IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSMAN DŽIHO U TUĐOJ AVLIJI USPIO POVEZATI NAJUSPJEŠNIJE, NAJMOĆNIJE, NAJSMJELIJE…

Ovom prilikom Dr. Bisera Suljić-Boškailo je odabrala Hercegovca, jedinstvenog čovjeka koji je uspio nešto nemoguće, a to je da pronađe i poveže najuspješnije po dijaspori. Da, imali smo mi nekoliko moćnih vođa, koji su tako nešto pokušali i brzo odustali, ali i onih koji su uspijevali povezati malo osrednji i niži stalež, i to najviše kako bi sa njima manipulisali, ali ne sa njima mnogo doprinijeli društvenoj zajednici. Za razliku od njih, ovaj Hercegovac je uspio povezati najuspješnije, najmoćnije, najsmjelije – toliko udružene bosanske pameti moglo bi lako uspješno voditi svijet, a ne malu Bosnu, čiju avliju su bili primorani napustiti, i useliti u tuđu.

Osman Džiho, već nekoliko desetina godina živi u tuđoj avliji i humorom boji crno-bijeli film bosanske stvarnosti, humorista koji je pronašao gotovo na stotine najuspješnijih doktora, profesora, šampiona, direktora velikih kompanija, naučnika, umjetnika, sportista i uspio ih povezati, i oni sada počinju razmjenjivati svoja iskustva, te smišljati projekte kako bi mogli pomoći svoju napuštenu i opustjelu avliju – svoju domovinu, ali i svijet koji ih okružuje.

Ko je umjetnik Osman Džiho, ko je bh humorista numero 1, ko je urednik jedne od najuspješnijih emisija „U tuđoj avliji“, te kako mu je uspjelo da umreži te veličine, i koje sve dobro je učinio time ovaj čovjek.

Za razliku od drugih mojih portret-intervjua, ova priča će biti posve drugačija; biće ovo humorom obojena tužna stvarnost jednog naroda i jedne države, ali i svjetlo koje se ukazuje, nad bačenim biserima u blatu, koji se uz pomoć ovakvih izvlače i prave najljepšu ogrlicu za svoju domovinu i svoj narod.

Osman Džiho je rođen 14. novembra 1963. g. u Mostaru, odnosno, kako on zna reći: “Rodio sam se iznenada, tako da sam se strašno iznenadio kada sam ugledao Jugoslaviju: odmah sam znao da će propasti, čim sam ja došao na svijet. A humorom sam se počeo baviti za Bajram, kada sm imao dvije godine: ja sam govorio ‘Bajram banka’, a oni su mi davali pare, i tako je sve počelo.”

Čitaj još:   PREDSJEDNIKU Crne Gore se MNOGO ŽURILO: Jakov MILATOVIĆ do Tirane i nazad vladinim avionom– LET TRAJAO 15 MINUTA... (foto)

Osman Džiho je dobitnik brojnih nagrade i priznanja, među njima humorista godine, komičar i humorista decenije u BiH, no on je i autor-humorista više projekata i kaseta, kao i knjiga, a među njima ističemo: “Živio humor”, “Na Drini korupcija”, “Republika Smiješna”, “Vakcina protiv mrznje”. U pripremi su mu još 3 knjige, koje kako kaže, od silne trke nema kada da ih upakuje.

Humorista. Laicima kada se kaže humorista odmah se pomisli na “cirkus” i “zezanciju”. Rijetki su oni koji znaju da se iza humora krije najoštroumnije sagledavanje situacije koje se ljudima servira tako da umjesto da plaču i vrište, oni moraju da se smiju. Bar tako sam ja Vaš humor ocijenila. No, krenimo ovom prilikom o Vašem drugom radu – projektima koji su doprinijelili mnogobrojnih dobrima upućenim svojoj avliji koju ste morali da napustite. Kako je to počelo u “Tuđoj avliji” i dokle ste došli?

Džiho: Emisija „U tudjoj avliji“ slavi ove godine deset godina rada. Ima nas svuda gdje god ima bosanaca i hercegovaca. Rasuti smo po svijetu kao i naša dijaspora. Zato smo i najgledanija emisija o dijaspori. Pravili smo ekskluzivne priče o našim uspješnim ljudima, te priče nisu pravili ni javni servisi, ni javni emiteri, jer su oni izgleda halali dijasporu, pišu Bosnjaci.net.

U tudjoj avliji sa ljudima koji su otišli u ratu, i sad nova Tudja avlija 2 – sa onima koji su otišli ovog godina u miru. Obišli smo sve kontinente, nedavno su mi se javili Eskimi, kažu kako to da bosanaca nema na sjevernom polu, jer kod njih ko u Bosni svi žive u minusu. Ni gore na sjevernom polu žive ulove kita i žive, a isto ko i naši, samo što naši dobiju džaba kita pa žive.

Čitaj još:   Osman Dziho i Muke Strikanove i Spiro Guberina Strikan... (video)

Bili smo u na fudbalskim stadionima, bauštelama, operacion salama, fabrikama, bolnicama, brodogradilistima, obišli smo planetu, susreli naše ljude koji su počasni gradjani gradova gdje žive. Mnogo je naših uspješnih ljudi po svijetu rasuto i ja ću nastaviti pratiti uspjehe naših ljudi, jer svijet je postao veliko bosansko selo veselo.

Piše: Dr. Bisera Suljić- Boškailo

izvor: hajat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more