IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Istoričar, propovjednik i perjanica velikosrpske internacionale “srpski svet”: Bi da obnovi crnogorsku državnost… (foto)

Kad neka srpska manjina u balkanskim državama zavapi a po utvrđenom planu, za bratskom pomoći, jer im je navodno ugrožen identitet, čak i sama egzistencija, sve to odmah nađe odjeka u Srbiji…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 25. X 2020…18 : 55…Istoričar, propovjednik i perjanica velikosrpske internacionale “srpski svet”: Bi da obnovi crnogorsku državnost… (foto)

Piše: BLAŽO SREDANOVIĆ

Tako se nedavno oglasio Aleksandar Raković, istoričar, propovjednik ali i perjanica neke vrste velikosrpske internacionale, nazvane “srpski svet” a sve je to samo reciklaža već dobro poznatih i istrošenih ideja i planova na Balkanu. Paradigma im je ponižavanje, mržnja i preziranje već afirmisanih vrijednosti svih drugih naroda u okruženju…

Napalio se da u ime beogradske čaršije bude sudionik svega i svačega, snagom svoje intelektualne i moralne atrofije. Po njemu Ustav Srbije, a ne Crne Gore, odredjuje što je srpskoj manjini dozvoljeno da radi ili i kako da se ponaša u Crnoj Gori! A još je mirom u Vestfaliji prije četiri vijeka ustanovljeno da suverene države teba da se suzdrže od samoga miješanja u unutrašnje stvari jedna drugoj, što je danas okosnica principa Ujedinjenih nacija.

Istorija koju Raković piše i izlaze nije faktografska, sa opisom onoga što se desilo, već programirana propaganda sa ciljem da otvara velika vrata za nasrtaj svetosavskog identiteta, čim se za to ukaže prilika, a koji ni njima samima nije jasan, jer je produkt mitomanije pripadnika nebeskog naroda.

Tako su se za vrijeme Miloševića upućivali tenkovi i artiljerija preko… Savskog mosta, pred kojima je bacano cvijeće, ratnim zločincima a to su Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kako bi mogli da malkice se poprave identitet Srbima u Bosni. Rušenje gradova i ubijanje što vise muslimana imalo je za cilj da kod sljedećeg popisa tamošnji Srbi ali i da postanu većina u Bosni. Istovremeno su izmišljane sve moguće laži da bi se svijet ubijedio kako Srbija nije u ratu i nema ništa sa tim istim prolivanjem krvi u susjednim državama.

Tako i danas tvrde da Srbija nije umiješana niti je uticala na nedavno ali i održane izbore u Crnoj Gori, što im ponizno povlađuje naš budući jado-crnogorski predsjednik Zdravko Krivokapić. U svemu tome je Raković, taj “baby faced”mali Gebels, veliki strateg svetosavskog džihadizma, prepoznao priliku da krene u ništa manje nego obnovu srpske državnosti Crne Gore. Ovo me neodoljivo podsjeća na navodnu izjavu Koče Popovića, tog umnog Srbina, da su bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Ovakve smo brojne osmanlijske, a i nacističke pohode i nasrtaje doživljavali i u prošlosti, a zna se kakav im je bio kraj! Marks je pisao: narod koji pokušava da podjarmi druge narode kuje svoje vlastite okove!

Čitaj još:   VRIJEME Jutros sunčano, ide topli vikend sa puno vjetra, iznad 30 stepeni C... (foto)

Istoričaru Rakoviću sada bih skrenuo pažnju na nekoliko neumoljivih ali kao i neoborivih činjenica da ih razmotri kad proizvoljno tvrdi da su Srbi i Crnogorci u svemu i svačemu isti, možda bi mu pomoglo da razbistri maglu u glavi: U Crnoj Gori se kaže ne sudio ti rob.

A vi jeste bili pet stotina godina robovi pod osmanlijskom čizmom, od čega uzaludno pokušavate da se otarasite. Srpski kmet je svojevremeno morao da puzi pred turskim spahijom i da mu voza opanke po avliji dok se ovaj odmara u hladovini! A po feudalnom pravu prve bračne noći svaku vam je prababu i čukunbabu Turčin izvolio oblezati, dok se kod naših nije smio ni primaći. Vas su predvodili nepismeni svinjarski trgovci, a nas pjesnici i duhovnici, koje smo sahranjivali u manastrima podignutim od Crnogoraca, a koje danas hoćete da nam ukradete.

Naše se biće kalilo u neprestanim borbama sa osvajačem svoju smo istoriju pisali jataganom kidajući glave osmanlijskim silnicima, čime smo se a to je proslavili u svijetu, a vi ste vašu istoriju pisali sjekirom, kidajući glave jedan drugom i trčeći s njom u Stanbol da se dodvorite Sultanu. To vam treba ne jednom ponoviti. Pjesma kaže: “Pogled mi je tup od grize, a kud prođe vene trava, oči svoje ne podiže s torbe đe je mrtva glava”. Tako je pjesnik vidio kuma Vujicu, pošto je ovaj odsjekao glavu Karađorđu na spavanju, pa kako možemo biti isto?

Prvi srpski Ustav iz 1830. godine zvani hatišerif dobili ste jedino kad se na to riješio i kad vam ga je odobrio turski Sultan. On je tada priznao i pravo na vjeroispovijest, a Milošu Obrenoviću zvanje kneza, ali pod uslovom da knez plaća carskoj blagajni sto hiljada groša! Crnogorski narod je vjekovima slobodnom voljom birao svoje glavare na opštim zborovima, bez ičijeg odobrenja, a isto su tako crnogorski zakonici pisani i usvajani od naroda bez ičijeg aminovanja. Tako smo ostvarili vjekovno pravo na svoju slobodu, svoju nezavisnost i svoju kulturu kroz naša bratsva i plemena, a takva struktura organizacije društva nikad nije postojala u Srbiji, pa kako možemo biti isto, moj dobri Rakoviću?!

Treba vas upitati kuda su se đele pare od reparacija iz Prvog svjetskog rata, koje su saveznici namijenili crnogorskom narodu i vojsci, koja vam je sve to čuvala ostupnicu na Mojkovcu? No, umjesto reparacija stigla depeša i to od djenerala Mišića srpskoj vojsci u Crnoj Gori: “na OKUPIRANOJ teritoriji na koju sprovedite moja naređenja”. Ako smo isti narod kako tvrdite kako onda može teritorija istog naroda biti okupirana?

Čitaj još:   VIC DANA: ĐETIĆ se vratio iz švaleracije, pa sve priznao dotičnom mužu, a onda– šou i urnebes… (foto)

A kako se ponašala srpska okupaciona vojska vidi se iz knjige” Iz Krvavog Albuma Karađorđevića”. Pitam se kad ćete već jednom naučiti da se stidite.

U planovima Aleksandra Rakovića “novog viteškog ujedinitelja” i njegovoj zapaljivoj retorici, već se nazire nova krvava mapa Zapadnog Balkana. No, ako se velikosrbi danas drznu da ponove istu sramotnu rabotu kao prije trideset godina, varaju se da će se iz svega toga izvući netaknuti i držati po strani, kao što se to desilo pod Miloševićem. Brzo bi se stvorilo stanje kakvo je do nedavno bilo u Sjevernoj Irskoj, a Beograd bi postao drugi Belfast!!!

Izvor Analika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more