IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPERACIJA “ORLOVA KANDŽA”: Uništen 81 teroristički položaj na sjeveru Iraka… (foto i video)

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo kako u operaciji korištena je municija domaće proizvodnje da je zadan težak udarac teroristima PKK…

ANKARA:Svijet,Zanimljivosti,Putovanje,vijesti,utorak…16. 06. 2020…08. 21…OPERACIJA “ORLOVA KANDŽA”: Uništen 81 teroristički položaj na sjeveru Iraka… (foto i video)

Oružane snage Republike Turske uništile su ukupno 81 položaj terorističke organizacije PKK u operaciji Kandža-Orao, koja je provedena na sjeveru Iraka, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćila antiteroristička operacija izvedena planinskim regijama Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avashin Basyan i Hakurk na sjeveru Iraka riječ o regijama koje predstavljaju bazu terorista na tom području. 

“U operaciji Kandža-Orao uništena je 81 meta terorističke organizacije PKK, koja predstavlja opasnost po našu zemlju, narod i granice.

Uništena su skloništa i pećine koje su koristili teroristi. Naši avioni su nakon uspješne akcije vratili u baze”, piše u saopćenju. 

Također je naglašeno u operaciji korištena municija domaće proizvodnje i da je zadan težak udarac terorističkoj organizaciji PKK. 

“U planiranju i izvođenju operacije posvećen je maksimalan oprez u kontekstu sigurnosti civila i imovine, zaštite okoliša. Turske Oružane snage Turske, kao što su to činile i do sada, nastavit će borbu protiv terorizma za opstanak i sigurnost naše zemlje i nacije sve dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista”, poručeno je iz ministarstva. 

Osim aviona koji poletjeli iz vojnih baza širom zemlje, u operaciji Kandža-Orao učestvovale su i bespilotne letjelice, letjelice za rano upozoravanje i kontrolu iz zraka (HIK) te tanker avioni.  

Čitaj još:   Vic dana Crnogorci objavili rat Japanu...

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar je stupio u kontakt s pilotima koji su učestvovali u akciji te im čestitao na uspješno obavljenom zadatku. 

“Teroristička gnijezda su uništena. Teroristička gnijezda iz kojih su planirani napadi na našu zemlju, narod i naše baze pala su na glave terorista”, poručio je Akar. 

PKK-a je separatistička organizacija se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avashin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističkog pokreta PKK-a. 

Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka. 

Vojne operacije pograničnim regijama bazirane su na pravima Turske zasnovanim međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma...

izvor agencije AA

Čitaj još:   NOVE INFORMACIJE: Amfilohije otežano diše ima bol u grudnom košu, skener pluća je pokazao da... (foto i video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more