IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO ZA PRIZOR SA IGMANA: Na obilježavanje Igmanskog marša došlo preko 20.000 građana… (foto)

OSIM Antifašista sa ex prostora SFRJ, stigli i oni iz Italije, Austrije i Rusije da bi učestvovali na “Igmanskom maršu 2020”…

SARAJEVO: Region, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 25. 01. 2020… 18: 51… BRAVO ZA PRIZOR SA IGMANA: Na obilježavanje Igmanskog marša došlo preko 20.000 građana… (foto)

DANAS SE ODRŽAO Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, danas je na toj bosanskohercegovačkoj planini obilježena 78. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.  

SAMA MANIFESTACIJA OD OVE GODINE BILA JE DIO Velike međunarodne manifestacija antifašizma, upriličena pod pokrovteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo (SABNOR KS), okupila je rekordan broj sudionika.

SAMA Procjena reporterske ekipe regionalnog portala iBALKAN.NET na centralnoj svečanosti i programu kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju (Igman) prisustvovalo je oko 20.000 sudionika, a pored bh. građana, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije.

Kako je agencijama i medijima kazao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, ovogodišnje okupljanje antifašista, dosada najmasovnije, proteklo je u dostojanstvenoj i izuzetno prijateljskoj atmosferi, svedočeći o snazi zajedništva i solidarnosti usprkos aktuelnim retrogradnim pojavama i tendencijama.

POTOM SE U skladu s Programom manifestacije, njeni sudionici položili su cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Čitaj još:   Kamion naletio na grupu učenika,stradalo dvoje djece, dvije djevojke ozlijeđene, jedna se bori za život...

Dalje se na lokalitetu (Brezovači) formirana je marševska kolona koja se, poslije predaje zastave Prve proleterske brigade komandantu marša, uputila u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje je, također, položeno cvijeće na partizanske spomenike i šehidska mezarja.

Sudionike manifestacije su pozdravili i o značaju antifašističke borbe u kontekstu regionalnih i globalnih kretanja, kao i savremenih izazova i prijetnji, govorili čelnici SABNOR-a i predstavnici vlasti iz BiH, kao i šefovi delegacija iz zemalja regije, među kojima i Albin Pribernik, jedan od sudionika Igmanskog marša 1942.

Istovremeno, pročitano je i pismo podrške predsjedavajućeg bh. Predsjedništva, a manifestacija je nastavljena uz prigodan kulturno-umjetnički program i neformalno druženje sudionika na platou Velikog polja.

TREBA PODSJETITI DA SE U noći 27. januara 1942. godine marš je izvela Prva proleterska brigade u surovim zimskim uslovima na temperaturi od minus 32 stepena. Krajem januara 1942. godine, poslije okršaja na Pjenovcu i na Bijelim Vodama, Prva proleterska brigada se na Romaniji našla opkoljena jakim njemačko-ustaškim snagama, nakon čega je štab donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Cilj je bio proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči. Podaci o broju učesnika marša su nepotpuni, a kreću se od 500 do 700 partizana...

izvor ibalkan.net / agencija fena

Čitaj još:   VIC DANA: Mujo i kako je izbjegao bankrostvo... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši