IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DELTA SOJ POTVRĐEN U BIH: Ovo su simptomi opakog virusa… (foto i video)

Pet turista je pozitivno na koronavirus, a kod dvoje je potvrđen delta soj, dok su tri uzorka sumnjiva…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… subota, 03.VII. 2021…15.59… DELTA SOJ POTVRĐEN U BIH: Ovo su simptomi opakog virusa… (foto i video)

Opasni delta soj jučer je i zvanično potvrđen u Bosni i Hercegovini. Kako je navedeno iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva analizirani su uzorci turista iz Šapnije koji su došli u Međugorje.

Pet turista je pozitivno na koronavirus, a kod dvoje je potvrđen delta soj, dok su tri uzorka sumnjiva.

Prema onome što je do sada poznato, oboljeli od delta soja žale se na glavobolju, temperaturu, curenje iz nosa i upalu grla, ne gube čula mirisa i okusa, a ovaj soj od alfe je opasniji jer se brže širi.

Smatra se da je virulentniji, a nije dokazano da je smrtonosniji, piše Hayat.

Čitaj još:   DRAMA: Policija dobila dojavu o postavljenoj BOMBI u zgradi Vlade Kantona Sarajevo... (foto)

Prema aktualnim istraživanjima delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa– prema podacima iz Velike Britanije, radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja.

Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja avgusta, ocijenio je prošle sedmice Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu očekuje da ta varijanta postane “dominantna” na Starom kontinentu do avgusta…

Izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more