IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POSJETA BIRALIŠTA Građani BiH biraju lokalnu vlast: 120 načelnika, 22 gradonačelnika i 3.142 vijećnika… (foto)

Danas je dan kada se u Bosni i Hercegovini održavaju sedmi po redu lokalni izbori nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti,nedelja, 15. 11. 2020…09: 38… POSJETA BIRALIŠTA Građani BiH biraju lokalnu vlast: 120 načelnika, 22 gradonačelnika i 3.142 vijećnika… (foto)

Birališta za Lokalne izbore otvorena su jutros u 7 sati, a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.

Centralna izborna komisija je pozvala birače da izađu na izbore, kao i sve učesnike izbornog procesa da doprinesu fer kao i na demokratskom ozračju Lokalnih izbora u BiH 2020.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima učestvuju ukupno to 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 je iz koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat kao pripadnik nacionalnih manjina.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 prvo i za redom nečelnike /gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća, odnosno za skupštine općina i gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

Građani Bosne i Hercegovine danas će birati 22 gradonačelnika i 120 načelnika, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova kao i u entitetu RS, i 64 općinska vijeća u Federaciji BiH i 56 skupština opština u Republici Srpskoj. U skladu s izmjenama Izbornog zakona RS-a, prvi put se na lokalnim izborima neposredno bira i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina biraju se u 21 osnovnoj izbornoj jedinici, a birat će se 23 mandata.

Pravo glasa na lokalnim izborima, imat će ukupno 3.283.380 birača koji se na dan 1. oktobra nalaze u evidenciji Centralnog biračkog spiska. Od tog broja, 3.141.257 glasat će na redovnim biračkim mjestima.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Više od 17.058 birača će glasati posredstvom redovnih mobilnih timova kojih je 388. Budući da je u toku pandemija COVID-a, na ovim izborima će biti angažirani i tzv. Covid mobilni timovi, ali njihov precizan broj će biti poznat naknadno. Prema dosadašnjim podacima, formirano je 129 takvih mobilnih timova u FBiH.

Čitaj još:   KRIZNI ŠTAB PRED IZBORE: Apel za građane, ovo moraju znati!!! (foto)

U Bosni i Hercegovini je formirano 5.759 biračkih mjesta.

Biračka mjesta su organizirana i u inostranstvu, u ambasadama ili diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine – po jedno u Beču, Gracu, Štutgartu, Minhenu, Oslu, Beogradu i Čikagu.

Glasanje će se održati i uz posebne epidemiološke mjere zbog pandemije COVID-19.

Svi učesnici izbornog procesa treba da se pridržavaju svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, što podrazumijeva i dovoljnu fizičku distancu. Kontrolori će voditi računa da prilikom čekanja na glasanje, primjerice na spratovima u hodnicima osnovnih škola, prije dolaska na samo biračko mjesto, ne bude više od 30 osoba, pa će ostali glasači morati čekati u redu vani.

Kad je u pitanju nabavka zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, ali i kao najveći broj osnovnih izbornih jedinica osigurao je opremu.

Lokalni izbori 2020. godine ostat će upamćeni ne samo po tome što je zbog pandemije COVID-19 došlo do smanjenog načina obraćanja biračima putem javnih skupova u predizbornoj kampanji, nego i po tome što su prvi puta prolongirani za više od mjesec dana.

Ovogodišnji Lokalni izbori specifični su i po tome što ponovno, treći put za redom na njima istovremeno sa drugim biračima neće glasati građani Mostara. Mostarci će na lokalne izbore sami, 20. decembra, prvi put nakon 2008. godine.

Kao i svaki puta, i za ovogodišnje lokalne izbore puno je bilo sporenja oko prijave birača posebno za glasanje putem pošte. Više desetina hiljada prijava birača je odbijeno zbog utvrđenih nepravilnosti ili nedostatka dokumentacije.

Čitaj još:   Caner Taylan, za kim su tragali, zbog dvostrukog ubistva uhapšen kod... (foto)

Brojni pokušaji malverzacija zabilježeni su posebno za općinu Srebrenica, gdje je utvrđeno da je jedan broj građana iz Srbije pokušao da se upiše za glasanje u toj lokalnoj zajednici, a mnogi su to i uspjeli uz pomoć entitetskih vlasti u RS-u.

Izborna šutnja koja je na snagu stupila jučer ujutro u 7 sati trajat će do večeras, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

Za kršenje izborne šutnje su predviđene novčane kazne u rasponu od hiljadu do deset hiljada maraka za političke subjekte, kao i od hiljadu do pet hiljada maraka za izborne kandidate.

Izvor: ibalkan.net / Faktor.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more