IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CIJENE RASTU, PLATE TAVORE: Sve teže se krpi kraj s krajem, prosječna plata u Crnoj Gori 530 eura… (foto)

Posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica, ulja, mlijeka, hljeba, mesa- konstaknstno rastu, od početka godine, znatno se promijenila i cijena goriva, poskupilo je čak sedam puta, a plate? Stagniraju.

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti… nedelja, 1.08.2021… 12: 29… CIJENE RASTU, PLATE TAVORE: Sve teže se krpi kraj s krajem, prosječna plata u Crnoj Gori 530 eura… (foto)  

Prosječna bruto zarada u junu 2021. godine u Crnoj Gori, prema podacima Monstat-a iznosila je 792 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 530 eura. Prosječna neto zarada u junu 2021. godine u odnosu na maj 2021. godine ostala je na istom nivou, dok je prosječna neto zarada u junu 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 0,6 odsto, podaci su Monstat-a.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu 2021. godine u odnosu na maj 2021. godine zabilježile rast od 0,2 odsto proizilazi da su realne zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,2 odsto.

Da li se može živjeti od plata u našoj zemlji, šta se i koliko može priuštiti od primanja, pitali smo građane Glavnog grada. U jednom su saglasni, sve je skupo, pa je i odlazak na more u ovim vrelim ljetnjih danima za mnoge luksuz.

“Sve je poskupilo. Jedva izlazimo s kraja na kraj. Kako ćemo da priuštimo to sa našim primanjima od 147 eura penzije?”, pita jedan penzioner.

Loša ekonomska situacija utiče i na život mlađe populacije. Mnogi se odlučuju da napuste svoju zemlju i da u razvijenim državama potraže bolje uslove.

Čitaj još:   Kraj braka nakon 33 godine: Razveo se Bajaga... (foto, video)

“Muž mi radi u inostranstvu. Ja sam porofesor, magistar na Birou rada”, kaže Nina Strugar i dodaje da su cijene osnovnih potrepština previsoke.

“Sa ovim platama to je jednostavno preživljavanje. Mislim da je to kod 90 odosto ljudi tako, možda onih 10 odosto mogu nešto da priušte sebi, ali svi ostali preživljavaju”, ističe Strugar.

Nina naglašava da veliki dio populacije ne može sebi da priušti čak ni odlazak na more na par dana. Skup je, kaže, i jednodnevni izlet. 

“To je prosto luksuz, kada bi plate bile oko 1.000 eura, onda bi se možda i moglo nešto priuštiti, sada definitivno ne. Vikendom i da se pođe na more na jedan dan, tu su parking, ležaljke, hrana, i to je mnogo para. Još dugo to nećemo moći da priuštimo, dok nam se plate ne povećaju”, dodaje Strugar. 

Da su cijene osnovnih životnih namirnica nesrazmjerne platama, i da je sve više toga što građani ne mogu priuštiti, ističe i Crnogorka koja živi u Kanadi. U domovinu, kako kaže, dolazi svakog ljeta.

“Ne možemo uporediti Kanadu i ovdje. Tamo su plate jako visoke a namirnice – normalne cijene. Možemo da živimo s jednom platom, da platimo stan i hranu. Svake godine dolazimo. Možemo da uštedimo i da dođemo i da kupimo tamo kuću, stanove, a ovdje ništa…”, poručuje Ljubica Laković.

Iz Ministarstva finansija najavili su da će uputit predlog za organičenje marži na cijene osnovnih životnih namirnica, no kako će to uraditi još uvijek nije poznato. Za sada su uradili analizu, konstatovali da cijene rastu, i poručili trgovcima da ograniče marže na određene proizvode. 

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 21. avgust 2020. godine

Oni najugroženiji, dobiće od države i socijalne bonove, od 30, 50 i 100 eura. No, ako cijene nastave da rastu, a plate ostanu na sadašnjem nivou, čini se da će sve više biti onih kojima će bonovi biti neophodni. 

izvor analitika,me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more