IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOGUĆE ODLAGANJE POPISA U CRNOJ GORI ZBOG…

Redovan Popis stanovništva u Crnoj Gori planiran je za narednu godinu. Međutim, kako je u toku pandemija koronavirusa iz Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija UNECE je saopšteno da pojedine države planiraju da odlože Popis. Iz okruženja to je već uradila Srbija koja je Popis odgodila za šest mjeseci. CdM-u su iz Uprave za statistiku MONSTAT saopštili da odlaganje Popisa u Crnoj Gori zbog aktuelne pandemje ne bi bio izuzetak. Takođe, naglašavaju da eventualno odlaganje popisa ne bi značajnije uticalo kako na uporedivost podataka, tako i na redovnu realizaciju statističkih istraživanja koje MONSTAT sprovodi u toku jedne godine.

“Programom zvanične statistke 2019-2023. Koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore br. 7/19, predviđeno je da se Popis stanovništva realizuje u toku 2021. godine. Ipak, svjedoci smo da pojedine članice UNECE-a planiraju da odlože realizaciju Popisa. Dakle, odlaganje Popisa u Crnoj Gori, ne bi predstavljalo izuzetak, imajući u vidu situaciju sa COVID-19 virusom”, kazali su CdM-u iz MONSTAT-a.

Čitaj još:   NEGATOR GENOCIDA U BIH, DOBIO JOŠ JEDNU TITULU NEPOŽELJNE OSOBE: Čekajte da vidite gdje je to... (foto)

Na pitanje CdM ko je nadležan za donošenje odluke o eventualnom odlaganju Popisa iz MONSTAT-a nisu konkretno odgovorili već su pojasnili da je UNECE preporukama definisano da se popisi stanovništva realizuju u Rundi 2020, što podrazumijeva sprovođenje ove statističke akcije početkom dekade (2019, 2020, 2021, 2022.).

I stav Evropskog zavoda za statistiku Eurostat je da pandemija koronavirusa ima direktan uticaj na proizvodnju evropskih statistika i da je sve jasnije da se mnoge države suočavaju sa značajnim poteškoćama u sprovođenju popisa.

Zbog pandemije kojoj se kraj ne nazire mnoge evropske države razmatraju različite scenarije, prilagođavaju planove i razvijaju dodatne strategije za sprovođenje popisa.

izvor: CdM

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more