IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS JE PUNIH 16 godina kad se preselio na bolji dunjaluk Alija Izetbegović: Rad za državu stavljao i ispred vlastitog zdravlja…

Povodom obilježavanja 16. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića bit će upriličeno polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači… 

SARAJEVO: BiH, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, subota 19: 10… 08: 52…  DANAS JE PUNIH 16 godina kad se preselio na bolji dunjaluk Alija Izetbegović: Rad za državu stavljao i ispred vlastitog zdravlja…

Delegacije će na mezarju Kovači položiti cvijeće svim šehidima, a zatim otići do turbeta Alije Izetbegovića.

Prisutnim će se obratiti poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Safet Softić…

Od 20 sati održava se Akademija u organizaciji Muzeja “Alija Izetbegović 1925-2003” u Narodnom pozorištu.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

– Osnivač SDA –

Zbog pripadnosti organizaciji ”Mladi muslimani” Alija Izetbegović je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine.

Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine. Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982. godine, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama.

Čitaj još:   ISTANBUL Saudijski zvaničnici nisu dozvolili pregled bunara u dvorištu konzulata...

U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom ”Sarajevskom procesu” osuđen na 14. godina zatvora. U zatvoru je proveo šest godina.

Po izlasku iz zatvora Izetbegović je 1990. godine sa grupom istomišljenika formirao je Stranku demokratske akcije (SDA), koja je na slobodnim izborima osvojila najviše glasova i kasnije će odigrati ključnu ulogu u odbrani BiH od agresije. Na čelu države i SDA bio je u više mandata.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva BiH saopćio je 6. juna 2000. godine. Najavio je da će se povući po isteku funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 12. oktobra iste godine. Također, odbio se kandidirati na Trećem kongresu SDA 2001. godine, te je proglašen počasnim predsjednikom SDA.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”…

http://iBalkan.net

Čitaj još:   AKADEMIJA Godišnjica smrti Velikog lidera koji je BiH učinio mnogo većom i značajnijom... (foto)
Godišnjica rođenjarođenja Alije Izetbegovića: Čovjek kojeg narod BiH uvijek ima na srcu…

Cvijeće na Kovačima položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Read more

JAKOV Milatović siguran igrač srpskih nacionalista- SPC igrač iz sjenke… (foto)

Vlasti u Beogradu preko Crkve Srbije, Vojislava Šešelja i Aleksandra Read more

Komentariši