IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA NA KLACKALICI, JOŠ JEDNA PARTIJA ODBILA ULAZAK U VLADU!

“Albanska lista odbila je da uđe u vladu Zdravka Krivokapića”, saopštio je nosilac ove liste i predsjednik opštine Tuzi Nik Gjeloshaj u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

To je odlučeno kasno sinoć na sjednici Predsjedništva stranke.

Gjeloshaj je kazao da poziv nije bio upućen njemu lično, jer nije razmišljao da se povuče na pola mandata se mjesta predsjednika opštine Tuzi.

– Nije se previše razgovaralo o funkcijama. Od početka za nas je najvažniji koncept vlade, program, personalna rješenja – navodi Nik Gjeloshaj.

Važan je bio, kako je naveo, koncept razgovora u okviru demokratske procedure, uvažavajući princip parlamentarne demokratije da manjine budu dio vlasti, te procjena da li je poziv manjinama bio iskren.

– Imali smo razgovor, ne i pregovor. Saslušali smo obje strane, napravili smo i našu analizu. Desila se nova praksa da je prije predstavljanja u parlamentu prikazan u javnosti koncept kako će vlada da izgleda, ko će da rukovodi određenim sektorima. Nakon analize, ocijenili smo da ne možemo da preuzmemo odgovornost da budemo u ovakvom konceptu. Ima razmišljanja i da je poziv manjinama bio formalan – rekao je Gjeloshaj.

Čitaj još:   Nikčević: CILJ Vlade Krivokapića– nestanak CRNE GORE ili njeno pretvaranje u Republiku Srpsku...

Pokušavali su daju daju doprinos demokratskoj praksi u Crnoj Gori.

– Sve ono što se dešavalo nakon izbora, novo je za Crnu Goru, počevši od promjene vlasti, preko ekspertske vlade, smanjivanja broja resora u vremenu kad je velika zdravstvena i ekonomska kriza… To je jedan od razloga odbijanja poziva, kao i sastav vlade, neka personalna rješenja. Imali smo dovoljno vremena da to analiziramo – ističe Gjeloshaj.

Nije bilo iskrenog poziva da manjine budu u vlasti.

– Drago nam je da smo razgovorali, da nismo u startu odbacili poziv – kazao je Gjeloshaj.

Bilo je, prema njegovim riječima, raznih ponuda za funkcije u sastavu nove vlade, ne precizirajući koje su i kome su bile upućene pozicije.

– Princip je važniji od ulaska u vladu – kazao je Gjeloshaj.

Da bi rekli što smatraju spornim u sastavu nove vlade, učinit će to, kako je rekao, nakon sto dana.

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more