terapeutima” vraća samopouzdanje, daje osjećaj sigurnosti, motivira i podsjeća na značaj brige o drugome, o sebi, psiho-fizičkom balansu i zdravlju…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 28.09…  19: 59… ONI KOJI ZNAJU: Kućni ljubimci, liječe anksioznost, depresiju, stres…

Kućni ljubimci mogu imati pozitivnu i vrlo aktivnu ulogu u liječenju dugotrajnih mentalnih poremećaja i bolesti njihovih vlasnika, pokazalo je manje istraživanje grupe naučnika iz Velike Britanije.

Kućni ljubimci često su najsnažnija društvena podrška u životu njihovih vlasnika jer im garantiraju trajan i siguran odnos kakav se ne može ostvariti u vezama s ljudima, kaže voditeljica studije Helen Brooks s mančesterskog univerziteta.

One bude nježne osjećaje, ideju o tome da smo nekome uistinu važni. Maske koje imamo pred drugim ljudima nestaju pred životinjama, jer njih ne moramo ničim fascinirati. Dovoljno je posvetiti im pažnju, iskazati nježnost i oni je instinktivno vraćaju.

– Uprkos tome što je efikasnost terapije uz asistenciju životinja veoma dobro dokumentirana, priroda uloge koju kućni ljubimci imaju u svakodnevnom suočavanju s teškim mentalnim bolestima još je nedovoljno istražena – kaže Brooks...

Kućni ljubimci s vlasnicima grade stabilan i blizak odnos. To je posebno vidljivo kod osoba koje većinu vremena provode “u četiri zida” i kojima je kontakt s ljudima vrlo ograničen. Ljubimci su trajno fizički prisutni i često odvraćaju vlasnikove misli od teških psihičkih simptoma, uznemirujućih iskustava, čak i samoubilačkih misli.

Čitaj još:   DODIK I OPASNE PORUKE: Nova epizodi državnog udara, RS treba da formira svoju vojsku... (foto i video)

Brooks je istraživanje s kolegama provela na 54 osobe kojima je dijagnosticirana dugotrajna duševna bolest. Fokusirali su se na svakodnevno iskustvo življenja ispitanika s mentalnom bolešću.

– Amerika i Australija daleko su ispred Velike Britanije kad je u pitanju terapija uz asistenciju životinja. Pacijenti se oslanjanju manje na lijekove, a više na nefarmakološke intervencije. Jedna od njih je i terapija uz asistenciju životinja – kazala je Brooks.

Primjera radi, nekoliko američkih programa povezuje kućne ljubimce s određenim pacijentima. Jedan od njih – “Senior Pets for Senior People and Senior Dogs for Seniors” spaja starije životinje s penzionerima kojima je potrebno društvo kod kuće.

– Šećem psa za gospođu koja ima 92 godine, gluha je i živi u potpunoj izolaciji, a na životu je drži njena Jack Russell terijerka. Njihova povezanost vrlo je snažna i korisna za obje. Često ne primjećujemo emocionalne potrebe ljudi. Kad su zdravstveni i socijalni problemi posrijedi, rješenje može jednostavno “zuriti” u vas ili vam sjediti u krilu – istakla je jedna od zaposlenica spomenute neprofitne organizacije...

http://iBalkan.net

Čitaj još:   NE MOGU IH NIKAKO NAĆI: Njemačkoj fali 200.000 radnika u samo jednom zanimanju i ne mogu ih nikako naći... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši